19 března 2013

Celogyne cristata....

Mou další orchidejí která mi udělala radost
je Celogyne cristata. Je to orchidej která roste v Asii, od Laosu, Indie, Cejlonu, přes Himálaj, Čínu Vietnam, Filipíny až po severní Austrálii. Druh Celogyne zahrnuje celkem 100 - 200 botanických druhů. pěstuje se jak v nádobách tak i epifyticky a je vesměs nenáročná a toleruje i drobnější prohřešky začátečníků.
Byla nejhojněji pěstována ke konci 19. a první třetině 20. století. Většině druhů totiž vyhovují temperované až chladné podmínky...některé druhy snášejí i krátkodobý pokles k O°. No ta moje vydržela i mínusovou teplotu, proto asi tak najednou nadšeně vykvetla, což právě podporuje i dobré nakvétání.
Celogyne cristata je nejběžnější druh celého rodu , pochází z himálajské oblasti, kde roste ve výškách kolem 2000 m.n.m.Pokud je rostlina starší a dostatečně silná tvoří několik květeství najednou. Květenství jsou převislá a nesou kolem 8 - 12 jasně bílých květů se žlutým středem pysku, které voní. (já mám květenství osm po většinou čtyřech květech a nic necejtím :() Nejsou však tak trvanlivé jako například u phal nebo střevičníků a jsou náchylná k poškození. Právě kvůli barevnosti a křehkosti se jim přezdívá "míchaná vejce". Na zimu potřebuje chladnější podmínky a omezení zálivky. Co jí velmi prospívá je letní pobyt venku. Kdo pěstuje kaktusy a sukulenty s podobnými podmínkami může si jí bez obav sehnat a pěstovat. Je to v optimálních podmínkách velice odolná a nenáročná orchidej vhodná pro každého pěstitele.
(ORCHIDEJE - M. Zoun)
P.S. Ta moje první asi nebyla....nebo jsem spíš nebyla já dobrý pěstitel....tenkrát...








Jak se rodí krása....

Jelikož se mi chystala rozkvést orchidej
která mi nelkvetla dlouhé čtyři roky, napadlo mne zdokumentovat jak dlouho to takové rostlině trvá.
Pozorování jsm začala až v okamžiku, kdy už bylo jasné že to co se objevilo mezi hlízami jsou opravdu poupata
a ne nové hlízy. Takže fotit jsem začala až začátkem února, ale zárodky poupat se objevily už v prosinci. jen jsem
nechtěla předčasně plašit a radovat se. No a dneska ráno už byly krásně rozkvetlé tři květy....


Neděle versus pondělí....

Myslím že moc dodávat
k následujícím obrázkům ani nemusím....



Ty v neděli kvetoucí krokusy, jsou ten menší trsík před tou hlavou