06 května 2014

Nepíchám, lepím.....


Každá kultura má svůj styl.
Doplňků, oblečení, života....
Řekne-li se Japonsko, vybaví se nám určitě jako první Ikebana. Po ní krásná barevná kimona. Suši. Adrenalinová konzumace ryb fugu. A gejši.....placené společnice. Ovšem žádné "blbky".....naopak, ženy vzdělávané ve speciálních školách pro gejši kde se učily umění hry na hudební nástroje, rozpravy, čtení, kaligrafickému psaní....jejich úkolem bylo muže rozptýlit od starostí všedního dne nejdřív příjemnou atmosférou, a až pak teprve mohlo ale nemuselo dojít i na tu část o které se většina Evropanů stále mylně domnívá že byla jejich hlavní činností - sexu. Gejši nebyly klasické prostitutky, ale spíš něco jako francouzské kurtizány. Ženy inteligentní, ve své době snad právě pro svou inteligenci a rozhled nenáviděné a haněné.
A ke gejšám ( ale i všeobecně se jimi zdobí všechny japonské ženy) neodmyslitelně patří ozdoby vytvořené technikou tsumami kanzashi. Jsou to veškeré vlasové ozdoby jako hřebínky, spony, jehlice či čelenky zdobené textilními ozdobami kde hlavní roli hrají kvítky - hana kanzashi.
A to je právě věc, které jsem propadla momentálně já. No já vím, je to se mnou děs, jakmile začnu něco nového
hned mne to chytne tak že nevím kdy přestat a učím se a učím donekonečna. A propadám určité závislosti na tomhle tvoření. Takže teď když nepíchám protože není sezóna, si pro změnu pálím prsty o tavnou pistoli. A dojíždím veškeré zásoby stuh které tu mám.



Takhle to vypadá tak jak má....


A takhle tedy se učím ty ozdoby já....po evropsku














Poprvé jsem začala s kanzhashi koketovat při zdobení velikonočních vajíček....


Dalšími kdo si toto umění velmi oblíbily jsou turecké ženy pro své děti na různé slavnostní příležitosti. Milují různé čelenky s kvítky leckdy tak velkými že ten mrňous skoro není vidět Smějící se. Ale v Evropě je asi největší základna tvořilek je v Rusku. Jejich obliba ohromných mašlí a jiných vlasových ozdob je nám velmi dobře známá. Každý si určitě pamatuje na obrázky ruských pionýrek s óóóbrovskými mašlemi na hlavách kterým jsme přezdívali "vrtulníky"....měla jsem spolužačku jejíž maminka byla Ruska a ta tyhle mašle taky nosila. Pro ohromné pobavení nás všech.....

A jedna s jiného soudku, také japonská technika tvoření moje oblíbená kimekomi. Ta vznikla původně jako výroba japonských panenek z měkkého dřeva. Kompletně se celé oblékaly tímto způsobem. Do dřeva se udělaly stejné zářezy jak dnes do polystyrénu a stejným způsobem se zasunovaly do nich různé látka až byla panenka oblečená....

A zase malá ukázka toho jak to vypadá v originále...






(staženo z netu)

a takhle to vypadá v mém moderním pojetí