16 května 2011

Po dlouhé době v lese, aneb sežerou nás nebo ne?....

Vzhledem k tomu, že malej Matýsek ještě neměl všechna očkování, a bez něj jsme chodit nechtěli, tak jsme hodně dlouho nebyli nikde na procházce. Musím se přiznat, že už mi to hodně chybělo. A paničce taky. Takže jsme se hodně těšili, že se půjdeme projít. Hrdě jsme tedy vyrazili ze dveří chaty, ale to bylo tak všechno. U brány jsme skončili, protože přes silnici na nás zírala čtyři dospělá divoká prasata a šest malých. Panička se obrátila na patě, ale já tam stál a snažil se přes tu bránu k těm potvorám dostat abych jim ukázal, kdo je tady pánem. Ale byl jsem potupně odvlečen a žádná procházka se nekonala.

Ale dlouho to panička nevydržela a tak jsme druhý den vyrazili znovu. Nikde jsme žádné čuně až na mně neviděli, tak jsme e obezřetně vnořili do lesa. A za chvíli už jsem se vsele proháněl sem tam a na něaká prasata jsem ani nepomyslel. Za to panička se neustále rozhlížela jestli někde na nás za stromem nečíhá nějaká svině, tedy divoká....


Lesní květy
V lese jsme narazili na keřík žlutě kvetoucího janovce metlatého jehož žluté květy připomínají maličké orchideje nebo motýlky, však se také celý rod řadí mezi motýlokvěté. Z jeho tmavě zelených větviček se dříve dělávala podobná košťata jak z březového proutí. O kousek dál kvetl hrachor jarní. Vloni jsme tu zastihli v květu už jen jeden poslední exemplář, ale letos ještě kvetlo v trávě kvítků spousty.
Že tady v lese je pár míst kde kvetou a voní konvalinky vím od doby, kdy jsem byla ještě malá holka. A ohromnou radost mi udělalo, že jsou tu stále a navíc se rozrůstají dále. A těch míst tu naštěstí i přibývá....

A jak jsme se tak dál brouzdali po lese, našli jsme pár zajímavostí, ať to již byla zcela netradiční stromová a kytičková partnerství anebo starý vykotlaný pařez , či zvláštní útvary na bříze. A jak je vidět nádory netrpí jenom lidé, ale i stromy.
Lesní podivnosti
A ta zvláštní partnerství? Tak to vám rostla jednou jedna borovice a ta se skamarádila s malým dubem, který se uhnízdil u její paty a přímo ze spodní části kůry si vesele rostl a rostl. Anebo kamarádství dvou dubů a jednoho buku, který se okolo nich vine. Ale jak je z jejich velikosti vidět, vyhovuje jim to už hodně dlouhou dobu.
A je libo truhlík ze stromů? Šťavel ví jak na to.....
zvláštní partnerství
A ta divoká prasata? Tak ta nás naštěstí nepotkala a nesežrala !