08 května 2024

Už jste někdy strávili .....

 


..... první máj v nebi? A teď nemyslím že by jste
se vznášeli omámení láskou či nějakými jinými prostředky, ale opravdu opravdicky v nebi?
 Mě se to podařilo na 100 %. Asi mi je dáno trávit státní svátky na křídlech ..... Když mi vloni vyšel vyhlídkový let nad Karlštejnem a Slapy přesně k svátku a na svátek sv. Václava 28.9., domluvila jsem se se známým pilotem že na jaře až budu na chatě dáme druhý, tentokrát nad Orlíkem a Zvíkovem. Slovo dalo slovo a já minulý týden měla svou oblíbenou týdenní jarní dovolenou a jejímž rámci jsme na tento let byli domluvení. I když na sobotu 4.5. Jenže podle předpovědi měl v okolních končinách, ke kterým patří i letiště u Příbrami odkud se léta, úřadovat déšť, ba i bouřky. Takže jsme se dohodli na středě prvního května. Copak o to, sluníčko svítilo, bylo teplo, jenže taky funěl solidní vítr. Původně jsem myslela že i kvůli němu se nakonec let přeloží na jindy, ale pilot mne ujistil, že to není žádný problém který by se nedal zvládnout. Dobrá, on je ten kdo tomu rozumí, a když říká že ano, tak mu budu holt věřit. Takže na prvního máje byl sraz v jedenáct na značkách, čili u mě u brány. Dorazili jsme na letiště kde mě trochu sice vyváděl z míry vodorovně ve vzduchu ležící větrný rukáv, nicméně jsem si říkala ono to nějak dopadne. A kdyby jsme náhodou dopadli my, stejně by jsme to měli hned za sebou. 
Při nasedání jsem se trochu šprajcla, neb Cessna je o něco menší než Piper kterým jsem letěla minule, ale i to se vyřešilo, já se usalašila a mohlo se startovat. Od začátku by se dal náš let charakterizovat slovy Čert na koze jel. Ale na pěkně divoký a splašený. Vítr s námi nehezky házel a díky tomu jsem vlastně vůbec neměla čas mít strach. Spíš jsem měla co dělat, aby se i pilot neseznámil osobně s mou snídaní. Dalším problémem se ukázalo být focení. Když už jsem pracně zaostřila, tak se letadlo buď propadlo nebo naopak vylétlo nahoru a zas jsem mohla začít od začátku. Proto tentokrát nebude tolik fotek jak minule. Vzhledem k počasí jsem si ani nezopákla činnost z minule, tady to, že bych si chvilku zas zapilotovala. 
Při přistání si ještě na mě vítr připravil poslední lahůdku, a to, že jsme se zcela nečekaně propadli o pár metrů, a to s takovou razancí, že jsme oba na sedačkách nadskočili tak, že jsme hlavami vzali o strop kabiny. Ale aspoň se teď můžu v klidu ohánět tím, že jsem ofiko praštěná.
V sobotu sluníčko svítilo celý den, a venku se nepohnul jediný lísteček! 😖 Přemýšlím, kam se vypravit na příští státní svátek. Do oblak? Pod zem? Kdo ví ....

Cessna s volacím znakem OK - VLK




Orlická přehrada a Žďákovský most



Most nedaleko Zvíkova


A samotný Zvíkov





Tady je jasně vidět co při focení s námi dělal vítr. Občas mi všechno pěkně rozvlnil




V nádrži je o sedm metrů nižší hladina než normálně bývá. Takže jak je vidět, některé z lodí zůstaly do slova na suchu ....



Protože nad zámkem Orlík to házelo asi nejvíc, taky jsem tu nejmíň fotila




Koruna hráze 




Orlická nádrž přímo před námi










Místo které by se dalo nazvat stále kontroverzním. Toto je Památník Lety. Jak známo, za II. světové války tu byl koncentrační tábor pro Romy, za socíku prasečák. Ten se po sametu stal trnem v oku, protestovalo se proti němu aby se tedy následně zboural a teď tu  je tenhle památník. Takový trochu zvláštní ....



Hurá! Pevná zem opět pod nohama .... takže kam příště ???






29 komentářů:

  1. Vendy, krásný zážitek a úžasné pohledy na Vltavu, Zvíkov, Orlík a další. 👍👍👍 Já osobně bych se bála. Po dvou leteckých zkušenostech mám z létání obavu. Letiště v Příbrami znám, seděla jsem tam u kávy, zatímco můj muž se projížděl po okolí ve Ferrari. Dostal to tehdy jako zážitkový dárek.
    Měj hezké dny. 🌸🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já ani u té kávy teď nemohla sedět když jsem čekala až si to známý odpilotuje a vezme mě zpátky, neb ta skvělá restaurace to zabalila kvůli neustálým dohadům. To vím, že se tam po okolí tyhle akce konají, stejně jako tuningové srazy.

      Vymazat
  2. To sis mohla tu krásu opravdu užít. Z ptačí perspektivy vše vypadá docela jinak. Máš super zážitek a o tom to je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, je to zas úplně něco jiného....

      Vymazat
  3. Vendy, krásné fotky, hlavně se mi líbí ty s vodou. Určitě si to užila (já musím konstatovat, že při takovém letu by se pilot seznámil s mou snídaní zcela zaručeně - mně se dělá blbě i v autě :D). A na té poslední fotce vypadáš jako hrdá majitelka a pilotka toho letadélka ;-)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když sedím v autě vzadu tak taky blinkám. Naštěstí i když jsem občas musela hodně bojovat a zpocená jsem byla až na pr...i, tak to dobře dopadlo. Tak mě by se to i líbilo mít průkaz a letadlo ;-)

      Vymazat
  4. Vendy,do malého letadla bych nikdy nesedla a tak jsem si to užila nad tvými fotografiemi.
    Jsou úžasné,je to paráda vidět krajinu z ptačí perspektivy.
    S letadélkem i skvěle ladíš
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to až tak strašidelné do něj vlézt, nesmí ovšem foukat. Jinak to je opravdu krása.

      Vymazat
  5. Vendy, to je tedy pecka! krásný letový plán, krásné fotky. Z nebe známá místa vypadají přece jen trochu jinak...
    Je vidět, jak si spokojená!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ořes ty házecí peripetie jsem spokojená byla, to stopro. No musím něco u pilota vyšpionit a třeba se zadaří na další nějaký svátek ještě jiné destinace

      Vymazat
  6. Prima fotky, taky by se mi to líbilo. Že jsem ve vzduchu a nahoře by mi nevadilo, ale do tak malého letadélka bych nevlezla ani za nic. Moje klaustrofobie by jela na plné obrátky :-). I když letadlem jsem letěla, ale to bylo velké, tam jsem ten uzavřený prostor zvládla.
    Měj hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pro klaustrofobika opravdu tohle není, obzvlášť když ta cessna je fakt malá. Moje noční můra jsou spíš úzké a nízké vlezy kamkoli, a v podzemí. Ale normálně jeskyně mi nevadí

      Vymazat
  7. Řekl bych, že volba je jednoznačná - příště do pekla nebo aspoň do předpeklí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono už to tak trochu peklo bylo, pro můj žaludek určitě.... ;-) To peklo si budu muset pohlídat...

      Vymazat
  8. Anonymní9/5/24 11:26

    Absolutní nádhera. Lítání miluju, turbulence vem čert. Až budu bohatý, koupím si Cessnu a udělám si zkoušky :-). Vezmu Tě pak proletět, slibuju. Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maty! Mě to taky chytlo, jenže pro můj žaludek kterému nedělá dobře ani když se dívám na kolotoč v pohybu ty turbulence byly fakt moc. Přesně to samé jsem si říkala loni, po prvním letu. Že by mne bavilo si udělat pilotní průkaz a lítat. Ono si letadlo můžeš i jen pronajmout, ten pilot to taky tak má. Má známou která už nelítá, ale občas za ním přijede a letí s ním aby si pak opět udělala radost a pilotuje. Ale beru tě za slovo!!! ;-)

      Vymazat
    2. Já už mám za sebou i balón, a to je taky luxus!

      Vymazat
  9. Anonymní9/5/24 15:42

    Tak to jsi dobrááá))) mě by tam totiž nikdo nedostal. Tak se bojím lítat)))
    Fotky jsou zajímavé.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nefouká je to naprostá paráda. Když fouká je to dobrodrůžo. Jakmile jsem zjistila v balónu, že mi takhle výšky nic nedělají tak jsem v klidu.

      Vymazat
  10. Anonymní9/5/24 22:30

    Lezarts
    Opravdu letadlo vypadá spíš, jako model na dálkové ovládání:-)
    Nádherné záběry, jsem ráda že si je mohu vychutnat z křesla a v klidu domova!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, a tenhle modýlek dokáže frčet až 300 km v hodině ;-)

      Vymazat
  11. Vendy, tak to jsi měla úžasný zážitek. Moc pěkné pohledy z nebe. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle mě neskutečně baví. Když je krásně a nefouká tak si říkám že bych tam dokázala být hodiny. Ovšem když to fouká tak i půlhodina je nekonečná!

      Vymazat
  12. Vendy, za větru bych do toho nevlezla, ale když ti to nevadí, zážitek to byl, po balonu zase něco jiného Tahle místa znám dobře, ale z lodi a nebo z kola. Shora to vypadá fakt pěkně. Moje máma letěla v H.K. vrtulníkem při leteckém dnu a byla nadšená.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vrtulník bych taky brala, i když to je zatím dost mimo....

      Vymazat
  13. Určitě zajímavý zážitek. Ale je pravda, že když jsem se ptal svého kamaráda pilota, jestli v tyhle dny lítal, říkal, že do toho větru nešel a počká si na lepší podmínky :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v Příbrami jsou asi dobrodruzi. Tam se lítalo tu středu normálka. Nevím už jestli i ve čtvrtek, protože když jsme se vraceli odpoledne k autu tak už ten vítr byl o mnoho silnější. Jediné co bylo, že neskákali paragáni.

      Vymazat
  14. Tak to musel být úžasný zážitek 😊 Přeji krásný den, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak trochu to kazil ten vítr, ale je to zážitek, to je pravda. Proto jsem do toho šla už podruhé ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....