16 listopadu 2011

Zase mi uniká význam....

....a čeho že? No to máte tak....Včera přišel můj syn z ÚP celý rozčilený a oznámil mi co mne také čeká. Pan ministr si totiž vymyslel fintu na potírání tzv. "černého zaměstnávání" lidí, kteří jsou vdení na ÚP. A tak se již nebude chodit na pracák ale CzechPoint na poště kam příslušný nezaměstnaný bydlištěm patří. A tam se bude chodit třeba i třikrát týdně a v různý čas. Pan ministr si od toho slibuje cituji : "Že tito načerno zaměstnaní nebudou mít tím pádem čas na to aby dělali na černo a budou se urychleně snažit najít si zaměstnání stálé. "
Tečka, konec. Jenže. Pokud jste přišli na pracák před tím a byla vám dána umístěnka, vaší povinností bylo se jít na dané místo ukázat nebo ho přijmout. Odmítnout bez důvodu jste mohli umístěnky dvě, při třetí jste buď museli nastoupit nebo mít od doktora vyjádření, že tuto práci nemůžete vykonávat. V této nové úpravě vy jdete na poštu, tam vám úřednice za přepážkou vyjede nějaký papír s možnými místy, ale pozor, už není vaší povinností je přijmout!!! Áha, a teď mi řekněte, kde je to vylepšení. Dostanete hned další termín kdy zas máte přijít a sbohem...
Takže mi s toho vychází jen to, že zase díky pár vyčůránkům budou otravovat lidi, kteří si dlouhodobě nemohou najít místo buď vzhledem k svému věku (můj případ) nebo k svému zdravotnímu stavu (dtto). A navíc náš region je vzhledem k absenci jakéhokoli průmyslu (ten rozvinutý textilní byl bohužel totálně zlikvidován) je tím pádem mezi těmi, kde je nezaměstnanost nejvyšší a nejdlouhodobější. Dalším nezanedbatelným faktem je, že musíte vždycky někam dojíždět, a to něco stojí...Takže kde na to brát, pokud nemáte podporu, sociální dávky ani žádný další jiný příjem? A ÚP ani ministerstvo vám to neproplatí. A to již nemluvím o tom, že zrovna u nás na vsi autobusy jezdí od šesti do deseti dopoledne čtyři, a odpoledne do šesti večer o jeden víc. A to ještě nám je od prosince totálně překopou, nebude tu už jezdit městský autobus ale jen dálkové spoje....jsou vsi kde autobus jezdí jen dvakrát denně.Jestli se bude dát domluvit na nějakou hodinu to se dozvím až půjdu já na pracák, a jak to bude s omluvou když nepřijdete to taky. Ale vím tím pádem jedno, že mi skončí možnost se alespoň párkrát v roce dostat na tejden odsud pryč.

Ať se na to dívám jak se na dívám, nějak v tom nevidím nic co by mělo být prospěšné a vymýtilo zaměstnávání na černo. A už vůbec něco co by lidem napomohlo práci sehnat. Jen je to velký humbuk bez hlavy a paty a zbytečná buzerace. Prostě zase jeden zákonný paskvil který naši "drazí" a to do slova a do písmene, zákonní zastupitelé ve stavu nevědomí odhlasovali.
Zajímal by mne velice váš názor na tento problém....

12 komentářů:

  1. Kromě toho, že se zřejmě bude muset zaměstnat víc poštovních úředníků za přepážky, mě tedy, stejně jako tebe, nenapadá, jak by to mělo řešit problém s "černými dušemi"

    OdpovědětVymazat
  2. V Německu, v době začátků, když jsem byl nezaměstnaný, mohl jsem opustit na delší čas své bydliště a jet třeba na dovolenou. Jen jsem to musel nahlásit na kolik týdnů a od kdy do kdy to bude a bylo vše v pořádku.  Možná že to bude tak možné i v Čechách.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: To je právě to, a nejen že budou fronty ale podle mne si to pěkně ty nafrněný dámy za přepážkou užijou až jim tam budou stát ty fronty cikánů a jinejch existencí který na pracák chodili. Je mi to prostě nepochopitelný jako skoro všechno co v poslední době naši milí politici ve svých mozcích zplodili a zákonodárci jim to oslovsky odkejvali a schválili.

    OdpovědětVymazat
  4. Mysli na jedno-nic se nejí tak horké jak se to uvaří!Já jsem slyšela zase jinou perličkuěti českých rodičů chodící v zahraničí do školy musí jednou za rok dělat vyrovnávací zkoušky v češtině.(Je mi záhadou jak to mají dělat lidi žijící třeba v Austrálii?)Nebo abych dostávala český důchod musím zasílat potvrzení o žití ověřené zdejšími úřady,třeba každý měsíc.Jinak se vyplácí vždy pozpátku(třeba 1 rok).A to máme sjednocenou Evropu.

    OdpovědětVymazat
  5. Jo pěkně blbě sjednocenou . Taky si říkám, že to snad nebude tak na prd. To se všechno uvidí jak to bude vypadat v praxi....

    OdpovědětVymazat
  6. JO,VENDY,SOUHLASÍM S ČLÁNKEM,TAKY SE MI TENTO PROBLÉM TÝKÁ.JSEM FAKT ZVĚDAVÁ,JAK TO BUDE DÁL.

    OdpovědětVymazat
  7. Tenhle problém se mně netýká , aspoň zatím, jinak souhlasím s tím , kancelářská krysa vládne světu a důležitá rozhodnutí se dělají od stolu , bez znalosti věci , hlavně , že si nato někdo odfajfkuje činnost a dostane ji královsky zaplacenou.   

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: U nás se to praktikovat nedalo, to záleží na lidech..Když jsem před lety byla jednu chvíli na ÚP, byl čas prázdnin a baba mi napsala termín na čas, kdy jsme měli být na Moravě..řekla mi, že nemám nárok na dovolenou, že se musím hlásit.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: To je právě to, čeho se taky bojím. Za prvé když máme výstavu někde okolo Prahy jezdíme už někdy ve čtvrtek a většinou se vracíme v pondělí. Jestli s nimi nebude nějaká možná domluva tak jsem v řiti. A zůstat na chatě přes týden? Tak s tím jsem asi skončila....a tím pádem jsem i skončila s....však víš

    OdpovědětVymazat
  10. Ono se ne nadarmo říká, dej blbovi razítko, dáš mu moc. To se týká pošt. Nevím, jakou kdo má zkušenost, ale na poště se to hemží blby a neochotnými pracovníky. Nechci strkat všechny zaměstnance pošt do jednoho pytle, mohou se mezi nimi vyskytovat i slušní, ochotní a vstřícní lidé, ale moje zkušenost s touto institucí je převážně negativní. Kdykoli jsem nucena jít na poštu, mám zvednutý adrenalin.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: To je paskvil z ministerstva práce. Když jsem byla na pracáku poprvé, tak jsem tam chodila každý měsíc. A pokaždé mi tam pracovnice přede mnou sjížděla na obrazovce volná místa. Když tam byla dcera tak chodila každých čtrnáct dní. Pracovnice sjížděla obrazovku a dávala jí tipy. Ovšem všechny už byly většinou neplatný, takže za tu dobu nebyl schopen si ÚP aktualizovat volná místa. V době počítačů....teď chodím jednou za čtyři měsíce, aktualizace veškerá žádná, pracovnice se mě zeptá jestli jsem si něco našla a na obrazovce pouze vyplňuje kolonky do těch jejich statistik.... o rekvalifikacích nemají ani páru, protože neexistuje žádný seznam který by měl ÚP k dispozici, to si musíš shánět přes různé portály.A to ještě polovina z těch kurzů se jim nelíbí, protože nemají akreditaci ministerstva. Anebo když si něco vybereš a je víc pořadatelů, vybíraj oni. Ne že si vybereš ty kurz který je nejblíž, nebo je levnější. Ne. Oni vybírají, a hádej jak. A co se týče pošty mám naprosto stejné zkušenosti z pracovnicemi na přepážce jak ty. A to musím říct že jak dcera tak její bývalý přítel u pošty dělali, respektive ještě dělá. On vozí balíky. Nadře se jak soumar a peníze nic moc. Ale ty nafoukaný nány na přepážkách se chovají jak carevny. Takže zase v skrytu duše jim to zlomyslně i přeju....

    OdpovědětVymazat
  12. Nějak to nepobírám. Sice jsem o tom už trochu zaslechla, prý to nebude muset podstupovat každý, ale.. jakou tohle má logiku?? Jak to pomůže proti zaměstnávání načerno?? Ach jo

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....