13 května 2019

Dva v jednom ....



.... tak by se dal označit zámek Ksiaz (Kšónč) ležící v těsné blízkosti města Walbrzych ve vojvodstí Dolnoslezském asi 25 km od českých hranic. Je to třetí největší zámek v Polsku. Původně byl postaven jako hrad na skále čnící do výšky bezmála 400 m, podle legendy na příkaz císaře Jindřicha Ptáčníka v roce 933. První doložená zmínka ale pochází až z roku 1288 kde je popsán jako strážný hrad stezky z Čech do Slezska. Podle pramenů jej postavil Bolko I. Surový a v jeho práci pokračoval i jeho vnuk Bolko II. už za vlády krále Kazimíra Velkého, jehož byl velkým příznivcem.

V roce 1263 jeho hradby pobořil český král Přemysl Otakar II. Boleslav I. Svídnický jej znovu obnovil a sloužil jako obrana proti nájezdům z Čech. Když vymřel zakládající rod, změnil několik majitelů z řad českých, maďarských a německých šlechticů. V roce 1392 ho získal do vlastnictví i český král Václav IV. V letech 1428 a 1429 ho dobyli čeští husité. Nejdéle byl v držení rodu Hochbergů jedné z nejbohatších a nejvlivnějších evropských dynastií (od roku 1509 -1941) která se ovšem díky svému poslednímu majiteli, Hansi Heinrichovi XV a jeho anglické manželce princezně Daisy (prý nejkrásnější ženě tehdejší Evropy) a jejich extravagantnímu životu dostal do velkých dluhů.

Za války byl celý objekt zkonfiskovaný ve prospěch Třetí říše, mimo jiné z důvodů zrady majitelů (jeden syn bojoval v britské armádě a druhý v polské) přestavěn, byla vybudována dvě patra podzemních chodeb které se staly součástí nedalekého projektu Riese v Sovích Horách a využíván gestapem. Údajně si ho velmi oblíbil Heinrich Himmler a zámek se měl stát sídlem samotného Adolfa Hitlera. Spekuluje se o tom, že by se ve zdejším podzemí mohla někde nacházet i bájná Jantarová komnata. Po válce zámek obsadila Rudá armáda a jak bylo jejím milým zvykem zámek zdevastovala. V 70.letech 20. století prošel zámek kompletní rekonstrukcí. Ale i tak není dodnes celý přístupný.