23 dubna 2013

Zeleně, modře a i jinak....

A teď si milí zlatí
uděláme exkurzi do světa hajní květeny. Mezi spadaným listím je to jak na stránkách atlasu. Prvosenky, bažanky, plicníky, jedna zvláštnůstka po které se tu dívám od začátku a našla jí až letos, devětsily, kokoříky....spousty rostlinek a bylinek.

Náš mini lužní les, kde roste spousty prvosenek, sasanek a jiných bylinek. V zimě jsem tam podél potoka chodila a fotila ledouny. Dneska už by nikdo nepoznal že to ještě před nějakými patnácti lety byla volná trochu podmáčená louka.



Jako první na řadě je zelená Bažanka vytrvalá (Mercurialis perennis) která se tu opravdu
vyskytuje velmi hojně. Má ráda vlhko a stín a na stráních okolo cesty a potoka je pro ní ideální místo.
Patří do rodu pryšcovitých a i když se používá jako léčivka je jedovatá!



Dalším v řadě je Plicník lékařský(Pulmonaria officinalis) .
Jeho zvláštností je jak během kvetení mění barvu. Rozkvétá tmavě růžovými někdy až červenými květy které postupně jak jsou starší přecházejí do nádherné modré. Je to způsobené barvivy anthokyany které reagují na Ph podobně jako lakmusový papírek. Mladé květy mají Ph kyselé, starší zásadité. Patří mezi léčivky které se používají při onemocnění dýchací soustavy.Tenhle který je na snímcích je Plicník lékařský tmavý, poddruh. Nemá na listech charakteristické jasně stříbrné skvrny jako má Plicník lékařský pravý. Jelikož má i jiné odlišné znaky je v poslední době hodnocen jako samostatný druh.




Zajímavé listy postupně se rozvíjející patří rostlince jménem Kokořík mnohokvětý (Polygonatum multiflora)
který patří do čeledi liliovitých. Pod listy se v květnu až červnu objevují drobné bílé zvonkovité květy. Někteří z vás budou tuto rostlinu znát ze zahrad kde se pěstuje Kokořík vonný. Má rád stinná a vlhká místa. Ostatně skoro jako většina hajních.



A tady je celá kolonie, v různých stádiích....



Devětsily (Petasites) rostliny které také každý zná a kterých
je kolem potoků a cest na vlhkých místech velké množství. Píšu záměrně devetsily, protože jsem ke svému překvapení zjistila, že se v odborné literatuře objevuje jen Devětsil bílý (Petasites alba) kdežto na růžovou formu jsem nikde nenarazila! Tak buď to není devětsil anebo to je jen varieta bílého. Jenže to by asi byla zmíněna Je i možné že se jedná o rostliny samičí...Kdo to vyluští nebo najde nějaké informace dostane jedničku z hvězdičkou!

Tenhle si budete pamatovat ještě z fotky kdy byl zakletý v ledu







A teď otázka. Víte která rostlina či keř se maskují za takovou exotickou krásu?
Jen napovím že se před ní díky léčivým schopnostem má kleknout....