14 února 2014

Litomyšl - Klášterní zahrady....


Klášterní zahrady nebo také Klášterky....
Moc příjemné místo a velice pěkné architektonické zpracování. Musím se tak nějak pochlubit,
že zde zanechal svou stopu i můj syn. Když dělal zahradnickou školu, v rámci praxe jsem chodili dělat květinovou výsadbu.
V létě se tu moc krásně relaxuje a vyhřívá na sluníčku, nebo si tu člověk posedí při kávě s přáteli (tedy pokud nějaké má)....
V zimních měsících sice nejsou tak barevné ale i tak je to místo kam si lidé rádi zajdou na procházku.

Nejdřív tedy o zahradách něco z oficiálních stránek města....

Klášterní zahrady leží u bývalého piaristického kláštera, mezi dvěma litomyšlskými chrámy. Nedaleko zámku, na vyvýšenině nad městem. Při nedávné rekonstrukci byly upraveny do podoby reprezentativní městské zahrady.
Prostor dnešních Klášterních zahrad patří historicky k proboštskému chrámu Povýšení sv. Kříže, piaristickému klášteru s kostelem Nalezení sv. Kříže a k Augustově tiskárně. Klášterní zahrada sloužila vždy jako užitková a okrasná. V době před vystavěním barokního piaristického chrámu měla renesanční úpravu. Pozdější úpravy byly barokní, i tehdy tu byla zelinářská i ovocná zahrada, v části byla štěpnice. V části zahrad u proboštského kostela se nacházel jak katolický, tak protestantský hřbitov. Dnes jsou zahrady uzavřeny starými i nově postavenými opukovými zdmi, které částečně probíhají v místě původního městského opevnění. Ještě ve 30. letech 20. století byly zahrady používány a udržovány. Po odchodu piaristů z Litomyšle v roce 1948 zcela zpustly a nebyly od té doby používané ani přístupné.
Zahrady se nacházejí v těsném sousedství významných dominant města a ve strategicky položeném místě v centru městské památkové rezervace. Také proto se město rozhodlo uvést je do důstojného stavu. V říjnu roku 1997 vyhlásilo veřejnou soutěž, jejímž předmětem bylo "architektonické řešení prostoru Klášterních zahrad jako veřejného městského parku či zahrady". Cílem bylo vytvořit odpočinkové místo pro obyvatele i návštěvníky města v centru zámeckého návrší. Soutěže se zúčastnily přes dvě desítky architektonických kanceláří; vítězem se stal ing. Zdeněk Sendler z Brna.
Hlavní motivy vítězného návrhu jsou "zahrada - divadlo, divadlo - zahrada (dominanty kostelů s výhledem na pozadí historického města)", geometrické pojetí prostoru a propojení zahrad se zámeckým areálem a městem.
V květnu 1999 byla zahájena rekonstrukce, která trvala déle než rok. Po jejím dokončení byly Klášterní zahrady slavnostně otevřeny 2. září 2000 v rámci oslav Dnů evropského dědictví netradičním svatebním ceremoniálem za přítomnosti několika desítek starostů historických měst a téměř tří tisíc dalších návštěvníků a hostů.
Areál zahrad má rozlohu přes jeden hektar. Návštěvník tu najde altán s výhledem na město, "šachovnici" s trvalkami i květinové záhony. Plochy trávníků jsou určeny k volnému pohybu i odpočinku. V centru zahrad se nachází bazén s mlhovištěm a sousoší, které městu daroval sochař Olbram Zoubek. Součástí zahrad je také sociální zařízení, v budově bývalé kočárovny je prostor, kde se budou moci návštěvníci občerstvit a posedět v příjemně upraveném suterénu. Nezbytností je celoplošné automatické zavlažování a osvětlení celého prostoru (několik variant - úsporné celonoční, večerní a slavnostní osvětlení).

A teď obrazově....



Škoda byla, že když jsem dorazila sem nahoru, začalo se počasí dost rychle kazit a než jsem se dostala od focení kapitulního chrámu k zahradám už se na obloze místo sluníčka objevily tmavé mraky a začalo dost studeně foukat, takže za chvíli jsem měla pěkně promrzlé ruce.

Pohled na zahrady a piaristický chrám z parkoviště nad kapitulním chrámem. Tak mne napadlo že by se to tu spíš mělo jmenovat Chrámové návrší než zámecké. Ty kostely jsou v přesile Mrkající....


Rekonstruovaná část piaristické koleje. Dostala nový kabátek. V popředí sousoší Hrajících si dětí od rodáka Olbrama Zoubka. V té zídce je ukryté takové překvápko. Když totiž začne sezóna vodního provozu v jednom z míst na vás překvapivě zamlží když se k němu přiblížíte....tak v horku je to vítané osvěžení....


Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže


Sousoší zblízka a druhá ze zdejších dominant, kapitulní chrám Povýšení sv. Kříže


Chlapec se trochu někde zatoulal....


Do zdi okolo byly zakomponované staré kříže a náhrobní kameny




Nápis byl už hodně zašlý a dost nečitelný, ale při výřezu a maximálnímu kontrastu se něco málo dá přečíst




To by prozatím stačilo, zítra pokračujeme....ještě pár fotek ze zahrad mám v záloze

17 komentářů:

  1. Mně se teda nejvíc líbí ta romantická zákoutí, břečťany na zdi a tak. Zaujala mě i poslední stavbička, něco jako altán? Trošku jako made in japan.Zajímavý styl.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda klobouk dolů před všemi,kdo se na obnově podíleli.Pro obyvatele města jsou tyto zahrady oázou pro odpočinek. A že jsou všude na dosah,je přímo ideální.Pěkné záběry,pane jo,to jsou krásné stavby.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:Je z něj krásný výhled na město....taky mi připomíná trochu Japonsko....

    OdpovědětVymazat
  4. [2]:Máš pravdu, je to krásná ukázka zahradní architektury městské zahrady....počítám ještě s fotkama z jara či léta...myslím že se tam teď budu pohybovat častěji

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně udržované, upravené. Na jaře a v létě to musí být opravdu oáza klidu.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky z krásného místa. Dokážu si představit, jak to tam musí být nádherné, když všechno kvete.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:Já to tam zažila v pozdním létě a bylo to moc hezké, ale na jaře to musí být taky něco

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné, procházka kouzelná

    OdpovědětVymazat
  9. Hmm, tam by se to procházelo

    OdpovědětVymazat
  10. Zahrady jsou krásně zrekonstruované. Také se mi líbí zeď s kříži. Vůbec je tam hezky. Musí tam být v létě pěkné posezení. Nápad s mlžením se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkné fotky. Ta modernizace je vidět snad všude, jen u nás ve městě zatím zádné moderní sousoší nemáme. Ale nějak mi ta supermoderna nesedí k tomu chrámu. ale je to jen o zvyku.

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Ono to naštěstí jako celek není laděné do historična ale spíš do moderna, takže se to tam docela hodí....

    OdpovědětVymazat
  13. Piaristický a kapitulní chrám jsem předloni taky fotila, Vendy, jenže tenkrát bylo všude kolem plno stavebního materiálu. Jak vidím na tvých fotkách, rekonstrukce je zřejmě dokončená a celý areál vypadá moc hezky. Díky za krásnou procházku.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Sice tam ještě není úplně všechno hotové, ale už to taky zas tak moc nepřekáží.Myslím že v létě už by to mohlo být všechno hotové....

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Na fotkách to není tak vidět. Dobře, že to vím, pojedeme do Litomyšle až na konci léta, pokud tedy vůbec!

    OdpovědětVymazat
  16. Je to nádhera. Hezky se to povedlo.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....