03 prosince 2022

Když to vezmu co do počasí ....

 


.... byl tento výlet jeden z nejhnusnějších. 
Od brzkého rána kdy byl odjezd pršelo a pršelo, když jsme šli od autobusu nahoru na hrad pršelo,  a pršelo do doby než jsme vlezli do hradu. V okamžiku kdy jsme ho opustili začalo zas pršet a opět pršelo až k příjezdu ke Koněpruským jeskyním. Jestli pršelo i po dobu prohlídky to nevím, okna tam nebyla, ale když jsme vylezli ven bylo velmi zataženo a velmi větrno. K autobusu jsme už ale docházeli za dalšího deště. Počasí se nad námi smilovalo až při poslední zastávce a dokonce nám zapadající sluníčko a mraky připravily na závěr dne krásnou podívanou. 
A zabrousíme opět do historie. 
Koněpruské jeskyně jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách. Nacházejí se v CHKO Český kras asi 5km od města Beroun a 4 km od města Králův Dvůr pod návrším Zlatý kůň. Jde o třípatrový jeskynní systém v devonských vápencích. Mezi jednotlivými patry je rozestup 70 m. Jako první bylo objeveno náhodně v roce 1950  střední patro při odstřelu v nedalekém vápencovém lomu Čertovy kameny. Jeskyně byly zpřístupněny v roce 1959. V jeskyních se nachází mnoho komínů které vytvořila ve vápenci voda. Koněprusy nemohou co do krápníkové výzdoby konkurovat Moravskému krasu, ale najde se tu i nějaká ta raritka. Jmenuje se Koněpruské růže a obsahují v sobě opály. Našlo se zde i mnoho kostí prehistorických zvířat i zbytky kostí ženy druhu Homo sapiens sapiens staré 40000 let. V nejvyšším patře se našla i penězokazecká dílna z 15. století.
Celková délka přístupných částí je 620 m a vyšlapete na ní úctyhodný počet schodů, celých 530 včetně závěrečného výstupu po točitém schodišti k východu z jeskyní. Ale mohu říct, že já na schody nejsem, ale vůbec si to neuvědomíte že jich je tolik. Asi proto, že se jimi sestupuje víc dolu, ale nahoru se jde spíš stoupajícími chodbami. Při návštěvě se vyplatí sejít i do bývalého lomu pod vchodem do jeskyní, je tu totiž okolo jeskyní zajímavá naučná stezka a jako bonus si můžete v lomu najít i nějakou tu zkamenělinku. My tam tedy v rámci zájezdu nešli, ani to počasí tomu nenahrávalo, ale určitě za pěkného počasí je ta procházka určitě velice pěkná ....