12 října 2012

Jak na fuchsie, část první.....

Nastal čas zazimovat krasavice jménem fuchsie. Mnohým z vás se líbí, ale nevědí jak je přezimovat, někteří je rovnou vyhodí protože jim třeba při těchle mrazících které teď po ránu už tři dny jsou namrzly a myslí si že tím pádem je po nich. Nebojte, fuchsiím může zmrznout listí i vršky větviček, ale další rok krásně obrazí od kořenů. Mrzí mne když tyhle krasavice končí vyhozené jen proto, že lidé nevědí co s nimi přes zimu.

Fuchsie ač to vypadá možná složitě je na pěstování opravdu nenáročná. Za těch bezmála třicet let co je pěstuji jsem už na leckteré fígle přišla, nebo jsem se prostě optala větších machrů. Takže bych se ráda s vámi podělila se svými zkušenostmi a přispěla k tomu, aby vaše fuchsie pokud je máte letos nově koupené a nevíte jak na to dobře přezimovaly.

Pro zdárné přezimování je potřeba jen pár věcí. Za prvé je dobré znát pravidlo, že čím studenější místnost, tím potřebují méně světla a naopak, čím teplější tím víc. Teplota pro přezimování by měla být od + 5°C do +12°C. Já mám stabilně n apůdě tak kolem třinácti ale díky střešním a štítovému oknu mají dostatek světla. Sice si moc neodpočinou, protože rostou i přes zimu, ale to jim zase tak moc ve finále neuškodí.
Druhé pravidlo je fuchsie dát k přezimování pokud možno bezlisté a radikálně je sestříhnout. Tím se také povětšině těch listů zbavíte. Je to proto, že se tím zamezí napadení škůdci které na listech sají (mšice, molice). Nezoufejte a nebojte se, jak vypadá takový radikální řez uvidíte.
Pokud nemáte k přezimování vhodný sklep nebo garáž, nemusíte si zoufat, pokud bydlíte v paneláku kde jsou na chodbách okna a nekradou se tam kytky, můžete je mít na chodbě a pokud nemáte k dispozici ani chodbu, určitě máte v bytě místnost kde přes zimu méně topíte. Já je po dobu co jsme bydleli na sídlišti měla na okně v ložnici. Manžel mi udělal poličky a tam jsem ty svoje poklady měla pěkně naskládané. Od skla jde přeci jen chlad který ještě teplotu sníží. A navíc mají to co potřebují, světlo!

Zálivka je přes zimu jen mírná, ovšem opět platí, pokud jsou ve větší zimě stačí tak jednou za tři neděle, pokud jsou více v teple, tak jednou za dvanáct dní. (platí pro malé rostliny, pro ty velké a staré je interval o mnoho delší, protože jsou ve velkých květináčích, které vysychají podstaně pomaleji.)

Fuchsie přinesená ze zahrady k přezimování před řezem....



.....a po radikálním sestříhání


Některé odrůdy jsou hodně vzrůstné, jako třeba zrovna tato, takže o to radikálnější je sestřižení. Ta co je vidět za ní, není až tak protože je celkově menšího a jemnějšího vzrůstu. V chytrých knihách je psáno, že sestřih se provádi na délku cca 5 cm, nebo se větvičky zastřihují za druhým párem listů, počítáno samozřejmě od kmínku.
Takže takto bezlisté fuchsie by měly před přezimováním být.
Pokud jsou ale přezimovávány v bytě, nestříhejte je a nechte je tak jak jsou. Ony svůj růst stejně zpomalí, jen musíte kontrolovat listy zda na nich nejsou škůdci. Pokud se objeví a včas se jich nezbavíte dokáží celou rostlinu vbrzku zdecimovat. Nejčastěji jsou to mšice a molice skleníková. Na oboje zabírá Mospilan. Já kolikrát postřikem rostliny zcela smáčím. Postřik se ale musí opakovat, protože speciálně u molic zabírá pouze na dospělce, na larvy ne.

Při teplejším přezimování se neubráníte tomu aby rostliny nezačaly nasazovat nové výhony. Což je můj případ. Já je stále zaštipuji, hned za prvním párem listů, aby se netáhly do výšky a nebyly slabounké.

U stromkových fuchsií je lépe počkat na to, až listy opadají samy, protože je pak lépe vidět jak je zastřihnout aby se udržel tvar pěstovaného stromku. Ostatně ono to většinou moc dlouho netrvá a po přenesení domů začnou žloutnout a padat. Do té doby je třeba u nich také kontrolovat jestli se neobjevili škůdci.

Z ostříhaných větviček si můžete udělat řízky a dopěstovat si další sazenice.....
Myslím, že není to přezimování zas tak těžké, neMrkající?