08 prosince 2022

Divoký západ nad Amerikou ....

 


.... nám tak trochu vynahradil celodenní 
upršené počasí. Od jeskyní jsme vyjížděli něco po čtvrté hodině hodině a před pátou jsme byli na místě....
Když se řekne Amerika, tak každý Pražák ví vo co gou. Ikona trampů, místo adrenalinových setkání undergroundu a disidentů, i místo konců nešťastných duší. Pověstné štoly v kterých bloudí duch německého vojáka Hagena i místo setkávání milovníků nudistického ražení rozháněného policií. Místo kde se natáčel Limonádový Joe ale také cíl mnoha nepohodlných politických vězňů, český Grand Canyon. To a ještě víc je nejznámější vápencový lom z mnoha okolo obce Mořina Velká Amerika. Nedaleko se ještě nachází Malá Amerika, a v úplně těsné blízkosti Mexiko, nebo též Trestanecký lom. 
Zatímco Velká a Malá Amerika nabízí pohledy na krásná modrá jezírka na dně, Mexiko v duchu svého jména jen džungli stromů ne nepodobnou té mexické. 
Velká Amerika je dlouhá 800 m, široká 200 m a hluboká 100 m. S přístupem dolů, do lomu je to takové trochu nejasné. Z bezpečnostních důvodů je průchozí štola snad neustále zavřená, takže lidé riskují sestup po stěnách lomu, ale za naší návštěvy tam přijížděla a odjížděla auta, lidé tam venčili psy. Kvůli hloubce a průzračné vodě v jezírkách zde momentálně nejvíc najdete potápěče kteří tu mají výcvikové středisko. Zespodu to musí být impozantní pohled, ale z vrchu je opravdu jedinečný. Lom se po cestičkách dá obejít kolem dokola, ale nejkrásnější pohledy na něj jsou dva. Z obou protilehlých konců, kdy máte celý lom před sebou a kde jsou také vyhlídkové plošiny ....

Jelikož se nám sv. Petr snažil vynahradit celodenní nehezké počasí, a na závěr dne nám připravil v nádherných kulisách úžasné nebeské podívání, určitě mi nebudete mít za zlé, že jsme prostě fotila, a fotila a fotila ....


Tady je vidět ve stěnách některé štoly které navzájem lomy propojují. Někde jsem zahlédla, že existují prohlídky s průvodcem po těchto štolách a tak se asi nabízí jedna z možností, jak se oficiálně do lomů dostat. Jak vidíte, dostat se tam ale dá asi i neoficiálně čemuž nasvědčují lidé kteří jdou s pejskem k průjezdní štole



Dole bylo vcelku živo, nicméně potápěči to asi nebyli, protože za dobu naší procházky se nikdo nepřipravoval, nepotápěl ani nevynořoval










Tady bych se na chvíli zastavila s trochou kritiky na adresu naší průvodkyně. Už poprvé když jsme s ní jeli (Konopiště, Průhonice a ty kontroverzní Hrusice) jsem měla tak trochu dojem, že její příprava není až tak důkladná jak u ostatních průvodců s kterými jsem z této cestovky jela. Občas upozorňovala na věci vcelku zbytečné, zatímco ty které byly relevantní vynechala. A to samé i na tomto zájezdu. Nejvíc mne ale naštvalo, sice až dodatečně, když jsem si sama zjišťovala pro články informace o místech, že vlastně Mexiko jsme měli hned za zády, zatímco ona nám říkala o vzdáleností mnoha set metrů. Ve skutečnosti to mohlo být tak metrů třicet, a to kdy se jen přešla plošina na které jsem stála a fotila tenhle snímek. Lom se ve skutečnosti skrývá za stromy na fotce. Ostatně i na poslední fotce stažené z netu to je krásně vidět. Velká Amerika, za ní žlutá ploška písku a hned na ní navazující Mexiko


Takhle je vidět Amerika z vyhlídky hned od silnice



Tyhle fotky vznikly kvůli tomu, co kouzlily mraky a slunce na obloze






Tady je přesně vidět návaznost Mexika na vzdálenější konec  Ameriky, cesty kolem i parkoviště. Opravdu jsem byla zklamaná tímto přístupem, jestli daným neznalostí nebo neochotou. Lom jsme vlastně ani celý neobešli, ono asi zas tak žádná tragédie to nebyla, pro pochopení krásy toho místa je lepší ta trasa kterou jsme ušli, ale když už jednou plánuji výlet tak si zjistím všechny jeho možnosti opravdu dopodrobna. 


Tímhle pohledem se rozloučíme s brzce říjnovými výlety, posledními v tomto roce. Adventy, na které jsem se po dvou letech kovidových zákazů těšila bohužel zmizely tak rychle, že jsem ani nestihla pořádně projít nabídku. Něco atmosféry nasaji snad z mého výjezdu do Prahy, kdy ode dneška do soboty nechávám vše v režii Padesátky, něco atmosféry jsem pochytila o víkendu v Litomyšli kdy jsme courali po městě, něco fotek vzniklo i ve Třebové při rozsvěcení vánočního stromu, a občas to proložím nějakou tou přírodou, či jinou drobnou zajímavostí .... užívejte si tedy adventu jak jen můžete!

26 komentářů:

  1. To jsou nádherné fotky. Viděla jsem tato místa na mnohých fotkách, ale ty Tvoje jsou takové jinačí. Jestli to dělá ten podvečer.............prostě krása.
    Hezké čtvrteční odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím čím jsou moje fotky jiné, opravdu je možné že většinou je focená za plného dne. A jsem ráda že se ti líbí.

      Vymazat
  2. Fotografie jsou naprosto úchvatné.Nemohu se vynadívat.
    Hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, tady se ti povedly opravdu pěkné fotky, především se mi líbí ty barvy, tyto lomy znám, také jsme tam byli jednou v létě a jednou na podzim od vlaku v Srbsku přes lomy ke Karlštejnu a pak dolů na vlak . Ale je to již pěkných pár let.Líbí se mi moc ty fotky shora.Dobrý nápad - vzít tam zjara vnučky.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam ostudně byla poprvé, dřív jsem tam nikdy nebyla

      Vymazat
    2. Mne tam vzal známý a já pak své kamarádky. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. No já si to musela zaplatit .... a to mi slibovala pořád dcera že se tam zajedeme podívat.

      Vymazat
  4. Anonymní8/12/22 23:27

    Lydie
    Opět pěkné fotky....

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Vendy, moc hezké fotografie z krásných míst ! A Ty podzimní barvy k tomu... Užijte si to s Padesátkou, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To okolí bylo opravdu nádherně barevné, to je pravda a dávalo tak krásný rámec té šedi stěn

      Vymazat
  6. Překrásné fotky, Vendy. Viděla jsem jich už nepočítaně, ale sama jsem tam ještě nebyla...
    Děkuji a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Vendy, nádherné fotky. Díky. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  8. Obloha je opravdu dramatická. Také mám fotku z parkoviště, ale bylo tam hodně lidí a nedařilo se mi najít klidné místo na focení. Z té masy lidí jsem byla v šoku. Krásné fotky a díky za procházku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí jsme tam byli jen my a nikdo kolem. Až dole ti návštěvníci či co to bylo. Takže se dalo obcházet a nikde nikdo, naopak se daly vyzobávat v klidu ty nej záběry

      Vymazat
  9. To je skutečně dramatická krajina, i mraky jí dodávaly děsivosti. Děkuji za nabídnuté fotky i text k této, pro mě neznámé krajině v oblasti Prahy. Přeji příjemnou sobotu, klidnější než nabídnutá krajina :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně se to spojilo, to v každém případě. Můžu ti říct, že pro mne taky byla až do této návštěvy neznámá! :D

      Vymazat
  10. Díky za krásnou fotoreportáž, ty mraky jsou neuvěřitelné a krajina kolem neskutečná.
    Pozdravuj Pade! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, že to je lokalita kterou vyhledávají filmaři, ale i celebrity pro různé letní akce.

      Vymazat
  11. Velká Amerika mě láká dlouhodobě, ale zatím jsme se dostali nejblíž do Zbirohu. Shora vypadá nádherně a představa sestupu děsivě, určitě bych ji nepokoušel. Vlastně jsem ani nevěděl, že tam žádná normální cesta dolů nevede.
    Pěkně jsi místo přiblížila a zase povzbudila jej do letních plánů konečně zařadit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona tam cesta vede, ale bývala nebo ještě bývá, nevím, uzavřená. Jak vidíš na fotkách normálně tam jezdí auta a chodí lidé. Zavřené to bylo za komančů a opravdu po lidech jeli policajti jak slepice po flusu. Ovšem mě připadá strašně falešné to, že je to pro dobro lidí, aby se nezranili, jenže když se chceš podívat dolů, musíš až na úplně samotnou hranu propasti, což mi připadá ještě mnohem nebezpečnější že se s tebou může utrhnout zemina než to že tam jdeš po cestě! Jak říkám, jak je to dnes opravdu nevím, protože jsem nikde nenašla jestli je nebo není volně přístupná. Ale asi tuším kudy se tam dá normálně jít.

      Vymazat
  12. Vendy, nádherné fotky.
    My jsme na prohlídce lomů Amerika byli letos na jaře (koupila jsem to manželovi jako dárek k Vánocům :) ). Mám i článek na blogu. Kupovala jsem to přes CA Engeltour (https://www.engeltour.cz/) - dělají to buď s pěším výletem nebo je sraz přímo na místě.
    Do lomů je myslím oficiálně vstup zakázán, aspoň si myslím, že nám to říkala průvodkyně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nám taky říkala a i jsem to četla. Jen mne překvapilo že tam bylo dole dost lidí. A vy jste byly dole nebo jste chodili jen okolo?

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....