29 června 2024

Ještě chvilku vás ....

 


.... budu napínat, než vám ukážu tu jarní
krásu hor. Dnešní fotky jsou jako vždy ty, které většinou fotím po cestě na místo určení a které nezapadají úplně do systému článků. Ale nebojte, moc toho tentokrát není. Hallstatt není jen kouzelné městečko, ale také krásné Halstätter See. Čili Halštatské jezero na jehož březích leží. Není samo, protože ze čtrnácti nejkrásnějších rakouských jezer jich devět leží v tzv. Solné komoře, části která se táhne částí Horních Rakous a Salcburskem. Je to nádherná krajina vysokých alpských masívů, strmě spadajících dolů a tvořících břehy krásných jezer. A tvoří tak dohromady centrum kam se jezdí v létě Rakušané, ale i jiní turisté rekreovat. Pravda, jelikož se jedná o hluboká horská jezera, koupání v nich není úplně pro každého, někde spíš jen pro otužilce. I když to platí spíše pro cizozemce, místní jsou od mala na to zvyklí. Ale kdo si tu přijde na své jsou hlavně jachtaři a surfaři. No, a podél několika z nich jsme cestou do Hallstattu jeli. Patří k nim třeba Mondsee, kde se pravidelně na benzínce staví, nebo Atersee. Jelikož údolí Solné komory je hódně hódně dlouhé, máte občas pocit že jedete kolem jednoho nekonečného jezera ....


Jelikož jsme vyjížděli ze Třebové ve třičtvrtě na jedenáct, byl k vidění i východ slunce, kousek před hranicemi




Na některých kruhových objezdech se najde i různorodá výzdoba. Na tomhle to byla třeba různá hospodářská zvířata z plechu. Jinde, třeba u Wagramu, který je známý nejen bitvou kdy Napoleon na hlavu porazil Rakousko, ale i tím, že to je jedna z velkých vinařských oblastí stojí uprostřed kruháku asi pět metrů vysoký prosklený sloup, který je do půlky naplněný korkovými špunty do lahví



A jsme v jezerním království ....








Tady můžete na mapě vidět kde jsou nejkrásnější rakouská jezera v Solné komoře. Samozřejmě jich je v Rakousku mnohem víc, ale tato jsou brána jako nejkrásnější. Jedná se o Mondsee, Atersee, Trauensee ( to jsou ta tři první) Fuchslsee a Wolfgangsee (ta dvě pod nimi) Gosaunsee a Halsttäter See (další dvě pod nimi) a osamocené Zeller See. Zbylá, ležící v Korutanech jsou Millstater See, Ossiacher See a Wörthersee. V Tyrolsku to je jedno, za to skoro deset kilometrů dlouhé Achensee. Na hranicích s Německem a Švýcarskem pak jezero Bodamské, jinak také Bodensee. Jedinou výjímku mezi nejkrásnějšími jezery tvoří Krimmelské vodopády - Durlassboden na hranicích Salcburska





21 komentářů:

  1. Krásné fotky. Já zatím znám jen Mondsee. Zopákla sis hory a jezera Solné komory a jelikož nás tak napínáš, tak tentokrát ti počasí určitě vyšlo a tu krásu jsi mohla obdivovat na vlast i oči. Já zatím jen z fotek druhých, protože my jsme měli všechno v mlze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšlo, a bylo to krásné! Dovedla bych si představit dovolenou u některého z nich....

      Vymazat
  2. Božínku, ty fotky mají neuvěřitelnou atmosféru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo tím, že jsme tam byli někdy kolem sedmé osmé hodiny ráno, kdy ještě byla v údolích nízká oblačnost a bílé mraky nad vodou. Navíc i sluníčko bylo těsně nad horami a dělalo krásné efekty na vodě.

      Vymazat
  3. Krásné jsou ty fotky jezerní- doslova drama.
    Hezkou sobotu, Vendy !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná podívaná už při prohlížení fotografií,ale být tam a vše vidět na vlastní oči 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, na vlastní oči to je ještě krásnější

      Vymazat
  5. Alpská jezera jsou krásná a tvoje fotky taky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezera a masívy okolo nich jsou opravdu nádherná podívaná ....

      Vymazat
  6. Vendy, mnohé adventní i jiné zájezdy jsme tam podnikli a tak mohu potvrdit, že je to moc pěkný kus země, naši mladí si ode mne nechali poradit a rádi jezdí na prázdniny právě do oblasti tebou popisovanou - letos je to čeká opět v srpnu.
    Já jsem obdovovala jednu vyvěračku u Hallstattu - zvláštní jev. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas fotkama namlsala kamaráda na dovolenou. On jezdil dlouhá léta lyžovat na opačnou stranu hor, na Dachsteinský ledovec a o tomhle koutu neměl ani tucha. Já vím že je v Hallstattu krásný vodopád, vždycky se jdu podívat jak se objevuje mezi domy a zase mizí do země.

      Vymazat
  7. Krásné fotky, Vendy! Hlavně ty vodní - ty mají úžasnou atmosféru!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezera jsou krásná, vždycky se najde nějaký záběr který člověka nadchne.

      Vymazat
  8. Anonymní30/6/24 16:59

    Lezarts
    Už se na ty vodní a horské krásy těším! Už po několik roků kolem těchto jezer trávím dovolenou a nemohu se nabažit! Snad i letos mi bude počasí přát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych tam taky mohla jezdit pořád. Jen bohužel nemám muže který by tomu holdoval. Ten nejezdí ani tady po Čechách, jen na servisy a pak řekne že už se najezdil dost. Navíc by tam nevěděl co dělat protože ani chození není jeho hobby.... tak holt jsem přetrpěla ty cesty busem, jinak bych vůbec tenhle krásnej kout nikdy neviděla.

      Vymazat
  9. Fotografie takové tajemné - vybavuje se mi Rusalka, jak vystoupí z vody za svitu měsíce. Krásné cestovní fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano. U té třetí jsem marně přemýšlela co jsou ty světýlka co vystupují na pozadí hory z vody. Nějak se tam namotaly odrazy z vody či co. Tam už by se dalo říct, že to vypadá jak průvod duší zatracenců.

      Vymazat
  10. Nádherné vrcholky hor.Na ty jsem se při cestách nemohla vynadívat.Máme je hodně natočené na kameře,ale už není přehrávač.
    Vendy,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  11. On je krásný ten kontrast ploché krajiny do Salzburku, a najednou ty krásné vrcholky nad jezery

    OdpovědětVymazat
  12. Kolem těch solnovhradských občas projíždím na lyžovačku nebo šlapačku, taky kolem Chiemsee (ale to je v BRD) a nad Zellerským jsme jednou taky túrovali... No, mám v plánu taky se někdy nehnat tak daleko a užít si tu Solnou komoru.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....