09 července 2013

Z polí, lesů, luk a strání....2


Nejsou vyšlechtěné na efekt,
květy mají skromné, leč i tak oko lidské na nich z láskou spočine.
Připomínají nám dětství, prázdniny a léta tam kde jsme to milovali.
Díky nim je pohled na svět o něco hezčí.
Luční květy....

LÍPA SRDČITÁ nebo též MALOLISTÁ (TILLIA CORDATA)
Věděli jste ,že lípy patří do čeledi slézovitých? Já tedy ne a dost mne překvapilo srovnání lípa = slézy, ostatně jeden tu taky bude.


A tady jsem na rozpacích protože si nepamatuji jaké listy a stonek tenhle druh má. Protože to může být

BODLÁK TRNITÝ - BODLIAK TRNISTÝ (Carduus acanthoides) nebo také BODLÁK CHLUMNÍ - BODLIAK KOPCOVÝ (Carduus collinus) Ať tak nebo tak je pěkný a dobře se fotí,jak jsem zjistila i na jiných blozích...



I s pilnou včelkou. Bývají opravdu hojně navštěvování různými hmyzouny i motýly. Obzvlášť pak Babočkou bodlákovou. Ty přede mnou s úspěchem utíkaly, takže bodlák s touhle ozdobou bohužel neuvidíte. Tedy u mne. V přírodě nepochybuju že jí načapáte....


Květinka která se v dřívějších dobách používala jako těžce zjistitelný jed pro dokonalé vraždy. Pokud se nakapal do pití či jídla zdravému člověku, smrt vypadala jako normální infarkt. A pokud se o někom vědělo že není zrovna dobré tělesné kondice nikdo moc po ničem nepátral. Až ovšem na Sherlocka Holmese! Dnes naopak kardiakům pomáhá přežít.

NÁPRSTNÍK ČERVENÝ (Digitalis purpurea)


Mívali jsme ho doma na zahrádce ve vyšlechtěných formách, ostatně dnes se také prodává v semínkách, dokonce i v plnokvěté formě a já se ho jako malá bála. Připadal mi jako nějaká masožravá kytka a hrozně moc jsem se bála okolo něj chodit. Když se mne na to děda ptal a já u řekla proč strašně se smál a ukázal mi tím že strčil prst do květu, že to žádná masožravka není. Pamatuju se na to s jakým pocitem jsem do toho květu pak ještě dlouho potom taky strkala prst....mimochodem, ten květ je zevnitř úžasně heboučkej.

NÁPRSTNÍK ČERVENÝ var. ALBA



KOPRETINA BÍLÁ - KRÁLIK BIELÝ (Leucanthemum vulgare) opět s usilovně pracujícím hmyzounem...


Chuťovka na konec....cítíte tu krásnou vůni z dětství? Když se trhaly kytičky jahod a nosily maminkám, nebo navlékaly na dlouhá stébla trav jako korálky, či sbíraly do hrníčků spolu s borůvkami a pak s láskou a chutí, posypané cukrem nebo zalité slazeným kondenzovaým mlékem konzumovaly pod stromy na sadu? A co teprve s kopcem pravé šlehačky! Bože to byla dobrota nad kterou snad ani nebylo....pro mne jedna z vůní léta na kterou nikdy nezapomenu.

JAHODNÍK OBECNÝ - JAHODA OBYČAJNÁ (Fragaria vesca)



11 komentářů:

  1. Pěkné jako vždy. To mi připomnělo, že jsem letos zatím nestihla sbírat květ lípy na čaj. A která fotka mne nejvíce oslovila? Asi lípa a první bodlák!

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi fotky a ještě víc Tvoje krásné vzpomínky na dětství .

    OdpovědětVymazat
  3. No prosím,o lépě jsem to nevěděla,ale má to logiku,tak "zhruba" stejné použití ve fytoterapii.U nás už jsou odkvetlé.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: To se tak nějak vyvrbí určitým impulzem a člověk si to vybaví....

    OdpovědětVymazat
  5. Milý úvod a pěkné fotky, Vendy. Na luční květiny nedám dopustit, když se na ně podíváš zblízka, svou krásou předčí ty šlechtěné.

    OdpovědětVymazat
  6. Vnitřek náprstníku se krásou vyrovná orchidejím a v detailu je nádherný.

    OdpovědětVymazat
  7. S povídáním o lesních jahůdkách se mi vybavila nedávná konverzace mého manžela s jedním zahrádkářem. Ten totiž povídal, že napichuje slimáky na pletací jehlici a ten můj na to "jako lesní jahody, co?" No fuj :(!

    OdpovědětVymazat
  8. [8]:Tak to já slimejše nabírám na lopatku a hážu na silnici....pěkně mlaskaj když po nich jezděj auta .Akorát hrozí že na nich dostanou smyk....včera večer asi foukal vítr dobrým směrem protože jsem poprvé co naproti ve stráni rozkvetly lípy tu vůni cítila a to nejsme nijak daleko.... Ale na šáhnutí to s tou jedovatostí není takové. To už bych musela bejt tuhá.

    OdpovědětVymazat
  9. Lípa strašně pronikavě voní. To mi připomíná, že jsem nemohla běhat nikdy lipovou elejí, když kvetla. Ta vůně je pro mě tak pronikavá, až se mi dělalo špatně.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Letos jsem je skoro vůbec ani necítila a to je máme přes silnici proti baráku....   Vidíš a já tu vůni mám zase moc ráda....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....