19 června 2013

Když kvete kiwi a bílá pro osvěžení...

Už jsem se letmo zmínila,
že jsem si od maminky z Prahy přivezla keřík venkovního kiwi.Na zahrádce už jí zabíral moc místa a tak po domluvě a ostříhání na podzim kterým ho zredukovala na třetinu, přistálo letos na zahradě u nás. Měla jsem docela obavy jak to zvládne protože při vyrývání přišlo o dost kořenů a o násadě květů jsem ani neuvažovala že by vykvetla. Ale....ono jo! Včera jsem ho šla zkontrolovat jak mám v těchto parných dnech ve zvyku a koukám ona všechna poupata rozkvetla ! Nevím jestli z nich něco bude, ostatně s tím ani moc nepočítám, ale samo o sobě je hezký keř a navíc jsem ho zasadila na místo po uhynulé růji kde spíš je počítáno s pohledovou zábranou než s tím, že bychom z něj něco sklízeli.

Takhle kvete kiwi....








Fotilo se dost špatně, všechny květy jsou totiž skloněné dolů, a tak jsem musela všelijak lézt pod ty větvičky, což při jeho malém vzrůstu nebylo nic moc. Na ty poslední detaily jsem ten květ opatrně otočila a zafixovala listem.
Další pivoňky jsou bílé,
mám dva tedy ne keře, protože to opravdu nejsou dřevité pivoňky, ale trsy jelikož jsou to bylinné stonky.
Jedna má ohromné plné květy a druhá má květy sasankovité, se zlatožlutým středem který sám o sobě vypadá jak květ. Jejich barva je tak úžasně ledově bílá a studená že se k nim chodím alespoň pohledem chladit. Tak ona ta plná se taky jmenuje Snowball....ty zatím moc velký trs nedělají. Ale je problém s jejich velkými a těžkými květy, protože se při sebemenším větru nebo dešti rozkládají a pokládají na zem. Letos jsem je přivázala k tyčkám, ale i tak se zase začaly skládat k zemi.






Odrůda sasankovité pivoně měl velice zvláštní holandský a nezapamatovatelný název, jen vím že jeho růžový kultivar se lišil číslem. Ten jsem si také chtěla ve školkách koupit protože mne na výstavě zaujal stejně jak ten bílý, ale už ho na prodeji neměli a ani další roky nebyl k mání.




No řekněte sami, nebyl by to sám o sobě krásný květ? Tak trochu jak chryzantéma....


Ale i takový květ zcela obyčejné a někdy i mnou proklínané bezinky (tahám malé rostlinky odevšad, a když je včas neobjevím začnou nadšeně bujet a já pak mám z jejich likvidací dost problémů. A smrděj když kvetou a jsou na nich miliony mšic Křičící) je v detailu velmi ozdobný.




Tak doufám, že vás bílá trochu ochladila, protože další bude žhavá červená!

13 komentářů:

  1. Ty sněhobílé jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš bílé květy nafocené perfektně i s kresbou v okvětních lístcích. paráda.

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem s tím asi otravná, ale nemůžu si pomoct - nádhera!

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné bílé svěží fotky! Já jsem byla hodně zvědavá na to kiwi, protože ani v botanické ještě nekvetlo, když jsem tam byla - tak konečně vím, jak kvete.

    OdpovědětVymazat
  5. Krása,obzvláštˇ načechrané pivońky.

    OdpovědětVymazat
  6. Květ kiwi jsem nikdy neviděla. Děkuji za poučení. Přeji bohatou úrodu.

    OdpovědětVymazat
  7. krásný fotky, kiwi má nádherný květ, stejně tak,  jako první pivoňka, má zajímavě zbarvený střed

    OdpovědětVymazat
  8. Bodejď by se nekácely květy pivoněk, vždyť jsou strašně těžké. ale nádherné.

    OdpovědětVymazat
  9. Kiwi úžasná, květ nádherný, nikdy jsem neviděla a pivoně, ty já můžu , krása

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jak jdu článek po článku a doháním tvůj splašený rychlík, nelze komentovat všude, ale občas nemám jinou možnost, to je prostě úchvatné, skvělá souhra nádherných květin a přešikovného fotografa.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....