21 února 2019

Nová rubrika ....





Pokud jedete někam na výlet, nebo i jen tak chodíte po svém městě zjistíte, že většina turistů a návštěvníků dnes už fotí jen na telefon. Potkat někoho s klasickým foťákem se pomalu rovná tomu potkat dinosaura. I já si tak vždy připadám. Jasně, pro telefony mluví výhoda lehkosti a skladnosti, máte ho stále při ruce, a navíc, dnes se firmy vyrábějící telefony předhání v tom, kdo použije na telefonu víc objektivů, víc aplikací pro úpravu fotek, víc pixelů a tak leckterý telefon dnes strčí do kapsy i mnohé kompakty.
Jenže.... prostě staromilci i hudební gurmáni stejně jako nedají dopustit na gramofony a vinylové desky, tak my, staromilci ve focení prostě musíme sebou vláčet ty dvoukilové zrcadlovky. A to někteří stále analogové, ani ne digitální....
Ovšem pokrok nezastavíš, a buď se mu postavíš tváří v tvář, nebo tě semele, a tak i já pomalu začínám víc používat na focení telefon, dokonce jsem si kvůli tomu nový telefon vybírala tak, aby měl (vzhledem k finančním možnostem, samozřejmě) co nejkvalitnější foťák. Docela se to povedlo, mám možnost fotit zcela na manuální nastavení, zvolit si pro focení režim nejmenší ohniskové vzdálenosti, malování světlem, rozmazanou vodu, prostě dost věcí které umí i vcelku schopná zrcadlovka. 
Dneska tedy chci předvést moje mobilovky z Litomyšle....