25 srpna 2014

Letní kulinářská soutěž.....2



Dnešní mňamku jsem nazvala Petříkovský houbový pekáč.
Svou čtrnáctidenní dovču (tedy pokud může nezaměstnaný nazvat svůj útěk dovolenou) jsme s dcerou zakončily u kamaráda na jihu Čech. Konkrétně ve vsi jménem Petříkov. Když jsme tam v pátek dorazily, čekal tam na nás ke zpracování vrchovatý koš hub. Máme to už tak leta nastavené, že kamarád poskytne komfort ubytování a všeho kolem a já pokud jsem tam jediná ženská se postarám o vaření pro něj a jeho případné další hosty. Tentokrát jsem to byla já a dcera a jeden jeho spolupracovník. Kamarádův plán na jídlo zněl Houbový pekáč. Ale bez masa..... suroviny byly měrou vrchovatou, prošel i můj nápad ještě přidat pár brambor a tak se šlo na to.....

PETŘÍKOVSKÝ HOUBOVÝ PEKÁČ
(varianta čistě vegetariánská)
Houby dle preferencí nebo směs hřibovitých
1 dýně Hokaido
2 - 3 cibule
5 brambor
1 pálivá paprika
3 stroužky česneku
máslo nebo sádlo na podklad
sůl, pepř, kmín a další koření dle chuti (já dostala k ruce grilovací)

Velké houby nakrájíme na větší části, menší klobouky na čtvrtiny. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka ale neloupeme, pečením krásně změkne a nakrájíme též na větší kostky. Stejně tak ještě brambory a papriku. Cibule nakrájíme na měsíčky, česnek nahrubo. Nejlepší je všechno tohle naházet pokupě do velké mísy, promíchat a až pak nasypat do pekáčku vymazaného sádlem nebo máslem. Dobře promíchané nasypeme do pekáčku, utlačíme a dáme do rozpálené trouby péct. Tady je to už na každém kdo co preferuje a jakou zvolí formu podávání. Pokud máte rádi jako přílohu brambory pečete tak dlouho až se udělá sosík A to je tak po třičtvrtě hodině až hodině. A je ho opravdu dost. Pokud ale chcete podávat jen tak s chlebem pečete tak dlouho až se šťáva vysmahne a na vrchu se udělá opečená krusta. (to byl kamarádův příkaz). Musím říct že jsem byla hodně překvapená a chutnalo to moc dobře. Ovšem druhý den se šlo na polovegetariánskou verzi

PETŘÍKOVSKÝ HOUBOVÝ PEKÁČ
(polovegetariánská verze)

Houby dle chuti
2 malé patizony
2 - 3 cibule
3 stroužky česneku
anglická slanina (nejlépe ještě douzená v udírně)

Anglickou slaninu nakrájíme na větší kostky a nasypeme do pekáčku. Přidáme k ní ještě lžíci sádla a osmahneme dokud se nezačne pěkně škvířit. Pak nasypeme do pekáčku ingredience smíchané dohromady, utlačíme a pečeme zase podle chuti.

No a konečně verze pro nás masožravce. Ten mi teď právě voní doma

PETŘÍKOVSKÝ HOUBOVÝ PEKÁČ
(verze pro masožrouty)

Směs nahrubo nakrájených hub
1 noha pikantní klobásy
200 g uzeného bůčku
1 paprika
5 brambor
2 - 3 cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř, kmín, majoránka, olej do pekáčku

Nakrájíme klobásu na kolečka, bůček na kostky a dáme osmahnout v pekáčku. Pak přidáme opět zbývající ingredience a dáme péci......
Musím říct že to zmizelo vždycky dřív než jsem stačila nafotit hotový výsledek. Tak až ten dnešní.....

Nejzákladnější ingredience - houby


Další přísada - dýně Hokaido a malé patizony.


Pěkně promícháno ve velkém hrnci ......


...... a napěchováno pěkně v pekáčcích


No a tady je hotový výsledek. Ten je tedy ve verzi s klobásou a uzeným bez dýně a patizonu. Ani jedno totiž nemám při pondělku jaksi k dispozici ......


Dobrou chuť!