19 června 2013

Když kvete kiwi a bílá pro osvěžení...

Už jsem se letmo zmínila,
že jsem si od maminky z Prahy přivezla keřík venkovního kiwi.Na zahrádce už jí zabíral moc místa a tak po domluvě a ostříhání na podzim kterým ho zredukovala na třetinu, přistálo letos na zahradě u nás. Měla jsem docela obavy jak to zvládne protože při vyrývání přišlo o dost kořenů a o násadě květů jsem ani neuvažovala že by vykvetla. Ale....ono jo! Včera jsem ho šla zkontrolovat jak mám v těchto parných dnech ve zvyku a koukám ona všechna poupata rozkvetla ! Nevím jestli z nich něco bude, ostatně s tím ani moc nepočítám, ale samo o sobě je hezký keř a navíc jsem ho zasadila na místo po uhynulé růji kde spíš je počítáno s pohledovou zábranou než s tím, že bychom z něj něco sklízeli.

Takhle kvete kiwi....








Fotilo se dost špatně, všechny květy jsou totiž skloněné dolů, a tak jsem musela všelijak lézt pod ty větvičky, což při jeho malém vzrůstu nebylo nic moc. Na ty poslední detaily jsem ten květ opatrně otočila a zafixovala listem.
Další pivoňky jsou bílé,
mám dva tedy ne keře, protože to opravdu nejsou dřevité pivoňky, ale trsy jelikož jsou to bylinné stonky.
Jedna má ohromné plné květy a druhá má květy sasankovité, se zlatožlutým středem který sám o sobě vypadá jak květ. Jejich barva je tak úžasně ledově bílá a studená že se k nim chodím alespoň pohledem chladit. Tak ona ta plná se taky jmenuje Snowball....ty zatím moc velký trs nedělají. Ale je problém s jejich velkými a těžkými květy, protože se při sebemenším větru nebo dešti rozkládají a pokládají na zem. Letos jsem je přivázala k tyčkám, ale i tak se zase začaly skládat k zemi.






Odrůda sasankovité pivoně měl velice zvláštní holandský a nezapamatovatelný název, jen vím že jeho růžový kultivar se lišil číslem. Ten jsem si také chtěla ve školkách koupit protože mne na výstavě zaujal stejně jak ten bílý, ale už ho na prodeji neměli a ani další roky nebyl k mání.




No řekněte sami, nebyl by to sám o sobě krásný květ? Tak trochu jak chryzantéma....


Ale i takový květ zcela obyčejné a někdy i mnou proklínané bezinky (tahám malé rostlinky odevšad, a když je včas neobjevím začnou nadšeně bujet a já pak mám z jejich likvidací dost problémů. A smrděj když kvetou a jsou na nich miliony mšic Křičící) je v detailu velmi ozdobný.




Tak doufám, že vás bílá trochu ochladila, protože další bude žhavá červená!

Rosa rugosa a pivoňky....

Jako první věc
musím dát rozřešení hádanky z článku Letem světem zahrady, čemu patřil ten poslední květ. Jak jsem psala bylo to naprosto prozaické a tentokrát krom Jarmilky všichni uhádli že jde o něco od česneku nebo cibule. Opravdu to byl květ cibule a to ošlejchu nebo také jí někdo zná pod názvem Sibiřská pažitka.

Dnešní tématické květinové se nesou tón v tónu, a to růžovopurpurové střižené světlou růžvou.
První zastupce je Růže sraskalá (Rosa rugosa) .
Nádherně voní, v její vůni je cítit citronový podtón, však se také používá v parfemářství kde nahrazuje mnohem dražší bergamotovou silici,její květy sou neustále obalené včelami a čmeláky.
Patří k botanickým druhům růží a já jsem k ní přišla tak, že jsem si kdysi utrhla tři větévky s květem a ty pak zasadila do domácího pařenišťátka a dopěstovala jako pravokořenné. Původnějsem je zamýšlela jako rozdělovací prvek na zahradu okrasnou a užitkovou, ale přesazení vydržely jen dvě. Dnes už to jsou velké keře které musím hodně krotit v růstu, za chvíli by mi zahltily záhony...











Dlouho se s pivoňkami nic nedělo, pevně zavřená poupata nebo jen lehký náznak toho jaká to bude barva. A pak jako když mávne kouzelným proutkem se objevil uprostřed keře jeden květ. A druhý den už byly dva a za tři dny byl celý keř plný saténových květů...teď co jsou taková tepla rozkvetlo najednou všech osm keřů. A strááášně rychle odkvétají...









Tenhle kultivar rozkvétá jako poslední, zatím má na rozdíl od ostatních rozkvětlý jen jeden květ





A světlé krásky





Nejdřív jsem si koupila jeden kontejnerek a pak při další návštěvě ve školkách i druhý v domnění že je to jiná odrůda. Jenže jsem zakoupila naprosto stejnou....Takže mám dva keře purpurových přivezených s chaty, taky jsem se domnívala že je každá jiná, a ta jiná mi tam zůstala a dva stejně růžové. Ale já jim to promíjím protože jsou tak pěkné....asi na podzim až budu rozsazovat další trvalky jeden purpurový vyreju a vezmu zpět na chatu a tenhle jeden přesadím na jeho místo....Ještě mám bílé ale ty půjdou zase s bílými květy v kapitole...