15 července 2013

Zahrada....radost nebo starost?


....asi obojí. Když jste opravdu zapálený
zahrádkář, třeba jako byl Karel Čapek, je to pro vás něco jako droga. Sháníte, přesazujete pak zase jinam přesazujete, plejete, okopáváte a večer se nemůžete hýbat. Ale při pohledu na odvedenou práci máte takový hřejivý pocit u srdce. Když se dostanete k zahradě která je víc sad než zahrada, plné různých poloozpadlých staveb a plotů, bez jediného záhonku čekají vás mnohé večery kdy by jste se nejraději všeho vzdali, proklínáte svůj nápad chtít z toho udělat zahradu k obrazu svému. A vaše záda vám nadšeně dávají za pravdu.
Pokud ale nejste zapáleným zahrádkářem a máte spoustu dalších koníčků je zahrada řehole a věčná starost. Sekání trávy, plení neustále bujícího plevelu, přemnožení určitých druhů květin a úbytek jiných a s tím ruku v ruce v pravidelných pětiletých odstupech renovace celých záhonů, sestávající se z toho že vezmete rýč a na jeho hloubku všechno vyrejete, vyberete, roztřídíte a znovu zasázíte. A vaše záda vám vůbec nejsou vděčná a všemožně, tedy hlavně velkými bolestmi vám dávají najevo že tohle je tedy vůbec nebaví a že tohodle se nechtějí ale vůbec účastnit.
A pak také se může stát že jste takový mezityp, to jest člověk který má jak pracovní záchvaty trvající třeba dva měsíce střídající se z prodlevami a přestávkami trvajícími zhruba stejnou dobu. A váš cit pro zahradu a zahradničení osciluje pravidelně mezi neskonalou láskou a absolutní nenávistí při pohledu na jakékoli zahradní nářadí. Pokud se procházíte po čerstvě posekané zahradě a rozhlížíte se kolem sebe a vidíte ten pokrok a proměny kterými vaše zhrada za leta ničení si zad a rukou prošla říkáte si Jo, mám pěknou zahradu, povedlo se.
Ovšem v okamžiku když na záhonu který už tři měsíce dáváte dohromady a máte ho dokonale vypletý zjistíte že na něm opět bují vesele plevel vaše nálad klesne na bod mrazu a veškeré nadšení je to tam...
V tom okamžiku si říkáte: Sakra nebylo mi na sídlišti líp?

P.S.Proměny naší zahradě v čase můžete vidět zde:

Snažila jsem se o pár zahradních panoramat která zachycují asi ty nejhezčí a nejzměněnější partie




A taky jak probíhala generálka záhonu. Tu hle část záhonku jsem zapoměla vyfotit před, ale věřte žeta džungle byla ještě větší než na té druhé půlce.....před


....a po


Momentální stav je takový že mám hotové dvě třetiny druhé části záhonu, jenže nejdřív deště a pak zase vedra práci zastavily. Je tu hodně jílovitá půda která když vyschne je jak kámen a pak se nedá nic moc dělat, zvlášť když potřebuju vybrat plevele až do posledního kořínku, což u takové bršlice je práce opravdu piplavá a v té zkamenělé zemině to jde opravdu velmi špatě. No a jak asi sami víte, toho deště je zase v poslední době pomálu.

A vítr se mi postaral o jednu nepříjemnost. Určitě jste tu zaregistrovali na fotkách že mám (tedy jsem měla) tu popínavou bílou růži vedenou po starém umřelém stromku. Jenže nějak jsem nezaregistrovala jeho rozklad a pak najednou fouklo a koukám strom spadlý....takže jsem musela z růžičky vystříhat všechny staré větve a nechat jen nové výhony které jsem zatím provizorně než pro ně vymyslím vhodnou podpěru přivázala na podporu z bambusových tyčí.(je to vidět na prostředním panoramatu)



25 komentářů:

  1. Já jsem 30ti% mezi a zbytek nadšený zahrádkář. Ale ten plevel mě letos jde opravdu na nervy .

    OdpovědětVymazat
  2. Jo zahrada je budˇ řehole nebo hobby.Nic mezitím není. Největší potíž je v tom,že příroda je silnější.Ale tvé fotky dokazují,že si s tím dokážeš poradit.

    OdpovědětVymazat
  3. Máš ale velkou zahradu, takže není divu, že se máš co ohanet.

    OdpovědětVymazat
  4. Heh, to je hacienda se zahradním parkem!

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Já též plus ještě šílenec s mnoha dalšími zájmy navrch....

    OdpovědětVymazat
  6. Zahradu máš, Vendy obrovskou. Je mi jasné, že můžeš chodit pořád kolem dokola. Ale lepší je se na ni čas od času vyprdnout a odreagovat se něčím jiným, jinak by ji člověk začal nenávidět.

    OdpovědětVymazat
  7. Zahradu jsem měl řadu let, byť jsem na ni měl minimum času, a přiznávám, že se raději věnuji něčemu jinému. Takže moje záhonky byly spíš "gruzínské" a některá méně exponovaná místa zahrady jsem sekal po starém dobrém vzoru 2x za rok

    OdpovědětVymazat
  8. Vendy, to není zahrada, to je zámecký park Musí ti to dát strašně práce, ale věřím, že tě to baví. Jinak bys nechala zahradu zarůst lebedou.

    OdpovědětVymazat
  9. Máš krásnou zahradu a je to jak píšeš. já už jsem také několikrát propadla panice, že zahradu prodám, to ale hlavně kvůli chatě, protože se stále někde ukazovalo něco potřebné k opravě. Jinak záhonky mě baví. Ale možná i proto, že to neberu tak vážně a také proto, že jsem už v důchodu. když jsem jezdila na zahradu jen o víkendu a to ještě někdy pršelo a nešlo na zahradě nic dělat, tak to bylo až děsivé. Trávu už nebrala ani sekačka, musela jsem popadnout kosu a pak dočistit sekačkou a z máchání kosou teda bolí záda pořádně. Jenže, kdybych zahradu chtěla prodat, tak bych ji stejně musela udržovat, aby prodejná byla, aby sousedi nenadávali, že jim k nim leze plevel a tak bych se té práce stejně hned nezbavila. A to by mě určitě tím víc nebavilo. Nyní, když už nemusím trávit 8 hodin v práci, tak je to úplně o něčem jiném. A také nemám to jak moji rodiče. Všude jen žrádlo a žrádlo. A to byla opravdu dřina. Nejen se setím, sázením, pletím, ale i pak zpracováváním. Na kytičky nebylo místo a já se snažím mít trochu toho i toho. Mně spíš bolí ze zahrady nohy. Protože qbych mohla záhonky ošetřovat musím absolvovat celkem 5 km tam i zpět pěšky a za odměnu se můžu hrabat v zemi.

    OdpovědětVymazat
  10. Na sídlišti by ti určitě líp nebylo. Zahradu s domem jsem měla mnoho let a byl ze mě zahrádkář doslova posedlý. Každý den mi trvalo  hodinu zalévat jen květiny v nádobách a truhlících. Moje maminka to brala jako trest, když nám dům a zahradu hlídala.

    OdpovědětVymazat
  11. [6]:Chemie nastupuje většinou velmi brzy, protože fakt někdy nemám na to náladu. Jenže ty záhony jsou tak hustě zarostlé vším možným a nechci místo plevele postřikem zlikvidovat kytky.Zahrada má 1500 m. Na chatě je to ještě o pětset víc. Takže dvojnásobné starání. Tam ale mám minimum záhonků protože to nemá ani cenu. Jsem tam tak málo že stejně vidím kvést jen polovinu kytek co tam je. Jen neustále sekáme trávu....

    OdpovědětVymazat
  12. [7]:Osvětli mi prosím pojem "gruzínské" záhony

    OdpovědětVymazat
  13. [8]:To je právě to, že co se týče zahrady se ve mně sváří dvě bytosti, jedna ryze pintlich a puntičkář chtějící mít všechno co v nejlepším pořádku a druhá naprosto bohémská kašlající na všechny agrotechnické termíny a říkající si že to nemá nožičky aby to uteklo....a pak to dopadá tak jak to dopadá. Dva měsíce reju jak krtek a mám z toho ohromnou radost jak to krásně vypadá a pak další dva měsíce na to kašlu a jen se chytám za hlavbu jak je t šíleně zarostlý!   

    OdpovědětVymazat
  14. [10]:Když jsem měla těch čtyřicet kultivarů fuchsií, ve všech oknech to jest i na štítovém z půdy truhlíky s muškáty a begóniemi, šest ohromných durmanů a nespočet letniček v nádobách a odjížděla na dovču můj muž jen tiše úpěl při představě co všechno bude muset hlídat aby nechcíplo. Spolu s dětmi pak tvořili úžasný antický chór

    OdpovědětVymazat
  15. Uz jenom z pohledu me rozbolely záda!Más muj plný obdiv!Nádhera

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: To vyběhnutí v létě mě na tom všem těší ze všeho nejvíc

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je pořádná zahrada, máš spoustu práce

    OdpovědětVymazat
  18. zahrada prostě je řehole...pak nastoupí pocit uspokojení. kdyby alespoň při tom člověk nemusel bojovat s komáry, muchničkami, ovády, klíšťaty a kloši, bylo by to veselejší. ale zase pocit po vykonané práci je o to větší (pokud výsledek nezdevastují slimáci, srnci, divocí králíci, krtci....či kolemjdoucí)

    OdpovědětVymazat
  19. VendyW, zahradu máte pěknou, ještě vyhloubit bazén a je to jak v seriálu Dallas (viděl jsem jeden díl).

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: Tak nějak....jen u nás se na částečné devastaci podílejí havinkové kteří mi lítají přes záhony. Ovšem díky nim všechno co je vývojově nad slimejšema sem nepáchne. Za to sousedi si užívají s krtkama protože od nás je vyhání neustálé dusání psů, s kočkama rotože jim se..u na záhonky a rozhrabávají páč k nám se bojej strčit skrz plot byť jen jeden fousek. A srnky a králíci se vyskytují na druhé straně silnice....

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Bazén je též! Jen ne zahloubený, i když jsme o tom uvažovali že ten co máme vypustíme a alespoň do půlky zapustíme. No nakonec z toho sešlo a stojí si spokojeně dál. Je vidět na tom třetím panoramatu.

    OdpovědětVymazat
  22. Určitě obojí, Vendy. Jak vidím, máš pěkně velkou zahradu, takže to bude nejdřív velká dřina a starost a potom teprve radost, ale nesmí být moc sucho nebo naopak mokro, aby se zadařilo.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]:Je sucho, už nám tu vyschly dost velké fleky trávy ale tak že když po tom chodíš chrastí to jak když jdeš po skle. A to jsem se teď konečně ty panoramata naučila a docela mi chybí, že to ta zrcadlovka nemá. A já zas nemám program kde se dají dělat v kompu....

    OdpovědětVymazat
  24. Panejo,to je pořádná zahrada

    OdpovědětVymazat
  25. [23]: Nemůžeš mít všechno, Vendy!   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....