25 ledna 2024

Po malém oddychu se ....

 

.... opět vydáme do vídeňských ulic. 
Ještě stále jdeme s průvodkyní a ta nás dovedla do ulice Kohlmarket kde se nachází obchody těch nejprestižnějších značek, ale sídlí tu, nadohled Hofburgu i cukrárna Demel. Jde o nejslavnější, největší ale také nejdražší vídeňskou cukrárnu. Její historie je starší než historie dortu Sacher. V roce 1786 přišel do Vídně cukrářský pomocník jménem Ludvík Dehne. První cukrárnu si otevřel hned vedle nového vídeňského divadla Burgtheater. Proslavil se hlavně svými bonbóny. O jejich kvalitách se dozvěděla i císařovna Sisi která milovala fialkové bonbóny a začala si je u něj objednávat.
Když se začaly bourat vídeňské hradby, musel Dehne najít nové místo pro svou cukrárnu a to našel právě na Kohlmarket. V roce 1857 předal Ludvík Dehne cukrárnu svému společníkovi Christophu Demelovi. Později dostala jméno c. a k. královská cukrárna Demel.
Přes propast časů si cukrárna zachovala stále stejný vzhled, cukrovinky se stále od začátku do konce vyrábějí ručně, personál stále chodí v jednoduchých černých šatech s bílým límečkem a hostům oniká. A stále máte možnost přes velké sklo pozorovat práci cukrářů a pekařů ....