18 srpna 2011

Toaleťák aneb ještě že ho máme....

Toaletní papír se v Číně vyráběl z rýžové slámy, přibližně od roku 600 našeho letopočtu. Císařská dílna tohoto nejlevnějšího papíru produkovala na 750000 listů ročně.
První továrně vyrobený papír prodávaný výhradně pro toaletní použití vyráběl Joseph Cayetty v USA v roce 1857. Jméno Cayetty bylo vytištěno na každém listu.
Před tímto vynálezem, bohatí lidé používali ke své očistě vlnu, krajku nebo konopí, zatímco méně bohatí používali ruku omývanou v řece, nebo se čistili různými materiály jako hadry, dřevěnými hoblinami, trávou, senem, kameny, pískem, mechem, vodou, sněhem, kukuřičnými slupkami nebo mušlemi, v závislosti na zemi a počasí nebo sociálních zvyklostech. Ve starověkém Římě se obvykle používala mycí houba. Výzkum středověkých latrín ukázal na používání různých druhů mechů.
V některých částech světa se běžně používaly staré noviny, telefonní seznamy, reklamní brožury atd.
Na Středním východě, se obvykle používala voda. Lidé zde používají levou ruku na čištění a pravou ruku na jídlo. V některých částech Afriky to bylo naopak a stisk pravé ruky byl považován za nevychovaný.

Tolik chytrá Wikipedia. Ale ještě tam chybí také že se ve středověku používala a to by teď neměli číst slabší povahy i koťata a malí králíčci. Což si dost dobře nedokážu představit, jestli je pak nějak recyklovali, umývali či jak s nimi dál nakládali. Po tom mi připadá i to vyškrabování mušlemi normálnější, i když děkuji také nechci. Ovšem zase si nedokážu představit onen arabský a středovýchodní zvyk. No ne nadarmo se říká jiná země, jiný mrav....
Ale nějak mi připadlo že by po posledních slovních extempore našich vládních úředníků jej měli někteří jedinci používat i na té opačné straně, tedy utírat si s ním po svých výrocích z poslední doby i ústa. Protože některá jejich moudra spíš patří do říše fekálií.....