11 června 2011

Zamyšlení nad třináctým....

Třináctého června bude stávka....celý včerejší den jsem poslouchala v rádiu o tom, že v pondělí odboráři ukáží vládě zač je toho loket. Mohla bych v klidu říct, že mě se to netýká, protože v Praze už dvacet let nežiju, tudíž ať se v tom plácaj jak chtěj. Ale i tak se mne nějakým způsobem dotýká stále všechno co se v Praze děje. Mohla bych i říct, že jak stále zdůrazňují odboroví šéfové, že stávkují i za mne. Jenže to také není pravda. Já totiž s nimi nechci mít vůbec nic společného.
Jde o to, že neustále z úst odborových bossů slyším, jak všechno dělají pro nás, pro pracující, pro všechny. A v tom je kámen úrazu. Kdo z nich je pořád klasickým pracujícím v provozech. Kdo z nich jezdí do práce hromadnými prostředky. Kdo z nich ví co obnáší život o průměrné mzdě která ač neustále je proklamovaná na výši nějakých cca 26000 Kč ale ve skutečnosti mnohdy nedosahuje ani 12000 Kč?
Ráno je do pohodlné kanceláře zaveze osobní řidič ve služebním voze, asistentky okolo nich pobíhají a udělají vše co jim na očích vidí a platy jsou také v úplně jiné rovině než v provozech kde dělá zbytek "normálních" pracujících.
A druhá věc je jejich neustálé brojení proti podnikatelům. Sama jsem byla podnikatelka, tedy spíš živnostnice a dělala i se synem a s manželem v rodinné firmě. Od začátku jsme se snažili všechno dělat tak, aby jsme vyšli vstříc státu a platili tak jak se má všechno. Sociální, zdravotní, DPH, daň z příjmu... Ovšem v době nemoci už stát nedělal nic aby vyšel vstříc nám. Za měsíc nemoci zaplatil směšných 850 Kč. Takže kdo z nás si mohl dovolit být nemocný? A nikdo se nás nezastal. Platili jsme naprosto přesně a v termínu sociální a zdravotní. Ale pokud jsme měli přeplatek, od státu jsme na vrácení čekali kolikrát i třičtvrtě roku. A nikdo se nás nezastal. Pokud by se stalo, že někdo by nemohl kvůli nemoci pracovat a neměl na zaplacení státem požadovaných plateb, touž stát nezajímalo, ten chtěl zaplatit. A nikdo se nás nezastal. To že se velkým firmám a podnikům s účastí státu promíjí milionové dluhy, ale na středních a malých podnikatelích a živnostnících se okamžitě vše vyžaduje mi připadá dost neloajální. A to už neprobírám ony slavné benefity. Co má živnostník a podnikatel za benefit? Nic, pokud neberu žaludeční vředy, zničené nervy a jednou za čas to, že si uprostřed týdne udělá na den, dva volno. A tak bych mohla pokračovat dál a dál.... Jen mě z toho vyšlo, že čím víc jsme dělali, tím míň jsme měli protože o to víc nás stát obral na daních, které kdesi zmizely v nenávratnu. I v kapsách pánů odborářských bossů na jejich platy.
Samozřejmě teď někdo namítne, že se každý zaměstnanec musí bát o to, aby o své místo nepřišel. Ano, to je pravda, ale i já jako živnostník jsem díky krizi o to místo přišla, a přišel o ně i můj syn. A kolik zaměstnanců u nás pracuje na stoprocent? Vždyť pořád se u nás drží heslo Kdo nekrade okrádá rodinu, a Tyhle ručičky se dřít nebudou? Vidím to tady kolem sebe, slyším to z úst místních lidí, kteří pracují v polostátních firmách.... Místo aby lidé byli vděční alespoň za tu práci kterou mají se nechají od svých odborových pánů předáků, kterým žádný vyhazov v žádném případě nehrozí uvrtat do stávky.

Má se stávkovat proti špatným reformám, dobře, některé věci se nedají opravdu nazvat jinak než zhůvěřilosti, jenže vědí sami odboráři co bude po tom třináctém? Ví to vláda? Ví to vůbec někdo? Chtít předčasné volby, dobrá, ale koho v tomto politickém marastu který u nás je, volit ? Příklad slavných VV je dost odstrašující. A že by se tu našlo tolik "spravedlivých a neúplatných" kteří by založili novou stranu, které by ostatní věřili? To ani náhodou. Moc má totiž tu vlastnost, že je sladká a opojná, a všechna dobrá předsevzetí zmizí v okamžiku, kdy se dostanu k moci v propadlišti dějin.
Takže si myslím, že ta pondělní stávka je jen držení lidí jako rukojmí a s nějakými"sociálnimi ideály" nemá nic společného. Spíš se spoustu lidí naštve a jen jim přeju, aby se to naštvání nespojilo z nějakými zdravotními problémy, protože díky blokádě cest a hlavně proti "rozumové" blokádě pánů odborářů budou záchranáři tváří tvář zcela bezmocní.....