14 ledna 2020

Něco jako ...





.... ohňostroj. Vesnický. O který se postaralo pár sousedů. Vím, že se letos opět rozhořely velké debaty o tom jestli v Praze a vůbec všude ohňostroje ano či ne. Hlavním argumentem proti jsou stovky zraněných a mrtvých divoce žijících zvířat, dalším zbytečně vyhozené peníze. Jenže co se týče peněz nějak mi to tedy nehraje s letošním rozhodnutím magistrátu Prahy uspořádat místo ohňostroje stále oblíbenější videomaping. Což o to, je to záležitost pěkná, multimediální podívaná, ale ... zatímco tedy Praha videomapingovala, zastupitelstvo obvodu Praha 2 ve spolupráci s ohněstrůjci a hlavně obyvateli ostatních obvodů uspořádala ohňostroj klasický. Vybralo se na něj od lidí, kteří si přejí zachovat tradici novoročních ohňostrojů, takže zastupitelstvu to zatížilo rozpočet minimálně. Jenže jak se ukázalo, zatímco tolik zatracovaný ohňostroj stál jen čtvrt mega, do nebes vynášený videomaping stál dvě mega. No dobře, opakoval se třikrát, ohňostroj jen jednou. Nicméně ten rozdíl v ceně je hodně propastný. A co si budeme povídat, shlédla jsem videomaping na stránkách města a rovnou můžu říct, že z těch dvou akcí byly zbytečně vyhozené právě ty dvě mega. Ostatně i u obyvatel a návštěvníků Prahy moc pochvaly nesklidil, spíš naopak, kritika byla velká. 
Znám osobně i druhou stranu ohňostrojů, strach zvířat z toho rámusu. Náš první Báča toho byl důkazem. Ovšem v jeho případě za to spíš mohlo trauma z doby kdy byl štěně a sebralo ho auto a táhlo ho pod sebou nějakých padesát metrů, takže šílená panika u něj nastávala i z obyčejné bouřky nebo když seděl v autě a to nastartovalo. Jinak můžu říct, že jak všechny naše kočky, tak i psi a dokonce i papoušci tenhle silvestrovský rachot zvládali a zvládají bez problémů a bez jakéhokoli výcviku či utišujích prostředků. 
Dokonce jsem ani nezaznamenala při novoročních procházkách jakýkoli hromadný úhyn ptáků v okolí vesnice. Tím ovšem neříkám že nemůže být, jenže taky může být i z jiného důvodu. Já osobně ohňostroje mám moc ráda, je v nich cosi magického. A myslím si, že než jeden novoroční ohňostroj  a slavení napáchá víc škod to, že prostě úderem prvního prosince začnou lidi práskat a čím hlučnější petardy, tím líp a pokračuje to až do půlky ledna. Tady vidím práci pro legislativu. Tohle bych zakázala. A zakázala bych natvrdo prodej dělobuchů a dalších hlučných petard a pyrotechniky určené pro ty, kdo mají oprávnění dělat ohňostroje. A natvrdo takový dokázaný prodej trestala. Že jde dělat i tichý ohňostroj ukázala některá krajská města. Prostě 31.12. si bouchejte, prvního ledna udělejte jeden velký oslavný ohňostroj ale to je tak všechno. Víc ani ťuk. Ticho po pěšině. Jinak porušujete zákon. Jenže o tomhle se u nás tak akorát řeční ale nekoná.
Další možností náhrady klasického ohňostroje jsou buď laserové show anebo, a co je fakt úžasné a nabízí to ohromné možnosti které ohňostroj ani při nejlepším umění ohněstrůjců nedokáže, je využití dronů. Ti z vás kdo jste na fb mohli jste zaznamenat video odněkud z Asie, kde právě drony nahradili klasický ohňostroj a byla to velká paráda! Jak bylo možné vidět v televizi, některé metropole kombinovali videomaping, lasery i ohňostroj. Ono všechno jde, jen to chce trochu ohleduplnosti. A když schází tak holt musí nastoupit vyhlášky a zákony. Pokud si může každá obec zakázat vyhláškou sekání trávy v neděli tak může zakázat i práskání mimo Silvestra. Když už neumíme tedy být ohleduplní ....




20 komentářů:

  1. Ohňostroje jsou hodně diskutované, nedivím se, že se některá zvířata toho rachotu bojí. Jako dítě jsem se ho také bála a vždy jsem ho sledovala z uctivé vzdálenosti. Podle zpráv v novinách viděla Jihlava letos ohňostroj naposledy a uvažuje se o jiné formě novoročních oslav. Tak se necháme překvapit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě to občas už připadá jak zbytečná hysterie. i když zase chápu, ty labutě na Vltavě taky za nic nemůžou, jenže ony taky klidně mohou ta zranění mít od ohňostrojů a petard odpalovaných na náplavkách, to už se nikdo nenamáhá zjistit kdy se jim to stalo, tak se to svede na novoroční ohňostroj... Podle mého, ale mohu se mýlit, ohňostroj odpalovaný z Letné nebo Vyšehradu je dost
      daleko od jejich míst výskytu na to aby je plašil.

      Vymazat
  2. Zapomněla jsem Ti pochválit fotky, jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemohla jsem pořád najít správné nastavení. Podle toho co radí odborníci to prostě z ruky nešlo, a nechtěla jsem už jít pro stativ protože jsem jen tak vyběhla na půdu abych ze střešních oken zkusila něco nafotit. A tak jsem hledala a hledala správný čas, ale stejně to není vůbec ono. Už se mi podařily mnohem lepší fotky ohňostroje. A z ruky!

      Vymazat
  3. Já se moc ráda dívám a z uctivé vzdálenosti. Je to nádherná emotivní záležitost, ale po špatné zkušenosti, vlastní, nepraktikuji žádné bouchačky.
    Mám tři kočky, dvě to mají na praku a nejstarší Edík je šílený, chvěje se ve skříni a je úplně hotový, nemá rád ani bouřku. Tu také tráví zalezlý v almaře a vystrašený.
    Moc pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nic neděláme, kdysi jednou ano, byly to nádherné efekty od kamaráda který ohňostroje profesionálně dělal. Ale mě ohňostroje nesmírně fascinují. Nebýt té nehody, žádné z našich asi dvaceti zvířat, které se u nás prostřídala problémy neměla....

      Vymazat
  4. Naprostý souhlas, ty dělobuchy před domem už od listopadu mě celkem točí. Ohňostroj na Silvestra mi nevadí, stejně, jako když Vietnamci na Nový rok večer odpalují veškerou neprodanou munici :D, ale tím moje tolerance končí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak. proto bych byla za vyhlášku nebo zákon, že se smí jen o Silvestru a na Nový rok. Během roku jen na vyžádání povolení od OÚ. A neprodávat ty dělobuchy.

      Vymazat
  5. Slavnostní ohňostroje nijak zvlášť nemiluju a většinou na ně nechodím, ale když se to někomu líbí, tak proč ne. Domácí pyrotechnika mi nevadí, když je v rukou rozumných lidí, ale tam se jí, obávám se, nachází minimum :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou jsme tady dělali ohňostroj, kterej jsme dostali od kamaráda ohňostrůjce, samozřejmě s patřičnou instruktáží. Stál za to a všichni tady kolem čučeli kde jsme k němu přišli. Pak už ale jsme nikdy nic nedělali, právě díky tomu našemu vyděšenýmu pesanovi s kterým jsem musela sedět v koupelně a mít puštěnej fén aby to přehlušilo ten blázinec. Ale já si na ohňostroj ráda zajdu pokud mám možnost.

      Vymazat
  6. Vendy, mám také ráda ohňostroje a zakázat by je byla škoda. Ale určitě by měly být ohlášené a na vybraných místech, aby se na to mohli lidé se zvířátky připravit. Naše Terri je pohodářka, ta vyběhne na zahradu, chvilku je vyštěká a pak jde domů, do tepla. Ale chápu, že některá zvířátka se bojí. Nejhorší jsou ty petardy, na ty se nikdo nepřipraví, ty bych také zakázala.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby lidi nebyli z odpuštěním hovada, který si myslí že jak začne prosinec musej mlátit vším co dělá ten největší rachot, určitě by proti tomu nikdo nic nenamítal. Já bych to dovolila jen toho 31.12. a pak prvního. A bez dělobuchů. Konec. Druhej Báča ten si v klidu camral po zahradě hned o půlnoci za největšího rachotu, jezevci taky a danďuchové jsou taky v pohodě. O kočkách nemluvě i papoušci to zvládali a zvládaj....

      Vymazat
  7. Na fotkách je to pěkné, ale já to nemusím; nemám rád rachot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako malá jsem se sice taky toho rachotu bála, ale taky mě už od mala ohňostroj fascinoval a tak to zůstalo až doteď. Tedy už bez toho strachu z rachotu...

      Vymazat
  8. Já osobně mám ohňostroje moc rád, ale co nesnáším, to jsou petardy a dělobuchy. To by podle mého nemělo být ve volném prodeji vůbec dostupné !!!
    U nás jsem letos viděl jeden ohňostroj, který byl opticky stejný jako klasický, ale byl tak desetkrát tišejší! Bohužel netuším, kdo jej odpaloval, takže nemám podrobnosti.
    Fotky se ti povedly, i když píšeš,že s nimi nejsi spokojená. Měla jsi vidět, co jsem nafotil před dvěma lety, kdy jsem focení ohňostrojů vzdal. To byla teprve hrůza!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i některá velká města sáhla k tichýmu ohňostroji, jde to. Ale nechápu co mají lidé na tom, vyluzovat jen rány bez jakéhokoli efektu. To dost vypovídá o jejich inteligenci. No nejsem spokojená, protože se mi už podařily mnohem lepší a bez stativu ...

      Vymazat
  9. Mám ráda velký ohňostroj řízený a to by mělo stačit. Ale jak píšeš. každý má touhu mí ten svůj vlastní, ukázat se sousedům, ...... a přece se to musí odzkoušet a tak hned na začátku prosince se to ozývá všude. Ty tiché ohňostroje jsou super a na kráse jim neubere. Jen mi trochu vadilo, že letošní doprovázely písnička karla Gotta. Jo chápu, byl to národní umělec, zaslouží si pocty... ale měl jich málo? Viděla jsem už pár videomapingů, sice u nás v menší méže než v Praze, ale ten pražský mi přišel naprosto o ničem, ubohý a navíc drahý jak prase. Také mne láká fotit ohňostroje. Zjistila jsem, že z větší dálky je to lepší. Není tam tolik rušivého. Tobě se fotky povedly náramně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já fotila z půdy, jenže jak jsou všude nějaké dráty, tak se mi vždycky do záběru pletly, což jsou ty černé tlusté čáry přes efekty. No jo, snad to bylo poslední co se na počest Gotta dělalo. Za ten poslední loňskej půlrok jsem už toho měla plný zuby. Nic jinýho než Gott, Gott...

      Vymazat
  10. Ohňostroj má také výhodu, že ho vidí hodně lidí i z větší dálky. Videomapping, i kdyby byl sebelepší, bude jen pro ty, co přijdou k "projekčnímu plátnu".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! A taky musí opravdu za něco stát....ohňostroj je povětšinou zajímavý vždy

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....