06 února 2012

A máme to za sebou....

Tak první výstavní víkend v nové sezóně je za námi, a dopadl přesně tak jak jsem čekala že dopadne pro mě, ale ne tak jak si asi mysleli jiní že dopadnou. Ale popořádku. Bobeš byl přihlášen do kategorie šampionů, neb na to má nárok. Spolu s ním byli ještě dva krásní pejskové od nás a jeden pejsek z Itálie. Ovšem za to super šampion, alespoň dle doposud získaných počtu šampionátů z různých zemí. Jen zatím ten český nemá. A nějak to vypadá, že mu není souzeno ho zatím dostat tak jednoduše jak ty ostatní. Sice se přiblížil ale jen díky tomu že zdědí čekatelství po pejskovi který už titul má. Ale tím vás nehodlám zatěžovat, protože ten kdo nepronikl do systému šampionátů a čekatelství, toho to bavit nebude.Já na to potřebovala dva roky a stejně ještě pořádně nevím kdy kdo o co v kruhu právě jde.
Náš sobotní rozhodčí byl Švéd a velká kapacita v ranku mezinárodních rozhodčích a na dandíky vůbec. Takže většina lidí se přihlásila jen proto, aby měla od něj posudek na svého psa. Já neznalec rozhodčích proto, že chci ulovit ještě nějaký šampionát. Musím ale říci že mi v té konkurenci která byla bylo jasné že protentokrát nárok nemáme.
Posuzování bylo objektivní a každý rozhodčí dává u psů při něm důraz na něco jiného. A tak se může stát, že jeden den jde pes na první místo aby druhý den skončil jako poslední. Což se také i stalo. Ovšem k ohromné nelibosti majitelky.
V neděli pro změnu posuzoval Fin a musím říci že opravdu přísně. Ostatně již vloni na klubové výstavě jsme měli možnost tuto přísnost poznat i od finské rozhodčí a specialistky na toto plemeno. Navíc ještě došlo k určitému incidentu kdy onen italský superpes nastoupil až v okamžiku, kdy jsme již měli v kruhu odchozeno jedno kolo. A nastal mazec. Okamžitě se zvedla vlna odporu v řadách fanoušků pejska který v sobotu vyhrál a byl vznesen protest proti tomu, aby byl opozdilec vůbec hodnocen a nejlépe aby byl vykázán z kruhu vůbec. Jenže to je věc která je plně v kompetenci rozhodčího, zda opozdilce potrestá tímto způsobem a tak se nakonec po několika konzultacích s českými rozhodčími rozhodlo, že může pes pokračovat. A došlo k té kuriozní situaci, že sobotní vítěz skončil poslední a vyhrál pes jehož majitelka to vůbec nečekala, zvlášť když nebyl v srsti. Ale je to pes opravdu krásný a jak je vidět má i jiné kvality kvůli kterým vyhrál.
Co mne všem zklamalo, no, i když od té chovatelky to člověk mohl čekat, její hodně hlasitá a vulgární reakce na umístění psa. Ještě že ten rozhodčí neuměl česky!
Docela již začínám chápat, proč se dost chovatelů nebo majitelů výstavních psů od vystavování odklání, protože ony různé "kliky" které vznikají a které se snaží některé rozhodčí ovlivňovat, nebo alespoň jedovatými řečmi otravovat ostatním vystavování to můžou slabším povahám i pěkně zprotivit. Možná by nebylo na škodu ještě více zahraničních rozhodčích.
No a my? Tak jak jsem předpokládala, v sobotu čtvrtí a v neděli k mému překvapení třetí. I když se pan rozhodčí hodně dlouho rozmýšlel, evidentně se mu líbil onen opozdilec, ale nakonec usoudil, že dát ho na první místo by znamenalo opět obrovský poprask tak mu moudře přisoudil místo druhé. No je vidět, že v Itálii neznají naše přísloví Kdo pozdě chodí sám sobě škodí....
Ještě jedno mne v neděli čekalo, a to premiérové předvádění chrta. Ještě že mám toho svýho zlatýho dandíka s kterým se normálně chodí a nemusí se s ním běhat!!!! Naštěstí je kamarád Robo hodný a klidný a nezabil mne, když BOB dostal jiný pes Mrkající.

MVP DUO CACIB BRNO sobota V4, neděle V3. Sobota rozhodčí Dan ERICSSON (S) neděle rozhodčí Juha PALOSAARI (SF)

7 komentářů:

  1. Ale určitě znají v Itálii "kdo maže, ten jede..."

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Jo, něco jsem už v tomto smyslu o paní chovatelce slyšela v Rakousku na výstavě, že pořádá pro rozhodčí všelijaké veselice apod. Nevím, neznám proto nesoudím. Jako chovatelka má ale opravdu velmi kvalitní odchovy a vlastně můj Bobeš má taky její krev v linii. Jeho babička je dovoz z jejich chovné stanice. Ale když už jsme u přísloví

    OdpovědětVymazat
  3. Sice tomu vůbec nerozumím , ale gratuluji k pěknému umístění.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak pro mne to v konkurenci momentálně nejhezčích psů radost udělalo. Řídím se tím, že V4 pořád znamená výborný čtvrtý, taky by tam mohlo být VD jako velmi dobrý nebo D....

    OdpovědětVymazat
  5. Také se připojuji s gratulací Bobešovi a jeho paničce.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemohu si pomoct,ale me se libi Bobes nejvic!Hlavne to vybarveni,a hlavne abys mu nasla peknou fenecku aby byly pekne deti!

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Jó, to spíš než na mě záleží na majitelích feneček jestli si nás vyberou...o Bobešovi vědí, ale jsou tu jiní psi kteří jsou všem doporučováni a s tím já nic nenadělám. Snad to vyjde v tom Německu. A když ne, tak se holt nezblázním.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....