13 července 2014

Tvarohovo - jahodový závin



Hodně dlouho jsem nedávala žádný recept,
a tak se dneska pochlubím mou variantou tuším že maďarské dobrůtky.
(Ta je tvarohovo - višňová).
Viděla jsem ve městě krásné jahody, navíc i rozvažované a tak jsem půl kila koupila. Tak byla jsem tu sama, marmeládu zatím dělat nechci, navíc mi mamina v Praze shraňuje v mrazáku její jahody, takže spíš jen tak na nějakou malou
mňamku. Původně jsem myslela na tvarohové knedlíky, ale pak se ohlásila dcera a tak jsem si říkala že spíš upeču něco ke kávě....
Tvaroh byl doma, listové těsto v mrazáku, jahody taktéž a tak jsem si vzpoměla na tenhle závin.
Nejdřív jsme měla strach aby ten tvaroh nebyl moc suchý, což je věc terá mne od tvarohových koláčů všeho druhu odrazuje. Ale nebyl a tak se to v pohodě dalo.....

Co je tedy potřeba: Balíček listového těsta
1,5 - 2 tvarohy (půlku jsem už doma měla)
0,5 kg jahod, či jiné ovoce dle chuti
1 vejce
1 vanilkový cukr
a cukr krupice na doslazení tvarohu. Každý podle svého.

Těsto klasika, rozválet na plát


Tvaroh rozmíchat s vajíčkem, cukrem a vanilkovým cukrem


Krásné jahůdky, mňam


Tvaroh namazat na plát těsta


Jahody, pokud jsou velké je lepší rozpůlit nebo i rozčtvrtit. Lépe se pak závin balí a netrhá se


Pak už jen zabalit, a šoupnout na plech vyložený pečícím papírem.....

...... a péct do zlata. A hlídat aby nerupnul jako mně .....


Pocukrovat, nakrájet a pěkně s kafíčkem konzumovat. Dobrou chuť !


20 komentářů:

  1. No vypadá přenáramně, až jsem si pocintala tričko

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Mě seto stane málokdy, že by takhle rupnul, ale příště dám na tvou radu....

    OdpovědětVymazat
  3. Takové dobroty můžu   

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě lahůdka, mńam.

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě dobrůtka, takovou kombinaci jsem ještě nedělala.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, ty mi děláš chutě. Musí to být výborné. Musím to někdy zkusit, ale až příští rok, letos už nemám jahody. Když nečekám hosty, tak to nevadí, že se trochu rozjede. určitě se s chutí sní.

    OdpovědětVymazat
  7. Jahodový štrůdl jsem ještě neviděl, ale skvělou chuť si představit umím

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Tak opravdu Maďaři tohle dělají jako svou klasiku tvaroh - višeň. Jen z taženého těsta. Což jaksi jsem do dneška neměla odvahu zkusit.

    OdpovědětVymazat
  9. Listové těsto je superuniverzální! A tohle vypadá jako výtečný moučníček. Samé dobré věci!

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: To určitě, listové těsto já moc ráda

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Hele klidně můžeš dát třeba i meruňky...to si myslím bude taky dobrůtka.

    OdpovědětVymazat
  12. No super. To určitě vyzkouším. Jen místo jahod, které už nemám, dám rybíz a nebo nakrájené meruňky.

    OdpovědětVymazat
  13. Konečně taky něco pro potěchu žaludku, Vendy!   

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Nemusí být nutně jaody, to jen že jsem neodolala a koupila je. Klidně i meruňky, borůvky nebo třeba takovej črnej rybíz taky nejsou k zahození.....

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Mám krásné černé třešně, ale koláč péct zatím nebudu, pekla jsem něco na vernisáž "Pěti fotografů" a jsem z toho úplně vyřízená.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: No! To by bylo....já třešně nenevrhovala protože vím že už asi budou dost fuč. Ale Maďaři to dělají hlavně z višněmi.....

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Neváhej! Je to moc dobré....

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Asi v pátek se do toho pustím.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Tak dej vědět jak a jestli vůbec, chutnal. Znáš to co vhutná jednomu nemusí šmakovat druhému....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....