19 března 2013

Celogyne cristata....

Mou další orchidejí která mi udělala radost
je Celogyne cristata. Je to orchidej která roste v Asii, od Laosu, Indie, Cejlonu, přes Himálaj, Čínu Vietnam, Filipíny až po severní Austrálii. Druh Celogyne zahrnuje celkem 100 - 200 botanických druhů. pěstuje se jak v nádobách tak i epifyticky a je vesměs nenáročná a toleruje i drobnější prohřešky začátečníků.
Byla nejhojněji pěstována ke konci 19. a první třetině 20. století. Většině druhů totiž vyhovují temperované až chladné podmínky...některé druhy snášejí i krátkodobý pokles k O°. No ta moje vydržela i mínusovou teplotu, proto asi tak najednou nadšeně vykvetla, což právě podporuje i dobré nakvétání.
Celogyne cristata je nejběžnější druh celého rodu , pochází z himálajské oblasti, kde roste ve výškách kolem 2000 m.n.m.Pokud je rostlina starší a dostatečně silná tvoří několik květeství najednou. Květenství jsou převislá a nesou kolem 8 - 12 jasně bílých květů se žlutým středem pysku, které voní. (já mám květenství osm po většinou čtyřech květech a nic necejtím :() Nejsou však tak trvanlivé jako například u phal nebo střevičníků a jsou náchylná k poškození. Právě kvůli barevnosti a křehkosti se jim přezdívá "míchaná vejce". Na zimu potřebuje chladnější podmínky a omezení zálivky. Co jí velmi prospívá je letní pobyt venku. Kdo pěstuje kaktusy a sukulenty s podobnými podmínkami může si jí bez obav sehnat a pěstovat. Je to v optimálních podmínkách velice odolná a nenáročná orchidej vhodná pro každého pěstitele.
(ORCHIDEJE - M. Zoun)
P.S. Ta moje první asi nebyla....nebo jsem spíš nebyla já dobrý pěstitel....tenkrát...








24 komentářů:

  1. Uvnitř ten květ vypadá jak masožravka

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Jednou mi muž přivezl z nějakého školení masožravky tři, ale taky mi to nějak nešlo, bromélie jsem měla ještě kdysi v Praze i přes to že jsem měla odbornou literaturu (jak je mým zvykem si okamžitě pořídit) nějak se jim taky nevedlo. Jo holt čím je člověk starší, tím mu to víc jde....ale u těch bromélií to je stejně bez skleníku ne moc jednoduché. Někdy ani nevytvoří dceřinné rostlinky a není co pěstovat dál. Asi je to s nimi také lepší koupit je od někoho kdo si je pěstuje doma než v marketech a květinářství, pro ty jsou většinou všelijak uměle donucené ke květu a nedělíá to dobrotu.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásna je. Takúto som ešte nikdy nemala. Moja biela zhodila práve včera posledný suchý kvet. Či sa mi ju podarí pestovať do ďalšieho kvitnutia, je otázne. Si dobrá pestovateľka

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Bromélie pěstoval náš soused, měl jich plnou ložnici. Pěstoval je ve velkých akváriích a místo zalévání na ně rozprašoval odstátou vodou. Pěstoval taky ve stovkách fialky africké a ty se musely zalévat do mističky konvičkou s úzkým a dlouhýmhrdlem.

    OdpovědětVymazat
  5. Hodila by ses do květinářství,máš velký přehled.A květinka je moc,moc hezká.

    OdpovědětVymazat
  6. Příroda je jeden zázrak!

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:U těch phal to není až tak těžké. Ten odkvetlý stonek nestříhej, ony totiž jsou tam spící očka která se po odkvětu na hlavním stonku probouzejí. není to žádný rychlý proces, chce to trpělivost. Ustřihni ho jedině v případě, že začne usychat. Když nerozkvete, bude růst nový list ze středu, většinou ale pak zase nasadí. průběžně jednou za týden pohnoj hnojivem na orchideje a namoč jednou za čtrnáct dní buď do dešťové nebo alespoň odstáté vody.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]:Takhle to u nás vypadalo, když jsem měla těch několik desítek odrůd fuchsií a pelargonií a jiných venkovních kytek. Když jsem odjížděla na dovolenou tak tady muž taky kvílel že toho musí tolik zalévat. pro jistotu jsem mu to vždycky snesla na jedno místo aby nezapoměl někde něco zalít....

    OdpovědětVymazat
  9. [8]:Polievam s odstátou vodou, pretože si nemám kde odchytiť dažďovú. Teraz som tekuté hnojivo vystriedala s tyčinkami pre orchidey. Ja som mala v jednom období skoro dvadsať orchideí rôznych farieb, no jedného dňa ako keby uťal a jedna za druhou mi odišli. Pravdepodobne dostali nejakú chorobu. Z tých odkvitnutých stoniek mi už nikdy puky nevyrástli, vždy až z nového stonku, ktorý vyrastal od koreňa. Táto biela, o ktorej som dnes písala, mala rozkonárenú stonku so štyrmi bočnými stonkami. Keď kvitla, bola krásna.

    OdpovědětVymazat
  10. Mám doma dvě orchideje, když jsem si jich nevšímala, jedna vypustila šlahouny na květy, tak jsem začala být milá a... konec! Vše zaschlo a květy nikde- Když vytzail šlahoun druhé, měla jsem radost. Zarazil se v růstu. Tak jsem jí začala nadávat a uvidím, možná zatím zvažuje, jestli ty nadávky myslím vážně

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: To mě udělaly taky, nic na nich krom toho že začaly mít listy jak z gumy a svraskalý. Když jsem je ostřihávala, další a další tak gumovatěly až prostě nebylo co stříhat. Nebylo to ani tím že by přeschly nebo že bych je přelila. Je možné že se jim zasolily kořeny, na to jsou phaly hodně choulostivé. Když jsem se na to ptala toho orchidejáře tady tak mi řekl že to phaly dělají. Prostě si najednou usmyslí že zajdou a nic jim v tom nezabrání. U některých mi také z okvetlého stonku nevyrašil boční, u některých ano.

    OdpovědětVymazat
  12. [15]: Počkej až budou rozkvetlé všechny květy!

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Jak mi říkal ten kluk v květinářství, teď když jsou ještě krátké dny tak je to s kvetením horší, pokud to nejsou zrovna orchideje které mají čas kvetení podzim-zima.

    OdpovědětVymazat
  14. Nádhera, jen moc nedokážu posoudit jejich velikost květů, ale vypadají nezvykle velké.

    OdpovědětVymazat
  15. [19]: Mají tak sedm centi v průměru. Nepatří mezi největší, ale jejich síla je v množství na stonku. To jsou buď mini většinou jsou to phalaenopsisy, nebo odrůdy s malými květy. Na ty miniphaly si také brousím zuby.

    OdpovědětVymazat
  16. [20]: A to ještě až pokvetou všechny, postupně mi každý den rozkvétají další a další. To je pak teprve podíváníčko. Však jí zase postupně fotím

    OdpovědětVymazat
  17. [21]:Majko je a mám z ní ohromnou radost, říkala jsem si jestli se mi někdy povede jí dopěstovat ke květům.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....