25 srpna 2014

Letní kulinářská soutěž.....2



Dnešní mňamku jsem nazvala Petříkovský houbový pekáč.
Svou čtrnáctidenní dovču (tedy pokud může nezaměstnaný nazvat svůj útěk dovolenou) jsme s dcerou zakončily u kamaráda na jihu Čech. Konkrétně ve vsi jménem Petříkov. Když jsme tam v pátek dorazily, čekal tam na nás ke zpracování vrchovatý koš hub. Máme to už tak leta nastavené, že kamarád poskytne komfort ubytování a všeho kolem a já pokud jsem tam jediná ženská se postarám o vaření pro něj a jeho případné další hosty. Tentokrát jsem to byla já a dcera a jeden jeho spolupracovník. Kamarádův plán na jídlo zněl Houbový pekáč. Ale bez masa..... suroviny byly měrou vrchovatou, prošel i můj nápad ještě přidat pár brambor a tak se šlo na to.....

PETŘÍKOVSKÝ HOUBOVÝ PEKÁČ
(varianta čistě vegetariánská)
Houby dle preferencí nebo směs hřibovitých
1 dýně Hokaido
2 - 3 cibule
5 brambor
1 pálivá paprika
3 stroužky česneku
máslo nebo sádlo na podklad
sůl, pepř, kmín a další koření dle chuti (já dostala k ruce grilovací)

Velké houby nakrájíme na větší části, menší klobouky na čtvrtiny. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka ale neloupeme, pečením krásně změkne a nakrájíme též na větší kostky. Stejně tak ještě brambory a papriku. Cibule nakrájíme na měsíčky, česnek nahrubo. Nejlepší je všechno tohle naházet pokupě do velké mísy, promíchat a až pak nasypat do pekáčku vymazaného sádlem nebo máslem. Dobře promíchané nasypeme do pekáčku, utlačíme a dáme do rozpálené trouby péct. Tady je to už na každém kdo co preferuje a jakou zvolí formu podávání. Pokud máte rádi jako přílohu brambory pečete tak dlouho až se udělá sosík A to je tak po třičtvrtě hodině až hodině. A je ho opravdu dost. Pokud ale chcete podávat jen tak s chlebem pečete tak dlouho až se šťáva vysmahne a na vrchu se udělá opečená krusta. (to byl kamarádův příkaz). Musím říct že jsem byla hodně překvapená a chutnalo to moc dobře. Ovšem druhý den se šlo na polovegetariánskou verzi

PETŘÍKOVSKÝ HOUBOVÝ PEKÁČ
(polovegetariánská verze)

Houby dle chuti
2 malé patizony
2 - 3 cibule
3 stroužky česneku
anglická slanina (nejlépe ještě douzená v udírně)

Anglickou slaninu nakrájíme na větší kostky a nasypeme do pekáčku. Přidáme k ní ještě lžíci sádla a osmahneme dokud se nezačne pěkně škvířit. Pak nasypeme do pekáčku ingredience smíchané dohromady, utlačíme a pečeme zase podle chuti.

No a konečně verze pro nás masožravce. Ten mi teď právě voní doma

PETŘÍKOVSKÝ HOUBOVÝ PEKÁČ
(verze pro masožrouty)

Směs nahrubo nakrájených hub
1 noha pikantní klobásy
200 g uzeného bůčku
1 paprika
5 brambor
2 - 3 cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř, kmín, majoránka, olej do pekáčku

Nakrájíme klobásu na kolečka, bůček na kostky a dáme osmahnout v pekáčku. Pak přidáme opět zbývající ingredience a dáme péci......
Musím říct že to zmizelo vždycky dřív než jsem stačila nafotit hotový výsledek. Tak až ten dnešní.....

Nejzákladnější ingredience - houby


Další přísada - dýně Hokaido a malé patizony.


Pěkně promícháno ve velkém hrnci ......


...... a napěchováno pěkně v pekáčcích


No a tady je hotový výsledek. Ten je tedy ve verzi s klobásou a uzeným bez dýně a patizonu. Ani jedno totiž nemám při pondělku jaksi k dispozici ......


Dobrou chuť!


29 komentářů:

  1. Papu vypadalo dobře, já bych ho mohla ale bez hub. Hokaido mám ráda a polívka mňam

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Já měla tu dýni poprvé, už dlouho se na ní chystám. Ale nevím, ta polívka by a mě byla asi sladká. Ale asi je to jen podle úpravy.... tak já z houbama nemíám problém. Dlabu je ráda a už se těším na řízečky!   

    OdpovědětVymazat
  3. Ukazování pokrmů z hub by se mělo trestat!   

    OdpovědětVymazat
  4. Mńamky jako v grand hotelu. My máme nasušeno na celou zimu, ale na houby se ještě chystám s Christínou.Dýně Hokaido je pochoutka, chutná pak po oříšcích.Umíš si poradit a to se hodnotí na 5 hvězdiček.   

    OdpovědětVymazat
  5. teda všechny verze vypadají báječně. Jen manžel tvrdí, že houby u nmás nějak málo rostou. Rostou všude jinde, než kam on chodí. Asi už je slepý jako já.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy ty se máš, u nás u paneláku houby nerostou a poblíž les není. Ostatně, když příjdu kolem šesté z práce, už se skoro zase stmívá!

    OdpovědětVymazat
  7. To je niečo pre mňa, to vyskúšam! Bez tej klobásy či slaniny...

    OdpovědětVymazat
  8. Teda to musela být bašta! Vypadá to ppřímo úžasně! Asi taky kouknu za barák do lesa, jestli něco nenajdu.. . Ale tak krásné, jak máš ty, Vendí - to určitě nebudou.. .

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Ty sbíral kámoš....naše úlovky tu budou později

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Víš kam my jsme chodili na houby? Do Hvězdy . Když jsme jeli o víkendu za tchýní s dětmi do Hvězdy tak jsme to tam prošli a vždycky něco málo nasbírali. A první dva roky po výsadbě zeleně na sídlišti jsem tam sbírala kvanta smržů. Uprostřed paneláků!

    OdpovědětVymazat
  11. [5]: Ono možná pokud u vás moc nepršelo má asi pravdu. Na chatě bylo v lesích sucho až hrůza, to malounko co zapršelo ani nebylo znát. Na jihu pršelo pořád, když ne ve dne tak v noci a lesy byly pěkně namoklé, proto ty žně....a já si alespoň spravila chuť když na chatě jsem nenašla ani ň.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to jo. To můžu, obzvláště verze pro masoužrouty ohromila!

    OdpovědětVymazat
  13. [3]: Z toho si nic nedělej. Jak jsem vyzvídala tak tady taky nerostou....Ten jih povětšinou ale nikdy nezklame. Už jsem tam tohle zažila při každé návštěvě....

    OdpovědětVymazat
  14. Třetí verzi bych si fakt dala ... jen bych dala žampiony a přidala bych cuketu .... teda tu jen proto že jich máme dost a sníst se musí

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: No prosím, kolik se najde vylepšení!

    OdpovědětVymazat
  16. Jupí, nádhera! Fantastický šmakózní houbový pekáč. Letní přísady, dokonce domácí suroviny, a zde navíc trojitá verze.

    OdpovědětVymazat
  17. Sakriš, to bych si dala!!! My byli poprvé na houbách dnes. Les prošlo snad milion lidí, čas by až navečer, tak není divu, že máme minismaženici a bude houbová miniomáčka

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Tak já zatím stále ještě zpracovávám co jsme s dcerou dovezly. Ale něco si vezme ona a něco syn. A dneska budou houbí řízky.

    OdpovědětVymazat
  19. Slintám jako bernardýn. Masovou verzi si ukládám do paměti. S dýní nebo patizonem by mě Medvěd hnal. A stejně je nemám a mít asi nebudu.

    OdpovědětVymazat
  20. [16]: Tak výmysl to byl mého kamaráda, ne můj. Já jen lehce zinovovala a upekla . Takže pochvala patří jemu A hlavně že jsem si při přípavě vzpoměla že to můžu dát k tobě do soutěže takže jak blázen jsem vystartovala pro foťák a za všeobecného divení začala fotit.....no jak jsem ti říkala, s vařením a pečením problém rozhodně nemám.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Toho masa samozřejmě můžeš dát víc, i něco jiného. Ale i ta dýně je v tom velmi zajímavá, to mi věř. Ale pokud se dává masko tak samozřejmě dýně jen polovina.

    OdpovědětVymazat
  22. Bereš soutěž poctivě, Vendy. Všechny tři recepty jsou pro mě více než přijatelné, jsou přímo skvělé! Škoda, že jsem je neviděla dřív, přítel totiž v neděli přinesl spoustu hub. Snad ještě nějaké přinese, abych mohla tvoje výborné recepty vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: No s jídlem problémy nemám, ale s tím míchaným nebo jiným nápojem to je horší.....

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Marně přemýšlím, kde ve zdejším prdelákově takovou dýni sehnat

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: Tak jako už někdo navrhoval lze nahradit cuketou. Fakt je že ta dýně má určitou specifickou chuť, ale taky dodává jídlu určitou sladkost což může některým lidem dělat problém. Naopak cuketa nebo patizon jsou chuti neutrální takže to tak nevadí....

    OdpovědětVymazat
  26. [23]: Vsadím se, že něco vymyslíš, Vendy. Snaž se, tvoje recepty jsou moc prima, máš naději na skvělé umístění.   

    OdpovědětVymazat
  27. [20]:    To nevadí, inspirace od kamoše, dílko tvoje.

    OdpovědětVymazat
  28. Vendulko, vyhlášení výsledků u mě! Plus jeden odkaz na plněné zelí...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....