11 března 2014

Palata - Domov pro zrakově postižené....



Nedaleko od domu kde bydlí mamina
se nachází krásná stavba s úpravným parkem. Jmenuje se Palata a je to Domov pro zrakově postižené.
Jméno Palata zřejmě vzniklo po jedné z usedlostí které tu stály. Ta se jmenovala Horní Palata. Historie tohoto zařízení sahá do roku 1888, kdy 25.11.1888 bylo valnou hromadou Spolku České spořitelny rozhodnuto zřídit ke čtyřicátému výročí vlády císaře Františka Josefa zaopatřovací ústav pro slepce neschopné výdělku a vzdělání. Po schválení císařského domu mohlo toto zařízení nést název Spořitelnou českou založený ústav pro zaopatření slepců Francisco Josephinum.
V roce 1918 mizí z názvu jméno císaře a zůstává jen Palata. Ústav přežil kotrmelce druhé světové války, roku 1948 až dodnes a plní svůj účel i nadále.
I se dál skví zlatým písmen na fasádě název Francisco Josephinum....
Pro mne je spojen s tak trochu přízemní historií. Naše základka zde měla pronajaté pozemky pro výuku hospodaření, všem známé Pozemky. Takže se tu selo, pěstovalo a mělo sklízet....mělo, jenže nesklízelo. Tedy ono se sklízelo, ale ne tak jak si asi páni učitelé představovali. Ono nás totiž poblíž bydlelo dost z těch kdo sem chodilo na hodiny a věděli jsme o zřícené zdi kudy se dalo v pohodě na pozemky dostat, navíc vlastně ta zeď byla skoro na konci naší ulice a tak bylo jasné jak dopadaly výsledky hodin našich spolužáků, ať z nižších či vyšších ročíků kteří se tu střídali. Většina toho co bylo zaseto a vyrostlo skončilo v našich nenechavých pracičkách a žaludcích. A učitelé se divili jak je možné že tak strašně málo toho co se zaselo bylo též sklizeno....
Až do doby než jsme základku opustili jsme se sem chodili přikrmovat ba i tu a tam kytičku nějakou vzali domů maminkám....po letech když jsem slyšela povídky Š + G jsem si na tu dobu s radostí vzpomínala.

Oproti dobám minulým je park krásně upraven....i když by se dalo s trochou nadsázky říct že místní obyvatelé to asi těžko ocení....




Jak vypadala Palata v dobách kdy bylo kolem dokola pusto a prázdno. Čili v dobách svého vzniku


Vrátnice



Potkala jsem o kousek dál paní s pejskem, štěňátkem.... A tak mne napadlo.....Poznáte někdo o jaké plemeno se jedná?
Malá nápověda, hrál hlavní roli v jednom pohádkovém seriálu.....