23 dubna 2011

Narcis, moje květina měsíce.....

I když je můj blog hlavně o mém vztahu ke psům a zvířatům vůbec, jistě nikomu kdo je pravidelným návštěvníkem neuniklo, že mojí druhou velkou láskou je příroda a květiny. A tak jsem se rozhodla, že každý měsíc si udělám malou anketu o tom, jaká je VAŠE květina měsíce...Samozřejmě je těch květin a květinek mnoho, určitě jsem tam nedala tu, kterou zrovna máš rád ty anebo ty. To mi pak klidně napište do komentáře.

Moje květina tohoto měsíce je narcis. Jako malá jsem znala tak maximálně dva, tři druhy které se v zahradách vyskytovaly. Buď klasickou žlutou trubkovitou, nebo bílou s malou bílo - oranžovou korunkou, která ještě navíc měla zvláštní vůni, a pak ještě žlutou plnokvětou, jejíž květ vypadal jako hvězda. Tyto druhy jsme měli doma na naší zahrádce kde se rostly ve velkých trsech.

Postupem doby se k nám dostávala různá šlechtění těchto kouzelných a přitom skromných květin a to hlavně z Holandska, takže dnes si každý zahrádkář může vybrat z ohromného množství odrůd, barev a velikostí. Z odrůd jednoduchých z různou velikostí korunky, poloplných, plných nebo leknínokvětých. Narcisů které mají na jednom stonku i tři nebo čtyři květy, či malých drobných botanických nebo skalkových odrůd. Na své zahradě mám pár odrůd zastoupených a i když narcisy nemají takovou rozmanitost barev jako tulipány, jsou mojí květinou měsíce.


Narcisy
Narcisy
Narcisy
Toto jsou zatím ty druhy, které mi momentálně kvetou, některé se teprve pomalu chystají...