29 května 2012

Detaily stavební.....

Nějak poslední dobou podezírám můj foťák, že se fláká při ostření. Páteční focení mi jen nahrálo, když jsem zjistila, že všechny fotky jsou neostrý. V pondělí při zpáteční cestě jsme se ještě stavovali na Mníšku koupit něco na doma k jídlu a jak jsem čekala v autě na manžela, napadlo mne pořádně foťák prozkoušet. A to i na focení s digitálním zoomem. Tam se většinou vždy ukáže jestli je opravdu ostření dobré nebo ne. S čím mám tedy větší problém je udržet foťák v klidu, než to cvakne. Ale ukazuje se že stabilizátor to v pohodě zvládá. Vzala jsem si na paškál tentokrát detaily na zámku....







Nakonec detail korouhvičky z věže na prvním snímku.


Stála jsem od zámku zhruba dvěstě metrů ale je vidět že ostření je zřejmě v pořádku. Takže to fiasko z pátku spíš bylo opravdu způsobené různě se doplňujícími světly ve foayer, od denního, přes umělé a blesk, nebo jsem volila špatné nastavení, což bude nejpravděpodobnější.....

10 komentářů:

  1. Krásné stavební detaily. Pěkně jsi je vyfotila.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tyhle krásné zdobné prvky se mi na starých stavbách líbí nejvíc. Říkám si - koho napadlo takové zdobení, a proč? Jen z estetických důvodů? Nebo kvůli odlišnosti? Je to charakteristický podpis určitých stavitelů?

    OdpovědětVymazat
  3. Reliéfy dveří a oken často nahrazovaly domovní čísla . Zkrátka byly lépe zapamatovatelné .

    OdpovědětVymazat
  4. Nejdřív jsem četla "detaily svatební"!

    OdpovědětVymazat
  5. Dnešní stavitelství postrádá umění detailů. Tedy detailů zajímavých a hlavně vkusných. Ony přebalustrádované domy, či jinak vylepšené rezidence jsou jen rádoby nápodobou. Nevím čí je to chybou, jestli architekt sám příjde z takovou zhovadilostí, nebo to je přání zákazníka a on se skřípěním zubů to tedy navrhne . Je málo domů o kterých by se dalo říct že jsou zajímavé. Možná líbivé na pohled, ale zajímavé?

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavě jsi to nafotila,já můžu jen říct,že lastury jsou spjaté s Měsícem,to znamená barokní styl.V baroku se nosily i v módě límce,hodně vysoké a podobné mušli nebo lastuře.

    OdpovědětVymazat
  7. A ještě taková zajímavost,do korouhví se ukládaly dokumenty,co se týkaly budovy,třeba její stavby a tak. Samozřejmě né originály.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Ale to vůbec ne, naopak, moc se mi tvé znalosti líbí a já se z nich také poučím,a myslím že nejen já....jen klidně své postřehy, rady a vědění vkládej dál!

    OdpovědětVymazat
  9. [6]:Ono ještě k těm piniím a číslu tři,které může být spojené s třema sudičkama.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Na tom zámku jsou tři věže ....ale to je dáno tím, že majitel byl jen baron a jako takový nesměl mít věže čtyři....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....