Hodně dlouho jsem nedávala žádný recept,
a tak se dneska pochlubím mou variantou tuším že maďarské dobrůtky.
(Ta je tvarohovo - višňová).
Viděla jsem ve městě krásné jahody, navíc i rozvažované a tak jsem půl kila koupila. Tak byla jsem tu sama, marmeládu zatím dělat nechci, navíc mi mamina v Praze shraňuje v mrazáku její jahody, takže spíš jen tak na nějakou malou
mňamku. Původně jsem myslela na tvarohové knedlíky, ale pak se ohlásila dcera a tak jsem si říkala že spíš upeču něco ke kávě....
Tvaroh byl doma, listové těsto v mrazáku, jahody taktéž a tak jsem si vzpoměla na tenhle závin.
Nejdřív jsme měla strach aby ten tvaroh nebyl moc suchý, což je věc terá mne od tvarohových koláčů všeho druhu odrazuje. Ale nebyl a tak se to v pohodě dalo.....
Co je tedy potřeba: Balíček listového těsta
1,5 - 2 tvarohy (půlku jsem už doma měla)
0,5 kg jahod, či jiné ovoce dle chuti
1 vejce
1 vanilkový cukr
a cukr krupice na doslazení tvarohu. Každý podle svého.
Těsto klasika, rozválet na plát
Tvaroh rozmíchat s vajíčkem, cukrem a vanilkovým cukrem
Krásné jahůdky, mňam
Tvaroh namazat na plát těsta
Jahody, pokud jsou velké je lepší rozpůlit nebo i rozčtvrtit. Lépe se pak závin balí a netrhá se
Pak už jen zabalit, a šoupnout na plech vyložený pečícím papírem.....
...... a péct do zlata. A hlídat aby nerupnul jako mně .....
Pocukrovat, nakrájet a pěkně s kafíčkem konzumovat. Dobrou chuť !
No vypadá přenáramně, až jsem si pocintala tričko
OdpovědětVymazat[1]: Mě seto stane málokdy, že by takhle rupnul, ale příště dám na tvou radu....
OdpovědětVymazatTakové dobroty můžu
OdpovědětVymazatUrčitě lahůdka, mńam.
OdpovědětVymazatUrčitě dobrůtka, takovou kombinaci jsem ještě nedělala.
OdpovědětVymazatVendy, ty mi děláš chutě. Musí to být výborné. Musím to někdy zkusit, ale až příští rok, letos už nemám jahody. Když nečekám hosty, tak to nevadí, že se trochu rozjede. určitě se s chutí sní.
OdpovědětVymazatJahodový štrůdl jsem ještě neviděl, ale skvělou chuť si představit umím
OdpovědětVymazat[7]: Tak opravdu Maďaři tohle dělají jako svou klasiku tvaroh - višeň. Jen z taženého těsta. Což jaksi jsem do dneška neměla odvahu zkusit.
OdpovědětVymazatListové těsto je superuniverzální! A tohle vypadá jako výtečný moučníček. Samé dobré věci!
OdpovědětVymazat[9]: To určitě, listové těsto já moc ráda
OdpovědětVymazat[6]: Hele klidně můžeš dát třeba i meruňky...to si myslím bude taky dobrůtka.
OdpovědětVymazatNo super. To určitě vyzkouším. Jen místo jahod, které už nemám, dám rybíz a nebo nakrájené meruňky.
OdpovědětVymazatKonečně taky něco pro potěchu žaludku, Vendy!
OdpovědětVymazat[13]: Nemusí být nutně jaody, to jen že jsem neodolala a koupila je. Klidně i meruňky, borůvky nebo třeba takovej črnej rybíz taky nejsou k zahození.....
OdpovědětVymazat[14]: Mám krásné černé třešně, ale koláč péct zatím nebudu, pekla jsem něco na vernisáž "Pěti fotografů" a jsem z toho úplně vyřízená.
OdpovědětVymazat[15]: No! To by bylo....já třešně nenevrhovala protože vím že už asi budou dost fuč. Ale Maďaři to dělají hlavně z višněmi.....
OdpovědětVymazatJá snad to upeču také.
OdpovědětVymazat[17]: Neváhej! Je to moc dobré....
OdpovědětVymazat[18]: Asi v pátek se do toho pustím.
OdpovědětVymazat[19]: Tak dej vědět jak a jestli vůbec, chutnal. Znáš to co vhutná jednomu nemusí šmakovat druhému....
OdpovědětVymazatKombinace závinu, tvarohu a jahod? To zní fakt hodně dobře. Klidně bych si to hned vyzkoušela. Jen musím dodělat jednu práci pro velkoobchod textil a mám pro dnešek splněno. :) No, tak pak se dám třeba do pečení. Stejně je pátek, víkend za dveřmi a já doma nic nemám, co bych nabídla návštěvě... anebo aspoň manželovi a dětem. :D
OdpovědětVymazat