24 dubna 2013

Poprvé viděn i tady....

Podbílek šupinatý (Lahraea squamaria) jsem poprvé
stejně jako Kopytník evropský (Asarum europeanum) viděla u nás na chalupě v jedné rokli podél potoka. Zvláštní růžovobílé rostliny trochu připomínající červa či nějakou fantaskní rostlinu tu pokrývaly zastíněné stráně a vykukovaly z vrstvy loňského listí. Byl tam k nalezení na mnoha místech a já to brala jako normál. Když jsme se přestěhovali sem, a našla jsem tu podobná místa kde se navíc vyskytoval i kopytník, automaticky jsem čekala že tu bude i podbílek. Jenže nebyl....Nenašla jsem ho tu celých dlouhých 21 let. Až teď v neděli jsem na něj narazila jak se klubal vrstvou spadaného listí. Na místě kde se nedá říci že bych ho před tím neviděla. Ne, na místě kde chodím opravdu těch 22 let, každý rok v různá období jara stále a pořád. Na místě kde se opravdu nedá přehlédnut. Prostě tam nebyl a najednou je.
Je to zvláštní bylina nejen vzhledem ale i způsobem růstu a výživy. Je to parazit ale je možné že i zčásti masožravka. Nemá klasické listy, jen listeny, ale má květy i podzemí. Ty se opylují vlastním pylem, květy na lodyze nad zemí jsou otevřené a opylují se klasicky hmyzem. Po odkvětu a vytvoření semen lodyhy udumírají a rostlina žije dál pod zemí. Její oddenek může být až v hloubce 2,5 metru kde vytváří kořeny které pronikají do cévních svazků kořenů hostitelů na nichž parazituje. Je to léčivka tlumící epilepsii, ale je ve větším mnoství jedovatý. Pokud se v malém přidává do krmiva prý zvyšuje dojivost.







16 komentářů:

  1. Podle popisu je to potvora rostlina. Cizopasná a jedovatá, ale krásná.

    OdpovědětVymazat
  2. Zvláštní rostlinka, tady jsem nic takového neviděla. A na první pohled bych fakt řekla, že je to masožravka nebo cizopasník.

    OdpovědětVymazat
  3. Tyto květy jsem ještě neviděla .

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem ještě neviděla.

    OdpovědětVymazat
  5. moc pěkné, u nás již jistě také vylezly, jenže momentálně se k nim nedostanu....

    OdpovědětVymazat
  6. Zubovník šupinatý rastie u nás v dosť hojnom množstve. Prvé kvietky som tento rok videla presne 8. apríla a dnes dopoludnia naposledy Rastlina je zaujímavá, ale mne osobne sa nepáči. S tým rozmnožovaním je to čudné. Ja si napr. pamätám, že pred pár rokmi rástli na konkrétnych miestach fialky, posledné roky (zdá sa mi, že to je od posledného vyliatia Dunaja) tam nerastú. No zato rastú tam, kde predtým vôbec neboli. Napríklad na našom trávniku pri dome. Aj u vás bola túto jar záplava fialiek? Toľko som ich ešte nikdy doteraz nevidela.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tuhle rostlinu jsem ještě neviděla, nebo jsem se dívala špatně.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]:Tak trochu jak kytka z Létajícího Čestmíra !

    OdpovědětVymazat
  9. [3]:Počítám že tím jiným plevelem máš na mysli Bršlici kozí nohu jinak zvanou kerhát. A ty lampionky jsou Mochyně židovská třešeň. Jo tak ty já naštěstí nemám, ale má je mamina a taky s nima bojuje.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]:NO! Konečně taky někdo kdo krom Danky ví o co gou

    OdpovědětVymazat
  11. [6]:Fialky jsou krásný, voňavý leč neskutečně vitální plevel. Vím o čem mluvím. A mě letos kvetl kus terasy, ve spárách se zachytilo pár semínek a letos tam bylo takovejch fialek....v trávě jich mám jen trochu, asi tím, že se pořád seká nestačí se vysemenit. Ale tam kde mají příhodné podmínky se rozrůstají neskutečnou rychlostí....

    OdpovědětVymazat
  12. [7]:Já po ní koukala celých 21 let....a viděla až teď

    OdpovědětVymazat
  13. [9]:Bršlici, kozí nohu, mám kolem plotu, ale není jí tolik. Ten plevel je plazivý a má větší zakulacené listy a nekvete. Mám ho rubrice Zahrada na faře vyfocený. žádala jsem o radu, ale nikdo nevěděl. Ty jsi taková odbornice, třba bys věděla

    OdpovědětVymazat
  14. Podbílek jsem vyfotila loni i u nás. Je to hodně zvláštní kytka.

    OdpovědětVymazat
  15. Kytka co je částečně masožravá a má květy pod zemí, to musí být pěkná potvůrka. Já to vidím poprvé

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Je to zvláštní úkaz, připouštím....na té chalupě jich byla plná stráň, rostly tam pod lískovými keři velice hojně právě společně s Kopytníkem evropským. Pak to tam oplotily a z té rokle udělali nejdřív pastvinu a pak vyhnali krávy a nasadili tam daňky, divočáky a divoké krůty....pak už jsem tam nikdy nebyla...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....