03 července 2012

Tichá bolest....

V jednom komentu už si nějak nepamatuju u koho, mne připoměla jedna poznámka o zakopané a zapomenuté slivovici jeden nádherný film. Jmenuje se Tichá bolest a vypráví o velké lásce vnuka k dědovi, o hledání bečičky s tou nejlepší slivovicí a vůbec o letech padesátých na Valašsku a o službě u Černých baronů - PTPáků. A ač natočen v roce 1990 není, nevím proč, z těch filmů které se stále na obrazovkách televizí točí dokola, a přitom je v něm úžasným způsobem ztvárněno právě ono trpké období padesátých let s jejich vykonstruovanými procesy.

Malý Janek Kadavý je svědkem toho, jak STB odvleče jeho otce jako zločince, odsoudí a nakonec popraví jako nepřítele lidu. Jeho maminka dlouho otcovu smrt nepřežije a Jankovi zbývá jen jeho dědeček, moudrý a laskavý člověk. Vychovává Janka tak aby se za žádných okolností nesklonil před ponižováním, útlakem a zlovůlí bolševického režimu, jímž je jeho rodina pronásledována. A zároveň mu stále vštěpuje smysl pro pravdu a spravedlnost. Janek dospěje a jako většina jemu podobných nastoupí na vojnu k PTP. I zde dál pokračuje jeho pronásledování a šikanování a zažívá velmi nepěkné chvilky. Ať již na vlastní oči viděnou smrt kamarádů, které nažene agilní velitel i z tankem do bažiny a oni zde zahynou, tak i pronásledování za nedovolené opuštění posádky, když nedostane dovolenou na pohřeb toho jediného kdo mu z celé rodiny zůstal - jeho milovaného dědečka.
Celým filmem se jako červená nit vine hledání jedné zakopané a zapomenuté bečičky té nejlepší slivovice, kterou dědeček schovával na slavnostní příležitost až Janek vystuduje vysokou školu, až se ožení, ale nikdy jí i přes to že je přesvědčen že ví kde hledat, nenajde...

Film natočil v roce 1990 režisér Martin Hollý ml. podle autobiografického scénáře Jiřího Křižana s hudbou Svatopluka Havelky (ano otcem režiséra, herce, zpěváka a hudebníka Ondřeje Havelky) a do hlavní role dědečka obsadil Rudolfa Hrušínského, který si opět střihl roli která mu tak seděla. Moudrého a láskyplného člověka, kouzelného dědečka a životního glosátora. Stejně jak ve filmech Smrt krásných srnců, Zlatí úhoři nebo Slavnosti sněženek....
V roli Janka se objevil méně známý herec Ivan Jiřík, který zdárně Rudolfu Hrušínskému sekundoval. V dalších rolích Vítězslav Jandák jako fanatický velitel, který nakonec svým fanatismem přivede do hrobu jak sám sebe tak i nevinou posádku tanku, jako Jankovi spolubojovníci se objevili Martin Dejdar, Jiří Langmajer, Jiří Pomeje aj.

Podle mne tento film je to nejlepší co se v devadesátém roce natočilo o PTP a stojí opravdu za shlédnutí....a to i na YouTube.


2 komentáře:

  1. Mám dojem, že jsem film kdysi viděla, ale osvěžila jsi mi tímto paměť, díky.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: No není to třeskutě k smíchu, ale ani o komické situace tam není nouze....a ano, stojí za podívání....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....