17 dubna 2012

Jmelí....

Na odbočce do Rybníka roste u silnice velký javor. V jeho koruně je spousta velkých koulí jmelí. Má dlouhé protáhlé listy, na rozdíl od jmelí třeba z jehličnatých stromů, které má lístky menší a kulatější....Pokud si chcete vypěstovat své vlastní, musíte ale vědět, že pokud vezmete kuličku jmelí třeba právě z javoru a dáte ho třeba na jabloň z největší pravděpodobností se neujme. Každé má jiné specifické nároky na růst a svého hostitele...




Tahle fotka byla hodně nazoomovaná a ještě je z ní výřez, takže není už tak kvalitní, ale je na ní vidět zárodek podobné velké koule. Ale to bude trvat ještě hodně let než doroste. Jmelí roste opravdu pomalu...

7 komentářů:

  1. Jmelí je na různých stromech vidět dost často, ale nejvíc jsem ho viděla v Pohansku, to jsem tedy zírala! Mám to i někde na blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Já zas v Německu na cestě do Drážďan, tam byly ty stromy obalené. Také jsme na to nejdřív koukali co to vlastně je, než nám to docvaklo

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy jsem jmelí na stromě neviděla . Jsou to pořádné koule . Pokud tam vylezeš , máš ozdobu na Vánoce zdarma. A nebo ještě vyděláš . Doufám , že není chráněný .

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: mám dojem že je, a je to vysoko a blbě by se mi tam lezlo. Spíš uvažuji o tom si ho tady dát na nějaký strom na zahradě, jen sehnat dárce a dobrého hostitele.

    OdpovědětVymazat
  5. Nejvíc jmelí jsem viděla ve Francii před Paříží, stromy jsou tam "obalené". V Německu je ho opravdu spousta podél dálnice z Drážd'an do Görlitz. U Prahy jsem ho viděla v lese kolem Třebotova, dokonce můj kolega tam na něj chodí.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Tak, tak, byla to posvátná rostlina druidů....ještě taky když jezdíme do Prahy přes Heřmanův Městec, tak tam je ho na lípách taky spousty. A na chatě jsem ho viděla poprvé i na borovicích, dokonce jsme jednu měli s jmelím taky, než nám jí tam ČEZ skácel..

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem videla nejvíc jmelí na jih od Paríze,podél Loiry,bylo tam hodne vlhko,ale jenom na listnatých stromech.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....