13 září 2012

Hádaní - a co to bylo?....

Tak a už vás nebudu dál nahánět a trápit a řeknu vám správný výsledek. Správně na otázku č.1 odpověděli ti z vás kdo napsali vistárie. Ano, je to lusk VISTÁRIE ČÍNSKÉ, a hodně mne překvapila jeho váha.
U druhé otázky mne zaujalo že všichni okamžitě poznali KDOULI, v té nezaváhal nikdo. Dneska už se totiž na zahradách vyskytuje jen sporadicky. Já sama jí viděla jen na dvou. V Praze kdysi dávno a teď tady. Spíš jsou k vidění v nějakých parcích nebo v arboretech.
Správně jste u třetího obrázku určili kaštan, jen ne jedlý, ale plody JÍROVCE PLEŤOVÉHO, určitě jste si někdy na jaře všimli kaštanu který kvete červenými květy, a má menší tmavě zelené lesklé listy. Tak to je on a má zcela bezostné kaštany....

Jako první skoro okamžitě uhádla Jarmilka - Plajzka, jen spletla ten jedlý kaštan.
Tak doufám, že jste se něco nového přiučili a budete moci perlit z botanickými znalostmiUsmívající se.

3 komentáře:

  1. Vendy, kaštan jako kaštan. Tak jsem tase o něco poučenější.

    OdpovědětVymazat
  2. Červené kaštany jsem viděla, al že je pleťový, jsem netušila. Kdouli jsem viděla u nás na mezi, mám pocit, že tam kdysi byla hranice zahrady, tak asi zbyl. A teď nedávno jsem viděla takové minikdouličky kdesi v okrasné výsadbě. Jednou v životě jsem jedla pěkně vyzrálou kdouli a byla voňavoučká. Jinak jsou jako kámen tvrdé.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:Nebyl to spíš kdoulovec? To je okrasný keř s červenými květy, ale s kdoulí nemá společného krom části jména nic. Já vím, že kdoule se dřív dávala pro vůni do prádla....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....