17 dubna 2012

Znáte kvíčalu?....

Tedy jinak, než jen jako pochoutku hradních pánů? Nevím kolik z vás ji někdy v přírodě vidělo a navíc i ví o jký druh zpěvného ptáka se jedná. Tak tedy jedná se o drozda, neboli drozda kvíčalu latinsky Turdus pilaris a je to náš nejpestřeji zbarvený drozd. jsou to tažní ptáci, kteří odlétají v říjnu a listopadu a vrací se v březnu a dubnu. Vyhledávají starší porosty okolo potoků, řek a rybníků a místa sousedící s vlhkámi loukami a pastvinami.....
A přesně na takovém místě tady se hojně zdržují...


Potok...

A kvíčala.... ze zadu....


a zepředu...


a paní máma to kontroluje ze stromu....





6 komentářů:

  1. U nás se zabydlely na zahradě, dost často jsou tu vidět.

    OdpovědětVymazat
  2. Já je viděla poprvé až tady, protože tady mají ty nejlepší podmínky, břehy potoků zarostlé stromy, pastviny, hřiště nebo louky. Do té doby jsem znala jen ten název.

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, to je skvělý úlovek, to se ti opravdu povedlo. Já mám s focením ptáků problémy, nechtějí chvilku posedět!   

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Pomalé pohyby a zoom na maximum a ještě výřez...to je celé. Naštěstí u tohodle foťáku je ten optický zoom hodně kvalitní tak to celkem jde.

    OdpovědětVymazat
  5. Kvíčalu znám. V roce 1985 si vybudoval páreček hnízdo na stromě před naším kuchyňským oknem. Hnízděčko vymazali blátem a bylo v něm pět vajíček. Dvě potom někam odnesli a ze zbylých tří se vylíhli malí drozdíci. Pozorovali jsme je denně a viděli, jak sameček nosí krmení, zatímco samička seděla a při dešti roztahovala křídla, aby pokryla celé hnízdo. Z holátek se stali krásní mladí ptáčci a rodiče je později učili létat. Tohle přírodní divadlo už se nikdy neopakovalo. Strom už před oknem nemáme, ale drozdy občas u nás vídám.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Já takhle pozorovala na chatě normální drozdy, udělali si hnízdo ve smrku přímo proti kuchyni a tak jsem je za záclonou pozorovala v přímém přenosu a pak ještě na trámu si tam udělal hnízdo takovej malilinkatej ptáček a na toho jsem zase koukala z lodžijky. Byl tam tři roky za sebou, pak mu hnízdo sfoukl vítr a už si tam nové nepostavil.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....