27 září 2010

Není tráva jako tráva.....


Není tráva jako tráva, a troufám si říct že trávy jsou na zahradě prvkem velmi krajinotvorným.
Ať to jsou trávy nízké dorůstající maximálně do třiceti centimetrů, přes odrůdy měřící kolem metru až po obry měřící kolem tří metrů.
Některé jsou ozdobné jen svými trsy listů které se třeba na podzim zabarvují ať už do žluta, oranžova, nebo mají celý rok krásnou stříbřitě modrou barvu, jiné mají jak krásné listy tak i květenství.V tomto případě je klasickým zástupcem pampová tráva Cortaderia, jejíž květenství připomínají pštrosí pera v barvě bílé nebo růžové.
Krásný kontrast vytváří i odrůdy prosa, které mají vzdušná květenství složená z drobných jemných kuliček.
Propadla jsem jejich kouzlu už dávno, a tak se je snažím na zahradě uplatňovat kde a jak se dá.Vynikajícími sousedy jsou jehličnany, na jejichž tmavém pozadí habitus trav ještě lépe vynikne.Některé z trav se mi usadily okolo jezírka které lemují skoro ze všech stran, jiné na záhonech mezi kytkami a ještě jiné se budou na jaře zabydlovat v trávníku, aby zde vytvořily zas další zátiší.Jen se musí některé velice držet zkrátka, protože odnožují do okolí a pak je problém je udržet v určitých mezích.Ale pokud je místa dost, tak ať.....
18

Uplakané počasí.....


Po krásných a slunných dnech babího léta přišly studené a uplakané dny, které oznamují příchod dalšího podzimu.Na zahradách pomalu odkvétají letní květiny a i stromy a keře se začínají pomalu zabarvovat podzimní barevností.
A navíc všechno je při deštích uplakané a sklopené hlavičky květů a listy trav se ohýbají k zemi.
Podzim je právě časem kdy okrasné trávy začínají ukazovat své přednosti, ať už svým vybarvením nebo kvetoucími latami.

Jen pár posledních květů růží ještě připomíná uplynulé léto.Hrnkové květiny, které po celé léto zdobily terasu se pomalu postěhují na svá zimoviště aby udělaly místo jiným rostlinám více odolným vůči zimě.
Podzim jako období nemám moc v oblibě, alespoň ten studený, deštivý a blátivý.To jen víc připomíná onen pomalý zmar, který předchází studené zimě. Pokud ovšem svítí sluníčko, tak to je jiná.
Stromy začnou vybuchovat v explozích úžasných odstínů červené,oranžové a zlaté a ještě naposledy ukáží svou krásu před tím než listí začne opadávat aby se pak na zemi změnilo v jednolitou hnědou masu.Šedé dny přinášejí šedou náladu, smutnou a bezbarvou.