29 srpna 2024

Letem světem parkem ....

 


.... v nejbližším okolí zámku. Po procházce skleníkem jsme se 
z kamarádkou vydaly projít do parku. Nejdřív jsme ale zašly do příležitostného baru v momentálně prázdné zimní zahradě, velkolepé to stavbě s vysokými stropy a sloupovím. Tady jsme si daly (já jako tradičně ) Aperol a pocucávajíc ho jsme pokračovaly dál k jezírku a odtud kam nás nohy a cesty vedly. Nebylo to ale moc daleko, protože jsme se musely vrátit k autobusu ....


Hned u východu z prvního prohlídkového okruhu je příjemné posezení. Kavárna ale ještě nefungovala


Minaretem jsme se pokochaly jen zdálky


Část parku u skleníku je přísně francouzského stylu





V krajinářské části parku je strom s hnízdem čápů ....


.... a dub, jehož spodní větve se plazí po zemi



Tento strom se jmenuje Zmarlika Jidášova. Je to zvláštní strom. Nejen že se na něm podle Bible oběsil Jidáš, ale její krásné fialovorůžové květy vykvétají přímo z kmene nebo kosterních větví, ale stejně tak i listy


Komu se nechce po parku chodit pěšky, může se vozit




Tentokrát jsme se dostaly do slepé uličky, ale aspoň jsme se pokochaly kvetoucími stulíky a na jednom z listů načapaly odpočívajícího skokana hnědého. Nebo možná hnědou samičku skokana zeleného ....



Klokočí, klokočí ....


.... a ještě jedno


To je z Lednice vše co jsem stihla nafotit. Dál jsme se přesunuli na zamluvený oběd do Pavlova, který dal jméno celé jedné části jižní Moravy. Pavlovské vrchy a krásné Pálavské. A také je zde jedna z nejstarších kolébek lidstva a v osídlení Čech

20 komentářů:

  1. Anonymní29/8/24 20:25

    Lezarts
    Dnes v tom horku reportáž z Lednice obvzláště osvěží:-))) . Na prohlídku zahrad ve Fr. stylu by bylo dobré mít křidélka, nebo dron😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi zahradami máš pravdu, ale občas jsou tak koncipovány, jako třeba na Dobříši, že jsou víceúrovňové a pak je máš krásně jak na dlani. Dívala jsem se nedávno na šestidílný dokument o Versailles, a tam je jedno ze zaměstnání snů. Zámecký fotograf. Člověk který může po celém zámku, i tam kam se nikdy návštěvníci nedostanou, fotí nejen pokoje, ale i různé detaily, fotí venku v zahradách a používá k tomu právě i dron. Ten dokument byl opravdu zajímavý, nevím jestli ho bude mít ivysílání ČT ke zhlednutí, jmenuje se to 100 dní ve Versailles a právě ukazovali s různými zaměstnáními místa kam se nedostaneš.

      Vymazat
  2. Nádherný park.Kdyby bylo vedro,jako tyhle dny dala bych přednost jízdě v kočáru.Krásné záhony a lekníny.Teď už by bylo čapí hnízdo nejspíše prázdné.
    Vendy,hezký den i víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mít víc času, možná bych ten kočár taky využila, teplo tedy bylo taky, sice ne takové jako jsou teď, ale bylo. Taky si myslím, že už čapíci odlétli.

      Vymazat
  3. To je nádherné místo! Líbí se mi ty kavárenské prostory, působí až luxusně, a o tom minaretu si budu muset něco přečíst, vidím ho v našich končinách prvně. Ale možná jsem jen nekulturní barbar :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lednickovaltický areál má těch staveb hrozně moc. Když si zadáš na gůglu stavby lednickovaltického areálu, vyběhnou na tebe všechny. Je jich celkem sedmnáct a jeden zajímavější a krásnější než druhý. Jeden je dokonce přímo na hranici s Rakouskem, a jmenuje se příhodně Hraniční zámeček, takže část je na našem a část na rakouském území a hranici tvoří potok protékající dvoranou. U Lednice to je třeba právě Minaret, Maurská vodárna, Janův hrad ....

      Vymazat
  4. Moc hezké. Doufám, že jsi v těch krásných parcích načerpala energii na další výlety. Je tam opravdu moc hezky. Opatruj se a užívej si konec prázdnin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějaké výlety se ještě našly, a budou. Jen už spíš takové podzimní, a hlavně adventní

      Vymazat
  5. Park mám projitý jen spíš letmo. Až k minaretu jsme tenkrát nedošly, ale i tak se mi to tam moc líbilo.
    Hezké páteční odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsme se k němu bohužel nedostaly, na celý lednicko-valtický areál a jeho nádherné stavby to chce opravdu minimálně víkend.

      Vymazat
  6. Nádherný park!! Zelená uklidňuje a jezírka osvěží. Moc hezké. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vodní prvky v zahradách a parcích mám moc ráda, i doma mám jezírko a přemýšlím o dalších prvcích. park je opravdu kouzelný, jen bylo moc málo času na jeho zevrubnější prohlídku.

      Vymazat
  7. Zmarlika je vskutku zajímavý strom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, a je nádherná v květu. Tím že květy vyrůstají i na kosterních větvích a kmenu je doslova obsypaná květy. Nádhernou zmarliku mají v pražské ZOO.

      Vymazat
  8. Nádherný park, byla jsem tam pouze jednou a určitě se tam ještě toužím vrátit 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ráda bych ho viděla mnohem důkladněji, je to krásné krajinářské dílo.

      Vymazat
  9. I když jste měli na park minimum času, to nejpodstatnější jsi zachytila. Minaret je fotogenický a i ten život v parku i s koníky máš v paměti. park je opravdu obsáhlý. I já jsem na to potřebovala jeden den. Vyjeli jsme si od minaretu i na lodičce k Janovu hradu. Je to sice umělá zřícenina, ale je to pěkný kout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Janohradu vím, je to umělá zřícenina, které byly svého času velmi oblíbené krajinářské prvky. A pak různé poustevny. I bez poustevníka.... myslím, že to bylo díky versaillským zahradám a Malému Trianonu. Ty udávaly směr v zahradní a krajinářské architektuře u šlechtických sídel.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....