09 července 2013

Něco broučků....



Předkládám výběr
různých broučků, tak jak jsem průběžně na různých místech na ně narazila
a jak (ne)ochotně se dali zvěčnit. Někteří prchali seč jim síly stačili, jiní si vlezli až na objektiv a někteří si zůstali naprosto v klidu....

Pátrala jsem na svých oblíbených stránkách i v atlase, ale nedopátrala jsem se. A při tom vím že už jsem jednou na tenhle druh brouků u někoho narazila. Ach jo, ta skleróza!



SLUNÉČKO VÝCHODNÍ (Harmonia axyridis) je přistěhovalec nebezpečný tím, že silně decimuje naše SLUNÉČKA SEDMITEČNÁ (Coccinella septempunctata)



Další incognito brouk. Evidentně to ještě není dospělec, nachytala jsem na slunečníku větší exemplář ale ten frnknul než jsem stačila říct švec natož zaostřit a zmáčknouit spoušť.


Ani zde nevím, původně jsem si myslela že to je LISTOKAZ ZAHRADNÍ
protože zrovna v tu dobu se jich tady hemžilo na tisíce, jenže ten má zbarvení opačné...takže také jeden neznámý.


TESAŘÍK SKVRNITÝ (Strangalia maculata)


Další z tesaříků, nejpravděpodobněji TESAŘÍK ČERNOŠPIČKÝ (Strangalia melanura)


A jeden bude mít svůj vlastní medailon....

Z polí, lesů, luk a strání....2


Nejsou vyšlechtěné na efekt,
květy mají skromné, leč i tak oko lidské na nich z láskou spočine.
Připomínají nám dětství, prázdniny a léta tam kde jsme to milovali.
Díky nim je pohled na svět o něco hezčí.
Luční květy....

LÍPA SRDČITÁ nebo též MALOLISTÁ (TILLIA CORDATA)
Věděli jste ,že lípy patří do čeledi slézovitých? Já tedy ne a dost mne překvapilo srovnání lípa = slézy, ostatně jeden tu taky bude.


A tady jsem na rozpacích protože si nepamatuji jaké listy a stonek tenhle druh má. Protože to může být

BODLÁK TRNITÝ - BODLIAK TRNISTÝ (Carduus acanthoides) nebo také BODLÁK CHLUMNÍ - BODLIAK KOPCOVÝ (Carduus collinus) Ať tak nebo tak je pěkný a dobře se fotí,jak jsem zjistila i na jiných blozích...



I s pilnou včelkou. Bývají opravdu hojně navštěvování různými hmyzouny i motýly. Obzvlášť pak Babočkou bodlákovou. Ty přede mnou s úspěchem utíkaly, takže bodlák s touhle ozdobou bohužel neuvidíte. Tedy u mne. V přírodě nepochybuju že jí načapáte....


Květinka která se v dřívějších dobách používala jako těžce zjistitelný jed pro dokonalé vraždy. Pokud se nakapal do pití či jídla zdravému člověku, smrt vypadala jako normální infarkt. A pokud se o někom vědělo že není zrovna dobré tělesné kondice nikdo moc po ničem nepátral. Až ovšem na Sherlocka Holmese! Dnes naopak kardiakům pomáhá přežít.

NÁPRSTNÍK ČERVENÝ (Digitalis purpurea)


Mívali jsme ho doma na zahrádce ve vyšlechtěných formách, ostatně dnes se také prodává v semínkách, dokonce i v plnokvěté formě a já se ho jako malá bála. Připadal mi jako nějaká masožravá kytka a hrozně moc jsem se bála okolo něj chodit. Když se mne na to děda ptal a já u řekla proč strašně se smál a ukázal mi tím že strčil prst do květu, že to žádná masožravka není. Pamatuju se na to s jakým pocitem jsem do toho květu pak ještě dlouho potom taky strkala prst....mimochodem, ten květ je zevnitř úžasně heboučkej.

NÁPRSTNÍK ČERVENÝ var. ALBA



KOPRETINA BÍLÁ - KRÁLIK BIELÝ (Leucanthemum vulgare) opět s usilovně pracujícím hmyzounem...


Chuťovka na konec....cítíte tu krásnou vůni z dětství? Když se trhaly kytičky jahod a nosily maminkám, nebo navlékaly na dlouhá stébla trav jako korálky, či sbíraly do hrníčků spolu s borůvkami a pak s láskou a chutí, posypané cukrem nebo zalité slazeným kondenzovaým mlékem konzumovaly pod stromy na sadu? A co teprve s kopcem pravé šlehačky! Bože to byla dobrota nad kterou snad ani nebylo....pro mne jedna z vůní léta na kterou nikdy nezapomenu.

JAHODNÍK OBECNÝ - JAHODA OBYČAJNÁ (Fragaria vesca)