17 dubna 2014

Proč používat fotoeditory?....


Nechci tímhle článkem aspirovat na odbornost článků
z renomovaných časopisů o fotografii a už vůbec se nechci řadit mezi ty kteří o tomhle opravdu něco
vědí a hlavně se super editory pracují. Ráda bych ze své vlastní zkušenosti a zkušenosti jiných ukázala že použití
editorů není jen zeštihlování rádoby celebrit a retuše jejich vyžilých obličejů tak aby vypadaly krásné a žádoucí,
ale ukázat jak se dokáže díky editoru zachránit spoustu vašich fotek které by jinak skončili v koši počítače.
Nejmarkantnější to je když se člověk naučí, tedy spíš začne učit retušování.
Ale i zesvětlením příliš tmavých nebo naopak ztmavením přesvětlených fotografií nebo doostřením fotek mázlých dokáže hodně zachránit. A co se dá dělat s úpravami napodobující různé grafické, malířské a jiné techniky už několikrát na svém blogu ukázala Vendy. I já jsem si tu kolikrát pohrála což můžete vidět v rubrice Moje fotohrátky.
Dneska se ale chci věnovat tomu proč je používat k zlepšení nebo záchraně vašich (i mých) trochu nepovedených fotek.



V mém článku Město za svítání jsem měla na fotkách sakur nehezké stožáry na vlajky, které vadily a obrázky hyzdily. Marijakes ovšem nelenila a vyhrála si s retušováním a stožáry "vygumovala". Následně mi poslala skvělý návod jak to dělat čímž mi udělala velkou radost a připravila mi ale zase víc chvil u pc kdy si to zkouším a zkouším. A tady jsou výsledky toho jak dobře může posloužit v editoru funkce Klonovací štětec.

Původní foto


A Majčiny zásahy. Nejdřív zmizely stožáry....


....a pak i rozvodná bedna na semafory





Opět vyzmizíkovaný jak stožár tak rozvodka....


A můj první pokus....



To by bylo k retušování a gumování....

Dalším dobrým pomocníkem je zesvětlení nebo ztmavení. Ukážeme si to na předchozí fotce.

Původní fotka.....


.....a po zesvětlení


Opačný postup a to ztmavení. Hodí se třeba pro takovéto obrázky focené do dálky, nebo na plném slunci.


......ztmaveno a dootřeno




Dost často se hází do koše fotky které nám vylezou s aparátu neostré. I tady je po ruce velmi snadná pomoc a to funkce ostření. Musím říct že mě se hodí nejvíc u makro snímků protože tímhle zrcadlem nemám možnost fotit klasické makro třeba od dvou nebo pěti centimetrů. Takže si pomáhám výřezem a následným doostřením. Ale hlavně při focení hafušků, kdy přeci jen jsou pořád povětšinou v pohybu a tak i možnost režimu na foťáku (sport, nebo zmrazení pohybu rychlých objektů) někdy nepomáhá. Výborně poslouží i při nočních fotkách focených z ruky.

Před doostřením....


.....a po.




Tak, ukázala jsem vám pár kouzel z mnoha které nabízejí i jednoduché a zdarma stažené online editory. Samozřejmě že v těch sofistikovanějších lidé kteří to s nimi umí dokáží dělat podstatně víc věcí, ale to je spíš pro grafiky a ty kteří zpracovávají fotky do časopisů. Na pěkné fotky na blogy naprosto postačí těchto pár triků.....
Samozřejmě mohou lepší fotografové namítat že všechno tohle se dá na foťáku nastavit, dá se použít takový a makový objektiv, pomocí kombinace clon a časů dosáhnout stejného efektu.....mají pravdu. Jenže většina z nás není profi fotograf, fotí pomocí malých kompaktů kde nějaká výměna objektivů jak u zrcadlovek není možná (i když už jsou takové kompakty na trhu, ale ta cena, ta cena...) fotíme momentky ze života, není vždy čas na náročné nastavování takže fotíme většinou na automat. A ve všech těchto případech právě editor může o hodně ty fotky zlepšit.
Navíc všechny tyto editory jsou velmi jednoduché na ovládání a pochopitelné i když nejsou v češtině a nemusíte z nich mít strach. Většina z nich funguje na jednoduchém základu OTEVŘI EDITOR - NAHRAJ FOTKU Z POČÍTAČ - KLIKNI NA PŘÍSLUŠNOU OPRAVU - UPRAV - NAHRAJ ZPĚT DO POČÍTAČE. Jen retuš dá víc práce ale výsledek zase za to stojí.

Takže hodně štěstí do práce s editory, stojí to za to si v nich pohrát a hlavně NEBOJTE SE JICH!



31 komentářů:

  1. Setkala jsem se s názorem, že někteří zásadně fotky neupravují, že jsou zastánci přirozenosti, že dobrá fotka musí vyjít jíž z foťáku. Větišnou to tak při dobré světelnosti je, ale někdy není na škodu tomu pomoci. A dělají to i renomovaní fotografové. Tu retuš používám jen v krajním případě, jako je právě ten se sakurami. Tady nejde ani tak o dokument prostředí, ale o ty krásné stromy a někdy ať se postavíš jak chceš, vždy tam něco vadí. Profíci používají Photoshop a vysmívají se jednoduchým prográmkům, které jsou zdarma. Ale ty prográmky umí totéž a někdy jednodušeji. No ale proč upravovat fotky? To se dělalo i dříve v době analogů. Sama jsem v temné komoře upravovala expozici délkou osvitu papíru, délkou vyvíjení ve vývojce, stíněním rukou určitého podexponovaného místa při osvitu, abych mohla část přeexponované fotky osvítit déle. Doostřování moc možné nebylo. Digitální doba nám dává nové možnosti, tak proč je nevyužívat. nemůžeme mít všichni foťáky za desítky nebo i stovky tisíc, přesto můžeme vytvořit pěknou fotku.

    OdpovědětVymazat
  2. To je úžasné, hlavně teda ten klonovací štětec, je neuvěřitelné, jak dokáže beze stopy vyzmizíkovat to, co na fotku nepatří. Zesvětlení, doostření, přidání kontrastu - tohle všechno taky při úpravě fotek používám. Ale retušování jsem ještě nikdy nezkoušela. Budu se muset podívat, jestli tu možnost Photofilter vůbec nabízí.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Nabízí, Majka to v něm dělala....já ho mám nějaký nemocný ale mám stažený Pixlr a tam mi to funguje a tam jsem také mazala tu značku.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Už to zkoumám, fakt tam je a ještě spousta dalších možností. Jak budu mít chvilku času, tak to pořádně vyzkouším, jsem zvědavá na ty zázraky.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Přesně. Okamžiky kdy jsou naprosto skvělé podmínky pro vznik dokonalé fotky se dají kolikrát spočítat na prstech. Řekla bych že 80% fotek profesionálů prošlo editorem....a proč si tedy nepomoci na blozích?

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že je to jako se vším: Editor umí být dobrý sluha ale i hodně špatný pán - to vždycky, když se mu začne otročit a začne se používat pro samoúčelná kouzla. Já používám základní "bodovou" retuš (vypadlé pixely, bodová světla), odstranění nebo přidání celých kusů fotografie už je pro mě za hranou. Mé oblíbené infrafotky dotvoření v editoru nezbytně vyžadují, bez nich to prostě nejde, ale ani u běžných fotek se nestydím občas editor v drobnostech použít. Ale zastávám celkem jasný názor, že žádný fotoeditor by neměl vytahovat fotografie z koše. Fotka, která je bez editoru k nepoužití, by v koši měla rozhodně zůstat. Minimálně proto, aby měl člověk chuť a důvod přijít na to, co má na svém focení zlepšit. Bohaté používání koše je, myslím, pro fotografa jednou z nejužitečnějších dovedností .

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: O.K. Jsou fotky které do koše prostě patří, ale jsou i takové které jsou třeba kompozičně i barevně naprosto O.K. ale jsou mírně mázlé. A to je myslím si ten okamžik kdy dodatečné doostření pomůže. Nebo fotky pořízené v zahraničí nebo na místech na dovolené na místech kam se člověk hned tak nevrátí aby tu fotku udělal jinak a líp. Příště už si člověk dá majzla a snaží se to nafotit líp. Jsou odvětví ve fotografii kde se bez editorů neobejdeš, to je jasné. Já to spíš psala proto, že pro spoustu lidí se úprava fotky rovná nějaké efekty, změny barev a podobně jak to občas dělám i já. ale že to jsou i úpravy "v dobrém" které mohou pomoci.

    OdpovědětVymazat
  8. Já se přiznám, že tohle je stále pro mě španělská vesnice. Jediné, k čemu jsem se zatím dopracovala, je program malování, který je součástí programu už při koupi počítače a naučila jsem se vložit text do fotky a eventuelně, když fotku zvětším, tak dokážu obarvit červené oči na přirozenou barvu. A přitom mám ve fot'áku program, který prý červené oči eliminuje. Prostě jsem jen typický uživatel jak fot'áku, tak i programů. Nějak na to vše prostě nemám buňky, či mi stále brání respekt, se kterým k technice přistupuji, se něco nového naučit. Já v podstatě neumím ani stáhnout program do počítače. prostě blondýna.

    OdpovědětVymazat
  9. To jsi na to přišla teprve teď?

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: ne, nepřišla....v editorech upravuju fotky už skoro čtyři roky. Spíš je to pro ty kdo by se rádi třeba do toho pustili ale bojí se. Ukázat co to s fotkou umí udělat.A že není úprava jako úprava....

    OdpovědětVymazat
  11. Jsou to dobré rady, Vendí - existuje mnoho fotek, které se rozhodně vyplatí zachránit..

    OdpovědětVymazat
  12. Sanžím se nechat fotky tak jak jsou, jen upravím velkost, někdy ty tmavé trochu zesvětlím, lecjaká chybička se dá odstraněit. Beru to tak, že jsem fotograf amatér a jen chci něco předvést třeba v článku. Ale každý to dělá jinak...je to fajn, někdy si jen tak hraji s obrázky, ani je pak nezveřejním.

    OdpovědětVymazat
  13. Já mám ráda přirozeno, ale někdy to nejde a tak upravuji taky. Mám třeba jedinou fotku a vím, že už víckrát nevyfotím a moc mi na ní záleží a tak jde do PhotoFiltre Studia X na úpravu. Jinak si ale nechávám i ty nepovedené a dávám si je i na stránku, pro příště, učím se tak.

    OdpovědětVymazat
  14. Tohle je opravdu věc názoru, Vendy. Pokud fotka potřebuje moc úprav, měla by v koši zůstat. Na druhou stranu, upravovat se může i hodně dobrý snímek, třeba pro tisk na kalendář. To se hlavně ořezává, upravují barvy, jas a kontrast.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Tak ono když ta fotka potřebuje moc úprav jako hodně ostření nebo hodně zesvětlení tak to je jasnej koš. Vypadá to pak ještě hůř než ten originál, o tom žádná. Stejně jak ty mám ráda fotky ostré, pěkně prokreslené a pokud je můj ojektiv nedokáže (to platí u těch pohledů do krajiny, nebo maker)tak si prostě pomůžu. Ale všeho muí být s mírou. Přeostřené fotky vypadají taky šíleně. Je to kolikrát hraní na dýl ale pak tafotka vypadá přirzeně a dobře...brala jsem to tak že někdy máš snímky které už nebudeš mít nikdy možnost znova vyfotit a jsou jen trochu nepovedené tak je můžeš zachránit. Už v úvodu jsem psala že nechci konkurovat renomovaným časopisům, že to beru jen ze svých zkušeností. Protože blogy si zaslouží aby na nich byly pěkné fotky. Když už si s tím blogeři dávají tu práci že k nim denodenně sedají a píší o svých životech, výletech....

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Tak to já mažu a vyhazuju. Nemám zase tolik paměti v kompu abych tam mohla ty špatné držet v kleci.....

    OdpovědětVymazat
  17. [12]: Já si myslím že naopak, že když si člověk dá tu práci něco fotit a ještě větší s tím že píše k těm obrázkům blog tak by si zasloužil aby ty fotky byť amatérské byl pěkné. Je to pak krásná odměna pro něj i ostatní blogery kteří k němu chodí....

    OdpovědětVymazat
  18. [11]: I tobě hezké velikonoce. V pondělí neotvírám! Manžel odjíždí na chtu tak tu pro nikoho nejsem a užívám si klídku... Nic nepřipravuju, jen dneska upeču synátorovi beránka a v neděli dceři...

    OdpovědětVymazat
  19. Když se to se softěním nepřehání, je to mocný nástroj.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]:Přehánět se nesmí v ničem. V lásce stejně jako v softění ... Tak samozřejmě že to je velká radost když editor říká na úpravu Vole, co chceš, vždyť je to tak akorát! Tady není co lepšit. I když člověku se to tak třeba nezdá.

    OdpovědětVymazat
  21. Já k úpravám používám volně dostupný program IrfanView, v něm je v menu Image šikovná funkce Auto adjust colors. Když tato automatická korekce nepomůže, je možné v Color corrections měnit na míru dílčí parametry nastavení Contrast, Gamma correction a Saturation a jejich kombinací se obvykle dá něco zlepšit. Mírně rozmazanou fotku lze zaostřit pomocí Sharpen.

    OdpovědětVymazat
  22. [19]:Také mám stejné pocity, když mi stroj automaticky nic nemění. Ale někdy znejistím, jestli to třeba není tak, že s tímhle už se nic dělat nedá.

    OdpovědětVymazat
  23. [21]:Barvu, jas, kontrast, zesvětlení či ztmavení a ostření dělám všechno v Picmonkey. Je to na tohle z mého hlediska a potřeby ten nejlepší program. Z neprofi. Gumovat musím v Pixlru.

    OdpovědětVymazat
  24. Nedávno jsem četla článek o různých editorech a úpravách (bohužel už nevím u koho). Jsou různé názory, nechat fotky přirozené nebo fotky upravovat. Retuše a úpravy se dělaly i u fotografií filmových. Stejně tak se dělala různá kouzla a koláže a prolínání u fotografií filmových. Jen to bylo pracnější než u editorů.

    OdpovědětVymazat
  25. Já v editoru upravuji pouze velikost a dělám rámečky. Ale klonovací štětec jsem už také párkrát použila.

    OdpovědětVymazat
  26. [15]: Souhlasím, Vendy.

    OdpovědětVymazat
  27. [24]:Fotografika je samostatná část v používání editorů. A dají se dělat úžasné věci když se to umí. Ale já měla na mysli opravdu použití pro základní opravy a záchrany některých snímků. Já jsem se začala učit retušovat v Pixlru a jeho základním editoru. Je tam velké množství nastavení  a tvarů toho razítka, můžeš použít tvrdší nebo měkčí štětec, různé velikosti....a chce se to učit vychytávat ta místa aby to bylo co nejméně násilné. Jelikož tady mám všude dráty a tak se nevyhnu tomu aby někde nebyly mám učebního materiálu spoustu . Já dostala skvělý návod od Majky. Polopatický a srozumitelný....

    OdpovědětVymazat
  28. Já tomu moc neroumím, ale myslím, že když upravovat, tak jen trochu, jinak do koše.

    OdpovědětVymazat
  29. nojo, já jsem stará konzerva a to jsem si udělal i rozsáhlý kurz....naštěstí ho platil zaměstnavatel. pořádné fotky udělá jen fotograf. je to umění. každý si dnes myslí, že když fotí, je automaticky fotograf. pak to ještě doladí v PC a hle, je tu sice možná hezký obrázek, ale se skutečností má pramálo společného. cvaknout a dodělat není zas tak těžké. cvaknout a nechat...nu, to prostě každý neumí. samozřejmě od toho ty programy jsou, že, ale myslím si, že díky nim není více skvělých fotografů než dříve, ale naopak méně. a to je možná nakonec i dobře...

    OdpovědětVymazat
  30. [29]: Já nejsem pro nadupravování, ale tu a tam něco přisvětlit nebo zase přitmavit to dělali i dělají i ty nej veličiny fotografie.....samozřejmě neberu Photoshopové liftingy a liposukce v portrétech rádoby slavných, ale i těch ješitných opravdu slavných....ale ostatně pár fotek které měly být v koši a nejsou aještě s nimi zaplevelým blog bude brzy....jenže já to prostě nemohla udělat

    OdpovědětVymazat
  31. Když to tak vidím a čtu v komentářích,tak se asi taky po něčem takovém poohlédnu.Ale musí to být jednoduché jak pro blbce,protože jinak to nedám

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....