08 prosince 2022

Divoký západ nad Amerikou ....

 


.... nám tak trochu vynahradil celodenní 
upršené počasí. Od jeskyní jsme vyjížděli něco po čtvrté hodině hodině a před pátou jsme byli na místě....
Když se řekne Amerika, tak každý Pražák ví vo co gou. Ikona trampů, místo adrenalinových setkání undergroundu a disidentů, i místo konců nešťastných duší. Pověstné štoly v kterých bloudí duch německého vojáka Hagena i místo setkávání milovníků nudistického ražení rozháněného policií. Místo kde se natáčel Limonádový Joe ale také cíl mnoha nepohodlných politických vězňů, český Grand Canyon. To a ještě víc je nejznámější vápencový lom z mnoha okolo obce Mořina Velká Amerika. Nedaleko se ještě nachází Malá Amerika, a v úplně těsné blízkosti Mexiko, nebo též Trestanecký lom. 
Zatímco Velká a Malá Amerika nabízí pohledy na krásná modrá jezírka na dně, Mexiko v duchu svého jména jen džungli stromů ne nepodobnou té mexické. 
Velká Amerika je dlouhá 800 m, široká 200 m a hluboká 100 m. S přístupem dolů, do lomu je to takové trochu nejasné. Z bezpečnostních důvodů je průchozí štola snad neustále zavřená, takže lidé riskují sestup po stěnách lomu, ale za naší návštěvy tam přijížděla a odjížděla auta, lidé tam venčili psy. Kvůli hloubce a průzračné vodě v jezírkách zde momentálně nejvíc najdete potápěče kteří tu mají výcvikové středisko. Zespodu to musí být impozantní pohled, ale z vrchu je opravdu jedinečný. Lom se po cestičkách dá obejít kolem dokola, ale nejkrásnější pohledy na něj jsou dva. Z obou protilehlých konců, kdy máte celý lom před sebou a kde jsou také vyhlídkové plošiny ....