08 září 2012

Akácie, trny a dokonale sladěné auto....

Už několikrát jsem šla okolo jednoho docela nenápadného keře vysazeného na kraji cesty. Nikdy jsem ho pořádně nezkoumala až ve středu když jsm se vracela od rybníků. Není vysoký, tak dva a půl metru, má zajímavě speřené listy a když jsem se šla podívat blíž zjistila jsem že tedy má sakra trny! Je to totiž Akácie trnitá, domovem z Afriky. A ty trny jsou opravdu dlouhé a navíc ještě z malými bočními trny, takže vypadají jak malé harpuny. Tento keř dokáží konzumovat jen sloni a žirafy. Ale jak to dělají, to je mi záhadou. Trny jsou opravdu silné, ostré a pevné. Chtěla jsem si jeden odlomit ale vůbec to nešlo a nechtěla jsem riskovat že mi probodne ruku skrz naskrz. Mohou totiž měřit kolem deseti centimetrů.

Vypadá vcelku neškodně, zelený stromek, hezké listy.....


Ale stačí se podívat na kmen....


A pak do koruny na nejvyšší větve....


Působí docela hrozivě, což?
Už několikrát jsem tu zmínila satelit který tu na louce uprostřed lesa vyrostl. Jsou tu domy malé, větší i velké. Některé jsou docela hezké, z jiných se mi ježí chlupy hrůzou. Tenhle je mi docela sympatický protože preferuje to co já mám ráda. Světlo a výhled ven. I když já bych volila ten výhled opačně, protože z druhé strany je krásně vidět na město a hlavně na v noci osvícenou kapli sv. Maří Magdalény která stojí v kopci nad Mníškem uprostřed nádherného bukového a dubového lesa, takže podzimní výhled na něj je úchvatný.


Majitel vedlejšího domu šel ještě v dokonalosti dál, perfektně sladil barvu fasády s barvou autaSmějící se


A to je ze zámecké procházky všechno. Další budou zase kytičky a příroda.....


9 komentářů:

  1. Z trnů jde strach. Určitě je domorodci používali jako zbraň.

    OdpovědětVymazat
  2. Kde se ve středních Čechách vzala tropická akácie .  ( " Utekla " někomu ze skleníku )? Ale trny má pořádné , taky bych si jimi nechtěla propíchnout ruku .

    OdpovědětVymazat
  3. Akácie se mi líbí, její trny vůbec.

    OdpovědětVymazat
  4. Trny akácie působí opravdu děsivě, takhle zblízka. Skutečná zbraň, a pak že se rostliny neumí bránit!

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Já si domnívám že ano, jako harpunky na lovení ryb. A hlavně z akácie stavějí ohrady pro dobytek. Teď když vidím ty trny tak se ani těm lvům a ostatním nedivím, že si nechtějí natrhnout své krásné kožíšky

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Dneska se dá normálně koupit v květinářství nebo hobby marketech jako malý stromek. U nás ve Třebové jsem jí nafotila na jaře prodávali jí tam v květinářství kvetoucí.

    OdpovědětVymazat
  7. [3]:Hele dneska už jsou různé parní mašinky na mytí oken takže to takový problém už není a navíc takové volné plochy bez dělení se myjí velice dobře.

    OdpovědětVymazat
  8. VendyW Po8/9/12 15:24

    [4]:Podle auta a velikosti toho domu bych tipovala to první, ale taky to mohla být prostě jen náhoda. I když i tenhle dům patří k těm hezčím.

    OdpovědětVymazat
  9. Já si taky potrpím na sladené barvy ,u toho prvního domu ale nesedí(bohuzel)ty proporce oken,coz je skoda.Ty trny pusobí velmi obranyschopne,taky obdivuji ty zirafy a slony,ze si na nich pochutnávají,ale oni zerou jenom ty listy a to velmi sikovne....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....