04 září 2024

S malou odbočkou přes ...

 

.... kulturu než se opět vydáme na výlet.
Tou odbočkou je shlédnutí živého recitálu Marta na ČT art. Tato inscenace patří do řady životopisných představení letní scény Musea Kampa představující životy několika známých českých osobností z oblasti kultury. Jsou to představení Meda, o zakladatelce Musea Kampa a mecenášce Medě Mládkové, Forman o režiséru Miloši Formanovi, Werich o herci Janu Werichovi.
Jasné tedy  je, že Marta je o zpěvačce Martě Kubišové. Vznikl v roce 2022 ke zpěvaččiným 80. narozeninám. Zpěvačku v něm ztvárňují Hana Holišová a Berenika Kohoutová. Já naštěstí trefila představení s Hanou Holišovou, o které vím, že krom herectví naprosto skvěle zpívá. A rovnou říkám, že být to s Berenikovou Kohoutovou, tak bych se nedívala. Já tak nějak s touhle herečkou mám problém. Není mi dvakrát sympatická, a co se týče zpěvu tak mi taky moc nesedí. 
Zato když zpívala Hana Holišová, tak prostě slyšíte Martu Kubišovou. I co se týče fyzické podoby, je výborná. Představení je průřez životem zpěvačky od dětství, až do doby kdy znovu v roce 89 nastartovala pěveckou kariéru. Samozřejmě nesmí chybět i její spolupráce s Václavem Neckářem (Denis Šafařík) a Helenou Vondráčkovou ( Zuzana Stavná). Pěvecká čísla jsou věrnou kopií televizních vystoupení a klipů včetně kostýmů, nechybí ani ona známá "scéna" setkání s Alexandrem Dubčekem na letišti kdy spolu s Ivou Janžurovou mu chtěla předat jako dárek řetízek s přívěskem, aby z hrůzou zjistila, že jí někde s krabičky vypadl. 
Přestože toto představení trvá bez pár minut tři hodiny, zaujme a vtáhne vás od prvních minut. Překvapením může pro leckoho být, a já nejsem výjimkou, herci v doprovodné kapele, kteří výborně hrají na hudební nástroje. Tak u Vojty Havelky a Igora Orozoviče to až takové překvapení není, ale u ostatních, třeba u Jana Meduny, který je mimochodem i výborný dabér, jsem na jeho výkon jako trumpetisty koukala jak puk.
Možná úplně obsazení role Heleny Vondráčkové slovenskou herečkou Zuzanou Stavnou není to pravé ořechové, hlavně co se týče pěveckých partů, jinak ale myslím všechno šlape jak hodinky. 
Za mě je tohle představení na jedničku z mnoha hvězdičkami. Pokud jste ho někdo viděl v obsazení s Berenikou Kohoutovou, Janem Cinou a Sárou Sandevou viděl, napište mi jak se vám líbil.....



Marta - Hana Holišová


Helena - Zuzana Stavná


Vašek - Denis Šafařík (má úplně stejný hlas jako mladý Václav Neckář)


Igor Orozovič - klavír, Bohuslav Ondráček, estébák

Jan Meduna - trumpeta, Jan Němec (první manžel M.K.), Waldemar Matuška


Anežka Hessová - akordeon


Marie Štípková - alt saxofon


Pavel Neškudla - basová kytara, Jan Moravec (druhý manžel M.K.)


Petr Vršek - housle, Darek Vostřel


Vojta Havelka - kytara, Karel Gott (nic moc), Václav Havel (geniálně)


Petr Zeman - bicí






















21 komentářů:

  1. Anonymní4/9/24 18:43

    Viděla jsem na Artu. Moc se mi to líbilo. A byl to opravdu Neckář)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, on mu je Denis Šafařík podobný i fyzicky, tedy až na to že je fákt šíleně hubenej.... ale hlasově to je přesný.

      Vymazat
  2. Viděla jsem a moc se mi líbilo.Holišová je skvělá.Na ČT art dávají večer hodně zajímavých hudebních pořadů.Hlídám si ho.Vendy,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že je skvělá zpěvačka - chameleon ukázala v první řadě Tváře, kdy vystřihla Edith Piaf takovým způsobem, že člověku běhal mráz po zádech. A tak tomu bylo v každém kole, a nebylo překvapením že celou první řadu vyhrála. Berenika Kohoutová se také účastnila, ale ta mě nepřesvědčila ani jednou, že je dobrá zpěvačka. Jo, art je v tomhle hodně dobrý, já už na něm viděla spoustu zajímavých dokumentů i filmů nebo divadelních či hudebních představení.

      Vymazat
  3. Jen malá faktická poznámka: K pověstnému setkání Marty Kubišové a Ivy Janžurové s Dubčekem nedošlo na letišti, ale na schodech tehdejšího ÚV KSČ (dnes ministerstvo dopravy) u Vltavy :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak v té inscenaci to tak vyznělo, protože tomu předcházela scéna z pařížských vystoupení a vypadalo to jako by vystupovala z letadla a potkali se na letišti.

      Vymazat
    2. Nicméně scéna byla slovo od slova naprosto věrná.....

      Vymazat
  4. Anonymní5/9/24 09:21

    Lezarts
    Zábavné vzpomínky na minulost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak nějak ;-). Písničky na kterých jsem vyrůstala a doba kdy byla ještě Vondráčková paní zpěvačka. Teď už je to jen trapná Nesmrtelná teta Helena....

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Zkus iVysílání, možná tam bude k přehrání

      Vymazat
  6. Vidím, že hudebníci si střihli i hrané role, tomu říkám efektivita :-)
    Paní Kubišová si zaslouží oslavu, samozřejmě nehonosnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to je obráceně. Herci si střihli role hudebníků. Tam jediný Vojta Havelka spíš víc zpívá (u táty v Melody Makers) než hraje na divadle. A u těch které jako herce znám jsem byla opravdu hodně překvapená jak výborní jsou i hudebníci....ostatně v alternaci na akordeon hraje Vojtova sestra Rozálie Havelková a na trumpetu herec Petr Stach

      Vymazat
  7. Věděla jsem, že to na Artu budou dávat. No, co myslíš, pak mi to nějak uniklo.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba na iVysílání bude ke shlédnutí.

      Vymazat
  8. Neviděla jsem to, byla jsem zrovna venku na procházce, protože večer je příjemně. Televizi teď moc nesleduju. Jinak Bereniku také nemusím. Slyšela jsem ji v jednom rozhovoru a byla hrozně arogantní až sprostá. Taková nafrněná hvězdička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě ona ani její matka, Irena Obermannová není nic moc extra, ač si to o sobě myslí. Její kniha o vztahu s Václavem Havlem je pěknej škvár.

      Vymazat
  9. Včera u snídaně se zrovna dvě klientky o nějaké Martě bavily. Jedné se to líbilo, druhá z toho nadšená moc nebyla, prý jí to přišlo místy až směšné. Vůbec jsem netušila, o jaké Martě se baví, vím to teď až díky tobě. Tak díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, tak on divadelní recitál, jako divadelní představení je vždycky něco jiného, než klasický recitál zpěváka. Samozřejmě že to je hrané, prostě to je divadelní představení.....

      Vymazat
  10. Tal to jsem neviděla, ale Martu jsem měla ráda. A Bereniku fakt nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na nich vyrůstala, a měla jsem je jako trio moc ráda. Samozřejmě že tenkrát ještě i jako sólisty, než se mi Vondráčková zprotivila těmi věčnými soudy. Právě i s M.K.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....