13 září 2012

Když ještě bylo hezky....

....tak jsem fotila tyhle fotky krajiny. Jsou to poslední obrázky ze sobotního toulání po blízkém okolí....





Nejdřív bylo slyšet houkání, pak supění páry a nakonec se z lesa vykulila parní lokomotiva která táhla vláček ze starých železničních vagónů. Vzpoměla jsem si jak jsme takovými jezdili na chalupu z Pardubic, kde jsme přesedali. Není to nic moc, hoooodně jsem zoomovala a digitální zoom už někdy není moc kvalitní.




Řekla jsem si že se na nádraží ještě vydám v týdnu, jenže to jsem ještě netušila že se vyplní stoprocentně rčení Člověk míní, pánbůh mění.... a změnil.

Ještě trocha sluníčka do deštiva....

Konečně se mi podřilo minulý týden narazit na slunečnici. Neodkvetlou. Byla jedna, tedy spíš to byl slunečnicový stromek a rostl vedle chodníku....







Doufám že vám trochu zlepší v dnešním deštivém a šedivém dni náladu....

Hádaní - a co to bylo?....

Tak a už vás nebudu dál nahánět a trápit a řeknu vám správný výsledek. Správně na otázku č.1 odpověděli ti z vás kdo napsali vistárie. Ano, je to lusk VISTÁRIE ČÍNSKÉ, a hodně mne překvapila jeho váha.
U druhé otázky mne zaujalo že všichni okamžitě poznali KDOULI, v té nezaváhal nikdo. Dneska už se totiž na zahradách vyskytuje jen sporadicky. Já sama jí viděla jen na dvou. V Praze kdysi dávno a teď tady. Spíš jsou k vidění v nějakých parcích nebo v arboretech.
Správně jste u třetího obrázku určili kaštan, jen ne jedlý, ale plody JÍROVCE PLEŤOVÉHO, určitě jste si někdy na jaře všimli kaštanu který kvete červenými květy, a má menší tmavě zelené lesklé listy. Tak to je on a má zcela bezostné kaštany....

Jako první skoro okamžitě uhádla Jarmilka - Plajzka, jen spletla ten jedlý kaštan.
Tak doufám, že jste se něco nového přiučili a budete moci perlit z botanickými znalostmiUsmívající se.