13 července 2014

Tvarohovo - jahodový závin



Hodně dlouho jsem nedávala žádný recept,
a tak se dneska pochlubím mou variantou tuším že maďarské dobrůtky.
(Ta je tvarohovo - višňová).
Viděla jsem ve městě krásné jahody, navíc i rozvažované a tak jsem půl kila koupila. Tak byla jsem tu sama, marmeládu zatím dělat nechci, navíc mi mamina v Praze shraňuje v mrazáku její jahody, takže spíš jen tak na nějakou malou
mňamku. Původně jsem myslela na tvarohové knedlíky, ale pak se ohlásila dcera a tak jsem si říkala že spíš upeču něco ke kávě....
Tvaroh byl doma, listové těsto v mrazáku, jahody taktéž a tak jsem si vzpoměla na tenhle závin.
Nejdřív jsme měla strach aby ten tvaroh nebyl moc suchý, což je věc terá mne od tvarohových koláčů všeho druhu odrazuje. Ale nebyl a tak se to v pohodě dalo.....

Co je tedy potřeba: Balíček listového těsta
1,5 - 2 tvarohy (půlku jsem už doma měla)
0,5 kg jahod, či jiné ovoce dle chuti
1 vejce
1 vanilkový cukr
a cukr krupice na doslazení tvarohu. Každý podle svého.

Těsto klasika, rozválet na plát


Tvaroh rozmíchat s vajíčkem, cukrem a vanilkovým cukrem


Krásné jahůdky, mňam


Tvaroh namazat na plát těsta


Jahody, pokud jsou velké je lepší rozpůlit nebo i rozčtvrtit. Lépe se pak závin balí a netrhá se


Pak už jen zabalit, a šoupnout na plech vyložený pečícím papírem.....

...... a péct do zlata. A hlídat aby nerupnul jako mně .....


Pocukrovat, nakrájet a pěkně s kafíčkem konzumovat. Dobrou chuť !