25 ledna 2024

Po malém oddychu se ....

 

.... opět vydáme do vídeňských ulic. 
Ještě stále jdeme s průvodkyní a ta nás dovedla do ulice Kohlmarket kde se nachází obchody těch nejprestižnějších značek, ale sídlí tu, nadohled Hofburgu i cukrárna Demel. Jde o nejslavnější, největší ale také nejdražší vídeňskou cukrárnu. Její historie je starší než historie dortu Sacher. V roce 1786 přišel do Vídně cukrářský pomocník jménem Ludvík Dehne. První cukrárnu si otevřel hned vedle nového vídeňského divadla Burgtheater. Proslavil se hlavně svými bonbóny. O jejich kvalitách se dozvěděla i císařovna Sisi která milovala fialkové bonbóny a začala si je u něj objednávat.
Když se začaly bourat vídeňské hradby, musel Dehne najít nové místo pro svou cukrárnu a to našel právě na Kohlmarket. V roce 1857 předal Ludvík Dehne cukrárnu svému společníkovi Christophu Demelovi. Později dostala jméno c. a k. královská cukrárna Demel.
Přes propast časů si cukrárna zachovala stále stejný vzhled, cukrovinky se stále od začátku do konce vyrábějí ručně, personál stále chodí v jednoduchých černých šatech s bílým límečkem a hostům oniká. A stále máte možnost přes velké sklo pozorovat práci cukrářů a pekařů ....





Nelákají vás sladkosti? Tak máte možnost penízky utrácet za oblečení ....







Z ulice Kohlmarket zahneme vpravo na zde již jednou zmiňovanou ulici Graben kde jsem vám představila barokní morový sloup. Není to ale jediné dílo které zde můžete vidět. Byť je dost kontroverzní. Jejím dílo estonské umělkyně Kris Lemsauluové jménem Chará


Chará je starořecké slovo a znamená Radost. Pokud nevíte na co to vlastně hledíte, tak je to vagína. Proč zubatá to ví jen sama autorka. Skulptura je inspirovaná starořeckou postavou Baubo, která se různými komickými až obscénními kousky jako je třeba odhalení přirození, snaží rozveselit bohyni Deméter truchlící nad ztrátou dcery. 


Za chvíli dostaneme rozchod a tak další fotky už budou z našeho toulání Vídní za účelem si někde dát konečně tu vymodlenou kávu! 

24 komentářů:

  1. Skvělé fotografie.Města s lidmi fotit neumím a tvoje se mi moc líbí.
    Já bych si dala sladké a potom bych šla okukovat módu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to nějak neřeším. Sice se snažím abych jich tam měla co nejmíň, ale v takových městech to prostě nejde.... já bych volila naprosto stejný postup! ;-)

      Vymazat
  2. Zajímavé místo, ale na také nerada fotím města a věci, které se mi nelíbí už vůbec. Ještě tak to cukrářství a tím by to zvadlo...určitě ta hrůza mezi krásnými domy mi nepřijde dvakrát vkusná. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta skulptura tam je pouze dočasně v rámci nějaké výstavní akce. Vídeň je fotogenická takže tam je stále co fotit

      Vymazat
  3. Ulicí bych se prošla, fotila. Určitě bych chvíli postála u cukrárny a dívala se dovnitř. I módu bych obhlédla.
    Mně i docela baví takové to lidské hemžení, jen tedy to nesmí být moc na těsno :-).
    Prima fotky !
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to miluju! Samozřejmě že to musí být hemžení únosné.

      Vymazat
  4. Hm, tak vagínu bych v té skulptuře nehledala. Na první pohled mi to přišlo jak dva kartáčky na zuby :D (až na druhý jsem si uvědomila, že zubama je to osazené)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kartáčky na zuby byly taky v komentech když se lidí ptali co v tom vidí. Dál rohy losa, kamzičí vykloubená čelist apod.

      Vymazat
  5. Vendy, chodit po Vídni je radost. U Demlů se zastavím vždycky, už jsem tam vzala i pár kamarádů a velké nadšení, je to takový kouzelný návrat v čase...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovnitř jsme tedy nešli, průvodkyně nás hnala docela fest dál :D ale jukla bych tam, o tom žádná

      Vymazat
  6. Anonymní26/1/24 12:18

    Lezarts
    Cukrárna, kavárna moje oblíbená zastávka. Ještě, že z ní není výhled na tu sculpturu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta je za rohem a počítám že touhle dobou už tam není. Byla tam jen na čas

      Vymazat
  7. Cukrárna by mne zaujala, ale v módních značkách se nevyznám, proto bych asi spíše fotila lidské hemžení, kdybych se nebála reakcí lidí. Ale street fotky se mi vždycky líbily. Tu skulpturu jsem považovala za čelisti, vagínu bych v tom určitě nenašla. Ale i tak mi to přijde nevkusné a nicneříkající dílo v tomto prostředí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reakce nijak neřeším, a je vidět že Vídeňáci jsou na to zvyklí. Ovšem až na jednoho který když jsem fotila veterána u kterého stál, se debilně šklebil. Já si toho nevšimla, až doma na počítači jsem to zjistila.... ono to tam bylo jen na čas, teď už počítám tam není

      Vymazat
  8. Tvé pojetí Vídně je zajímavé. Obchody s drahými výrobky bych si prohlédla přes výkladní skříně, ale cukrárně bych věnovala větší pozorost ( několikrát jsem měla možnost si ve Vídni i něco dopřát, ať kávu, zákusky a nebo černé pivo ), ovšem nikdy jsem nebyla zvědavá na výrobky s nápisy, tzv. značkové a podle mne předražené. Ani bych to nenosila.Viděla jsem tam krásný piknikový koš s nádobíčkem, ale ovládla jsem se a pak jsem podobný a o dost levnější koupila dceři v Jablonci n.N.
    Každopádně jsem se s tebou do Vídně ráda vrátila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ona i ta mňamka a káva i něco dobrého k napití proběhlo, protože jsme nakonec na venkovní sezení rezignovaly. Tak mě tyhle obchody zajímají z trochu jiného pohledu, byť tedy se moc ráda podívám i na to co nabízí. Ale prapůvodně jsem dělala zkoušky na aranžérku a něco z toho mne pořád tak trochu drží, takže se do nich dívám takový trochu z poloprofesionálního pohledu, čili jak to dělá konkurence ;-)

      Vymazat
  9. Cukrárna, ale mňam! Sakra, od pondělí jsem neměla nic sladkého!
    Ta skulptura je dost divná. Trochu mi připomíná čekárnu u zubaře :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrůtku, zcela klasickou v německy mluvících zemích, čili Apfelstrudel mit vanillensauce jsem si dala a byl výborný. Ořechy, rozinky, tak jak to má být. A samozřejmě kupa šlehačky. K tomu Wiener melange protože to co mi připravujeme jako vídeňská káva vůbec vídeňská není, a obvyklý Aperol. Takže za mě dobrý! Skulpturu se ani u Vídeňáků nezapsala pozitivně, některým prý připomíná velrybí tlamu nebo zvednutou čelist kamzíka :D

      Vymazat
    2. Ještě, že jsem si už vyčistila zuby, jinak bych musela nutně něco sladkého sežrat! :D

      Vymazat
  10. Anonymní30/1/24 17:08

    Ráda jsem si zase s tebou zacestovala)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší že tě to cestování baví....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....