27 dubna 2014

Litomyšl - lázeňské město....


Kdepak, nebojte se. Nemáte ani vlčí mhu, ani nečtete špatně
a ani já se nezbláznila. Od včera už třetím rokem je Litomyšl opravdu lázeňským městem. Ovšem ne lázněmi těla, anóbrž ducha. Včera se totiž otevírala již třetí lázeňská sezóna prvních lázní ducha v nejmagičtějším místě České republiky. Tak totiž rozhodli v loňském roce hlasující v soutěži vyhlášené agenturou CzechTourism.Lázně ducha tak porazily Kuks i Olomouc. Litomyšl a potažmo tak Lázně ducha byly vybrány do kategorie Genius loci odbornou porotou. Ve své kategorii soupeřily s areálem Kuks, adventní Olomoucí, židovskou čvrtí a hřbitovem v Třebíči a kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Neratově (znám a musím říct že to je také velmi magické místo).
Tento nápad, vyhlásit Litomyšl prvními lázněmi ducha na světě, se zrodil v hlavách tří pánů z Litomyšle, bývalého starosty pana Miroslava Brýdla za jehož starostování se z Litomyšle stalo velmi známé a díky němu i do památek UNESCO zapsané místo, podnikatele pana Jaroslava Vencla a majitele nakladatelství PASEKA pana Ladislava Horáčka.
A proč Lázně ducha? Protože celou dobu trvání lázeňské sezóny se děje něco pro potěchu ducha a nejen těla. Koncerty, divadelní představení, výstavy apod. Zároveň se i z Litomyšle můžete rozjet za výlety do širokého okolí.
A tak..."Na srdce jsou Poděbrady, na duši je Litomyšl! " nebo také: "Na duševní bázně v Litomyšli lázně!"

No a tak jsme včera před druhou hodinou dorazily
s dcerou na Zámecké návrší před piaristický kostel Nalezení sv. Kříže kde se konalo slavnostní zahájení lázeňské sezóny, které se opět neslo ve znamení módy ze začátku dvacátého století. A proč zrovna toto místo bylo pro zahájení vybráno? Protože letos uplyne právě 300 let od položení základního kamene tohoto kostela, 670 let od založení litomyšlského biskupství a také to, že tento kostel povstal skoro z mrtvých a po provedení revitalizace bude opět vrácen do života a slavnostně znovu vysvěcen. Ostatně něco víc o této nádherné litomyšlské dominantě vás brzy čeká ve druhém kole soutěže o nejkrásnější sakrální stavbu.
Celým dnem a akcemi provázel Václav Žmolík, svůj proslov přednesl i herec všemi milovaný pan Zdeněk Svěrák a hraběnce Frebonii z Pernštejna za chléb pro chudé a studenty za všechny poděkoval chudý student Vojta, v kraji známý pod jménem Kotek.
Ožila zde tradice tzv. chlebíčkové nadace. Tu založila hraběnka Frebonie z Pernštejna, poslední tohoto rodu kdo Litomyšli vládl. Nejen že do Litomyšle přivedla piaristický řád, dovolila jim otevřít gymnázium ale založila i chlebíčkovou nadaci. Každou sobotu poskytovala totiž vrchnost chudým studentům 85 bochníkůchleba. Tato tradice v určité podobě přetrvala až do dvacátého století. Protentokrát udělala vrchnost změnu a rozdala přihlížejícím chudým i bohatým 180 bochníčků chleba. Také jsme jeden dostaly a byl fakt dobrej!....
Při celodenním programu bylo možno navštívit desítky akcí a desítky stánků kde se bylo možno třeba podívat na ruční výrobu mýdla a nějaké si i vyrobit, podívat se jak restaurátoři ze zdejší fakulty a školy restaurování vyrábějí třeba ruční papír pro restaurování dokumentů nebo jak ovládají zdejší studenti kamenické práce, předvedla se četnická pátrací stanice Pardubice, bylo možné si poslechnout různé pěvecké sbory. Zajít si do zámeckého pivovaru na vernisáž děl Šikovných Divadla Járy Cimrmana (pánů Brucknera, Hraběty, Svěráka a Weigla) v klášterních zahrádach se zúčastnit autorského čtení Petra Šabacha a dalších skvělých akcí. Soutěž o nej lázeňský pramen (zúčastnilo se 18 pramenů, vináren a kaváren kd byly ochutnávky různých nápojů), soutěž o nejkrásnějšího veterána a jiné a jiné....
Popravdě na celý den program až pomalu do vyčerpání sil....
Zúčastnily jsme se slavnostního zahájení, pak s průvodem prošly po kolonádě na Toulovcovo a Šantovo náměstí, nafotily veterány, daly si plzíňku i trdelník, poseděly pokoukaly a pak se na dvě hoďky zase stáhly k dceři domů abychom posléze kolem šesté vyrazily na večerní hudební produkce Vojty Kotka a jeho skupiny, Jiřího Schmitzera a původně planovaného i YoYo bandu. Jenže člověk míní a okolnosti mění. Všechny hudební akce měly skluz takže místo plánovaných časů došlo k hodinovým zpožděním a tak jsme v době kdy měl začít YoYo band teprve poslouchaly první písničky Jiřího Schmitzera. A jelikož dcera ráno vstávala na směnu nedoposlechly jsme ani jeho a vyrazily značně zmožené únavou z celého dne vstříc pelíškům.....
Ale byl to den jak víno a napříště už zase víme čeho se zúčastnit, rozhodně tedy hledání a košt lázeňských pramenů určitě na prvním místě.....
A kdo by se chtěl zúčastnit nějaké akce v průběhu lázeňské sezóny tak je tu k dispozici 12. - 25.květen a Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové nebo 13.červen - 7.červenec a Smetanova Litomyšl a od 4.července - 29.srpna Toulovcovy prázdninové pátky.

Jo a asi nemusím dodávat že jsem nafotila skorem dvě stovky fotek....Mrkající