07 dubna 2012

Ani kytičky nesmí chybět.....

Co by to bylo za procházku za jarem bez kytiček.
Pár jsme jich po cestě samozřejmě potkali a já nafotila...


Plicníky, devětsily, podběly, sasanky či prvosenky.....vše co si račte přát. Ty vysoké listy které vypadají jak hyacinty jsou listy podzimních ocúnů.




Zvláštní je, jak člověk když chodí s foťákem najednou vidí co dřív neviděl. Vím že tu hodně roste medvědí česnek. Vynikající léčivka a krásná i když hodně invazivní rostlinka. Její listy opravdu chutnají jak česnek a tak je tu lidé sbírají a buď je mrazí, nebo nakládají do oleje a já ještě četla u Rucoly rozmixovat s olivovým olejem a je z toho základ na dobré pesto. Ale i jen tak nadrobno nasekaný a nasypaný na chléb z máslem či zamíchaný do tvarohu je velká mňamka. A letos poprvé jsem tuto bylinku i uviděla, na notoricky známých procházkových místech kde jsme už byli snad tisíckrát, ale letos poprvé jsem se DÍVALA a VIDĚLA a sbírala. Jen tedy opatrně, abych zbytečně neškubala něco co pak vyhodím. Zvolila jsem rozmixování s olivovým olejem a teď je uskladněn ve skleničce v lednici. Má i krásné květy, ale ty budou až později.....


Listy dost připomínají konvalinky, takže pro neznalé kteří by se s touhle bylinkou potkali a také si chtěli listy nasbírat, nejdřív kousek utrhnout a pomnout v ruce a poté přičichnout. Pokud ucítíte charakteristické česnekové aroma jste správně a můžete bez obav sklízet...

5 komentářů:

  1. Mám ráda divoké prvosenky , vítají k nám jaro a když je zahlédnu kvést , tak vím , že jaro opravdu přišlo , byť by i padal sníh .

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Máš je v samostatném článku....

    OdpovědětVymazat
  3. Ajta, při pohledu na poslední obrázek je mi jasné,že bych měla konvalinkové pesto!

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: No mně to napadlo hned, že by ta záměna byla skoro stoprocentní a když by měl někdo rýmu.....normálně to je cítit, když je trháš, ten česnek pěkně táhne.... . Tady těch petrklíčů je naštěstí dost. Jen se tam už teď hůř fotí je to tam samá větev a šlahoun od ostružin tak jsme se tam pěkně se psama motali. Je to tak trošinku a ve zmenšeném takový výskytiště jak ty bledulky.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....