21 října 2012

Lanškroun

V rámci mé taxíkářské povinnosti jsme byli s mužem v Lanškrouně. On si šel po svém a já taky. Samozřejmě fotit.
Město Lanškroun (hist. LANDESKRONE) bylo založeno ve druhé polovině 13.století jako hlavní ekonomické centrum rozsáhlého lanšperského panství.
První dochovaná písemná zmínka o Lanškrouně pochází z roku 1285, kdy jej od českého krále Václava II. převzal Záviš s Falkenštejna. Od roku 1304 se stal součástí majetku Zbraslavského kláštera, později litomyšlského biskupství.
V roce 1371 litomyšlský biskup Petr Jelito založil ve městě augustiniánský klášter, který byl v období renesance přestavěn na zámek v renesančním slohu.
Po husitských válkách získali Lanškroun postupně Kostkové z Postupic, Pernštejnové, páni z Boskovic, Hrzánové z Harasova a po Bílé hoře Lichtenštejnové.

Ve čtrnáctém století byl Lanškroun jediné město v kraji které mělo hradby, V roce 1580 bylo povoleno králem Rudolfem II. Lanškrounu pečetit své listiny červeným voskem - toto právo náleželo do té doby jen městům královským.
Po roce 1683 se městská správa do té doby česká definitivně poněmčila. Po Mnichovu 1938 byl Lanškroun připojen k Německu a po odsunu Němců, který byl dokončen 31.10.1946 se stalo městem českým.

A teď některé mé úlovky....

Kostel sv. Maří Magdalény pod halvním náměstím...


Boční kaple


Zřejmě socha Maří Magdalény



Náměstí J.M.Marků s renesanční radnicí




Jeden z krásně zrenovovaných domů


Náměstí Aloise Jiráska


Kostel sv. Václava na který navazuje zámek



Areál zámku


Zbytek hradeb


Na bráně se opakující znak Lanškrouna



Krásné vitrážové okno v kostele sv. Václava

Mnoho dalších fotek a detailů z Lanškrouna najdete v této galerii

16 komentářů:

  1. [1]: Beze mne nemůže, po tom kolapsu nesmí řídit. Půl roku. A to je pro něj jako servisního technika jaksi nemožné. Tak se střídáme v tom kdo ho veze, dcera, syn a já.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Jo, je o mnoho hezčí než Třebová....

    OdpovědětVymazat
  3. Ta radnice vypadá moc zajímavě. Ale i ty ostatní fotky se mi líbí. V Lanškrouně bydlela pár let moje sestřenice, bohužel jsem ji tam nestihla navštívit. Městečko by určitě stálo za vidění.

    OdpovědětVymazat
  4. zajímavé město, renesance je fajn (i když preferuji gotiku) hezky nasnímáno

    OdpovědětVymazat
  5. Lanškroun mám spojený s podnikem Tesla vyrábějícím eletrické součástky (odpory, kondenzátory, ...) a myslím, že jsme tam kdysi byli na exkurzi. Určitě by ale bylo zajímavější navštívit i zámek, na to se však čas nenašel.

    OdpovědětVymazat
  6. Kdopak známý je z Lanškrouna? Nějak mi to straší v hlavě a nemůži s vzpomenout. Pan biskup Jelito to ale není. Chudák. Jak asi přišel k takovému jménu? A jestlipak si s ním v mládí zažil své? V Lanškrouně jsem nikdy nebyla. Takových míst ale je, která by stála za poznání...

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Dnes je to AVX ale sortiment je stejný. Ještě takéněco dělají pro Kyoceru (ta zase pro změnu vyrábí i kopírky které manžel prodává a servisuje)

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Roman Šebrle....u nás v Rybníku bydlí jeho bratr. ale rozhodně není tak pěknej...jinak známý je lanškrounský hodně moderní farář - celebrita Zbigniew Czendlik. Svatbu tam měla Lucie Bílá a zpívá s tím chlapeckým sborem.A z Lanškrouna byl i brankář té hokejové reprezentace z padesátých let kterou skoro celou bolševik pozatýkal Bóža Modrý.

    OdpovědětVymazat
  9. [10]:Jo - jasně :) Ta skleróza!

    OdpovědětVymazat
  10. Lanškroun je moc krásné město. Tvoje fotky to jen potvrzují. Ty se ti moc povedly.

    OdpovědětVymazat
  11. Kozlov u Č. Třebové je ten, kde měl chaloupku Max Švabinský? Ono je Kozlovů víc, tak nevím. Díky.

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: Ano, to je on....je tam udělané muzeum. Navíc Vejrychovi jsou místní rodáci....(rodina jeho ženy)

    OdpovědětVymazat
  13. Lanskroun je mozna pekny mesto, ale zije se tu hrozne.. Pristehovala jsem se sem a nejradsi bych zas odjela... Sama buzerace

    OdpovědětVymazat
  14. [15]:No a to si vem že já z Prahy skončila v Rybníku....šílenost. A Třebová? Škoda slov.....ještě že můžu čas od času prchnout zpátky jinak bych se tu zbláznila. Občas k tomu nemám daleko

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....