18 října 2012

K jídlu i k ozdobě....

Před mnoha lety v Berlíně, tehdy při mé první a zároveň poslední návštěvě v něm jako rozděleném městě, jsme si ve veřejné výsadbě všimli něčeho co vypadalo trochu jako zelí, a trochu jak nějaký exotický květ. Všichni jsme nad tou zvláštností stáli jak svatí na mostě a přeli se o to, co by to mohlo být.
Nakonec jsme bez nějakého výsledku či dohody odešli rabovat místní obchoďáky a nějak se na tu zvláštnost pozapomělo.
Uplynulo nějakých pět šest let (byli jsme tam koncem října 89 kdy se svatořečila sv. Anežka Česká) a tady u nás se začala ta zvláštní rostlina taky objevovat. A byl konec záhady.
Jednalo se o ozdobnou formu rostliny Brasicca oleaca , známou nám všem pod jménem zelí. Jak jinak vypěstovanou v Japonsku a Číně pro ozdobné účely. Já sama jsem je pár roků měla na zahradě v záhonech a místní z toho byli perplex když to viděli. Dotazy na to CO JE TO jen pršely a já nestačila odpovídat. Nakonec tu snad nebyla jediná zahrádka kde by se nevyskytovalo.
Od té doby bylo vypěstováno mnoho barevných, tvarových a velikostních variet, začalo se používat i ve floristice a dokonce se objevila takto krásně barevná i růžičková kapusta. A nejlepší je, že se to dá fakt i jíst....na studeno do salátu i tepelně upravené jako normální zelí....
Já jsem zase nahlédla přes plot a tady je pár snímečků....



Tady je vidět jak forma se "stříhanými" listy tak za ní s klasickými....




Ale nejen do záhonků ale i do truhlíků se dají menší odrůdy sázet. Jejich výhodou je mrazuvzdornost, a to že čím studenější počasí tím více se vybarvují.....


16 komentářů:

  1. Stejně jsou nejhezčí na talíři.

    OdpovědětVymazat
  2. Toto zeli znam z kvetinovky,byva to i barvene a vydrzi neskutecne dlouho.O tom,ze pri studenem pocasi meni barvu jsem nevedela.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych se to bála jíst, kdybych věděla jak to vypadalo, před tepelným upravením..

    OdpovědětVymazat
  4. Letos jsem měla několik hezkých kousků, dokud mi zahrádu nenavštívil sousedovic naprosto nevychovaný králík.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:Jo, jo vybarvuje se....ve floristice se barví různými barvami, ale nevím proč, má svých barevností až až. Snad jen že mu chyběj oranžové a žluté odstíny...

    OdpovědětVymazat
  6. [4]:No jo, králík a zelí, to je přímo vražedná kombinace...pro to zelí

    OdpovědětVymazat
  7. [3]:V salátu je to perfektní,dá to takovej trochu palčivej šmrnc. Nejdřív jsem taky měla určité no, výhrady ale když mi to doporučila sousedka která se hodně zabývá zdravou výživou tak jsem to vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju fialovou - tuhle fialovou!

    OdpovědětVymazat
  9. Nemám ráda fialovou, ale na zelí mi nevadí.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Nešlo? Vždyť to není zas tak těžké...

    OdpovědětVymazat
  11. Hezký jedlý kytičky. Pardon, zeleninky.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Ty barevné i tvarové variace jsou někdy neskutečné, když jsem to viděla v jednom zahrádkářském časopisu nestačila jsem zírat.Už druhej rok si říkám, že si zase koupím semínka a dám si je do záhonu a zase jsem na to zapoměla

    OdpovědětVymazat
  13. Super fotky. Co ty všechno nevyfotíš.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Tak na rok, Vendulko! To se sází zjara nebo na podzim?

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Má to stejný výsevní cyklus jak normální hlávkový zelí....takže si předpěstuješ sazenice zjara a pak sázíš do záhonků....

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Kruci, zapoměla jsem že můžeš jelikož to není na sklizeň vysejvat i dvakrát, třeba v červnu, to pak máš akorát do podzima velikost do truhlíků

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....