11 listopadu 2016

Dnes tak trochu trochu o jídle ale i o lidech .....




Dneska máme Martina, a k Martinovi zákonitě patří
takový trochu husí holocaust. Ve většině restaurací se konají
svatomartinské hody, baští se svatomartinské rohlíčky a popíjí svatomartinské vínko.
My měli svoje hody včera. Pozvala nás na ně dcera s partnerem do jedné
velmi krásné restaurace. Nachází se v obci Čistá, nedaleko Litomyšle
a je to vážně úkaz. Rodinná restaurace a penzion na konci vsi
vypadá tak trochu se svým okolím jak z pohádky. Ti z vás,
kdo třeba pravidelně sledujete pořad Ano, šéfe jste tuto restauraci
v něm mohli zazanamenat. Majitel, vyučený obráběč kovů zde s manželkou a dvěma dcerami
plní vaše břicha úžasnými dobrůtkami.


Z vlastní zkušenosti už vím, co to obnáší
podnikat nejen na malém městě, ale i na vsi. Znamená to čelit pomluvám, závisti a
útokům. Co chvíli mít nějakou kontrolu protože na vás přijde udání od těch
kteří se sedíc na terase či uvnitř na vás mile usmívají, aby hned druhý
den na vás bonzovali na různých úřadech. Neodpouštět úspěch a škodit, je
pomalu už celonárodním sportem. O to víc si vážím takových lidí
jako jsou majitelé této restaurace. Nechtěla jsem včera nějak lítat
s telefonem a fotit jak Japonec, proto mám jen jednu fotečku, ale kdo by chtěl
vědět jak tato restaurace vypadá, co všechno majitelé museli sami se sebou
vybojovat aby dosáhli na tu kýženou odměnu za všechnu svou dřinu v podobě plné
restaurace tak se podívejte na tento díl Ano, šéfe.

Zjistíte že i takového krutopřísného tvrďáka jakým se v tomto pořadu
Zdeněk Polhreich staví dokáže něco vyvést hodně z míry. Jen krom toho, že na
jakoukoli akci kterou zde stále a pravidelně týden co týden pořádají už musíte mít rezervaci
na dva měsíce dopředu, i během letní cyklosezóny zde najít volné místo je velká
náhoda, jak mi říkala dcera která sem dost často s partnerem v létě při projížďce odbočí
se změnil i interiér restaurace. Je to takový zvláštní mix francouzské dekadence, vintage
stylu ale i domácí útulnosti. Ale hlavně! Skvělé jídlo, obrovské porce vždyť jen to husí stehno bylo
půlkilová porce a čtvrtka husy kilová !! ale i výtečné pivko z malého rodinného pivovaru.
Ještě musím podotknout, že většinu toho co si zde dáte k jídlu si majitelé odchovali a
vypěstovali sami, jen pstruhy mají ze sádek, ale chovají je dál v potoce a tak si můžete
být vždy jistí, že bude čerstvý.

A co se týče cen, naprosto odpovídají kvalitě a hlavně kvantitě. Jak správně podotknul
Zdeněk Pohlreich, takových lidí je nutno si vážit a přát si aby jich bylo co nejvíc....
Já dodávám, že nejenom v gastronomii ale vůbec ve všem.




Takže vám přeji aby jste si dnes ale i o nadcházejícím víkendu i vy takhle nějak příjemně
ty martinské hody užili a Dobrou chuť.

11 komentářů:

  1. Tak to bylo od dcera úžasné. Uřili jste si krásný večer. Já jsem navštívila jednu ohodnocenou restauraci z tohoto pořadu v České Lípě. Jídlo super, ale co se týče personálu? Bylo mi ho líto. Měli nad sebou něco jako kápo, který jim nedovolil ani najíst. Měli stůl v takovém výklenku a občas se stavili dloubnout do rozjedeného talíře a opět na plac. To video z pořadu si prohlídnu.

    OdpovědětVymazat
  2. To je legrační, u Rakovníka je také vesnice Čistá a nedávno jsme si tam se ženou dali pečenou kachničku červeným zelím a různými knedlíky. Mana nebeská! Jen už nemáme ten apetit jako za mlada, takže jsme ani všechno nesnědli. S tím penzionem, ke byl p. Pohlreich, se to sice nedá srovnat, ale v každém případě je to dobrá a příjemná hospůdka.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Tak já tu svou porci sotva dojídala a to jsem měla to stehno (500g) .... nechápu kam dal synátor tu kilovou čtvrtku. No, a včera v hospodě když jsme se o tom se šéfem bavili tak se mu zdálo 389 Kč za tu kilovou a 350 za půlkilovou porci nednesené. Shodou okolností když jsme došli domů a já šla funět k telce do pelechu tak byla b tv reportáž o těhle akcích. když si nevykrmuješ husu a jdeš si jí koupit na farmu, tak tě vyjde v průměru na sedmset. Ale když si je vykrmuješ sám, máš ještě další náklady navrch. Pus hlídat aby ti je někdo neukrad, něco ti je nesežralo apod. Takže další náklady do plusu. A průměrná cena v restauracích že je od 350 do 400 Kč. A to neříkali za jakou váhu. Pokud by sis jí chtěl dát v Praze, tak to bude určitě ještě vyšší. Nevidím tam krom vzteku a závisti že se někdo vyhrabal ze sraček nic jinýho. To že sem do hospody nikdo nechodí je bohužel ale závislé na tom, kdo jí vlastní. A přes to tady prostě u buranů vlak nejede......jediné co by pomohlo by byla změna majitele.Pak by se to možná zlepšilo.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Tady stále platí že nejvíc dělá rodina a pak ještě pár zaměstnanců, možná i brigádníků. Nicméně všechno odsejpá jak má, na jídlo jsme čekali asi čtvrt hodinky, což je naprosto při plné hospodě a ještě tak velké, naprostej luxus.

    OdpovědětVymazat
  5. Já tady slintám Celý týden cítím vůni pečené husy Bohužel jsme letos poprvé nebyli na martinské huse Až pojedeme do Brna, tak se určitě stavíme v Čisté Díky za tip

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Zkuste to a pak mi dej vědět jak si byla spokojená ty.....

    OdpovědětVymazat
  7. Já Ano, šéfe sleduju a na tu hospůdku si vzpomínám. Škoda, že ji mám tak daleko...

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, jo, dívá se na to pěkně. Ale také jsme si dali do trumpety, i když jen doma.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: U nás by to bývala spíš asi kačena než husa a to ještě jen pro mne a muže stehýnka, synátor si raději dá kuřecí stehna které peču s tou kačenou dohromady, ale teď šel a dlabal až se mu dělaly boule za ušima

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Tak na nějaký víkendový celodenní výlet do Litomyšle a pak si zajet sem. Je to zhruba deset kilásků od Litomky.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....