08 února 2013

Zas jeden západ a silueta....

Předevčírem zase po delší době nejistě vylézalo po chvilkách sluníčko aby se odpoledne
a hlavně navečer na obloze na čas uhnízdilo. A tak se dal vyfotit tenhle západ...




Jak bylo dopoledne zataženo a všelijak se honily mraky vycvakla jsem tuhle siluetu stromu.
A trošinku upravila barevně....

Teď už budete vědět....

K tomuto článečku mě dala podnět debata u Jarmilky* (Plajzky) na blogu, kde psala o dvou keřích které teď kvetou a krásně voní a málokdo je zná. Jedá se o Jasmín nahokvětý a Vilín. A právě k tomu prvnímu se vztahuje toto povídání.
Mnozí tam komentovali že oni ale znají jasmín úplně jiný, bílý a velký keř a ne tento se žlutými květy a převislý. Jenže tam nejde o jasmín nýbrž keř jménem Pustoryl obecný. A aby to nebylo tak úplně jednoduché existuje ještě Jasmín pravý a Jasmín mnohokvětý, který můžete znát i z květinářství kde je prodáván jako kvetoucí liána. Má bílé trubkovité květy a také krásně voní což je jim všem společné....

A aby jste věděli jaký je mezi nimi rozdíl tak tu máte pár obrázků pro srovnání....

Pustoryl obecný nebo-li nepravý jasmín
Detail květu


Keř


Jasmín nahoprutý
Detail květu


Detail listů, které narostou až na jaře


Jasmín pravý
Detail květů


Detail listů


Jasmín mnohokvětý, ten si můžete koupit v květinářství


Další koment byl že snad alespoň pampeliška je pampeliška. Není. To co jsme normálně všichni zvyklí nazývat pampeliškou je Smetanka lékářská. Pampeliška obecná na rozdíl od ní kvete v létě, má menší a plošší květ, stonek není dutý ale tenký, pevný a jemně ochmýřený a jde strašně špatně utrhnout, Spíš ji celou vyškubnete ze země. Kvete až do podzimu.

Smetanka lékařská


Pampeliška obecná


Ještě k těm názvům, ve slovenštině se řekne smetanka púpava, u nás je se stejným názvem něco úplně jiného, a to pupava bezlodyšná což je ovšem bodlák který je i jedlý. Někdy se mu říká trampská kedlubna. Když se vyřízne vnitřek po odkvětu ze země a oloupe chutná podobně jako kedlubna.


Jak jsem zjistila při hledání obrázků, i některá internetová zahradnictví se dopouštějí toho velkého omylu že jako jasmín pravý nabízejí právě známý pustoryl. Nechci vás nějak poučovat, jen mne napadlo, že by bylo dobré ukázat ty rozdíly které mezi těmi rostlinami jsou, nebo které vůbec někdo nezná a díky nimž se můžete i vyvarovat toho omylu, že si místo pravého jasmínu, který se vám líbí zadraho koupíte obyčejný pustoryl. I když jeho vůně je úžasná a když se rozroste tak nevypadá v květu vůbec obyčejně....